Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Στην Αθήνα σήμερα ο Ν. Αναστασιάδης

Στην Αθήνα φθάνει σήμερα ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Τον κ. Αναστασιάση θα υποδεχθεί στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», στις 13.45, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Τη Δευτέρα το πρωί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΚΟΕ) και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη.


Ακολούθως, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια. Στις 12.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο στη συνέχεια θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ το απόγευμα θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη και τη γενική γραμματέα.

Πάντως, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ γαι τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, με τον οποίο όπως είπε τους συνδέει προσωπική φιλία, γνωστοποίησε ότι στις συνομιλίες τους θα κυριαρχήσουν οι οικονομία και το κυπριακό.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «σε αυτή τη χρονική συγκυρία χρειαζόμαστε τις εμπειρίες της Ελλάδας τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και την εφαρμογή του μνημονίου. Με τη σειρά μας θα προσφέρουμε στην Ελλάδα τις δικές μας εμπειρίες σε ζητήματα που είμαστε πιο προχωρημένοι, όπως στον τομέα των υδρογονανθράκων».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι «θα πρέπει να βρεθεί ένα νέο μοντέλο Εγγυήσεων, το οποίο θα ικανοποιεί το αίσθημα ασφάλειας της μιας κοινότητας και δεν θα τρομάζει την άλλη κοινότητα. Ποιο θα είναι αυτό το μοντέλο είναι πολύ πρόωρο να το συζητήσουμε».

Επίσης τόνισε ότι «βούλησή μας για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις, είναι δεδομένη. Θα είμαστε έτοιμοι και πρακτικά. Αν κληθούμε από τον Γενικό Γραμματέα σε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο 'ηγέτη', ασφαλώς θα ανταποκριθούμε».

Για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν υφίσταται ζήτημα κουρέματος καταθέσεων και αναφερόμενος στο μνημόνιο, τόνισε ότι «στο τελευταίο Eurogroup τέθηκε ως στόχος η υπογραφή της δανειακής σύμβασης στο τέλος αυτού του μήνα. Ο στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι για την υπογραφή του το συντομότερο δυνατό και η πολιτική μας δέσμευση είναι να το εφαρμόσουμε πιστά διότι δεν θέλουμε να βρεθούμε ενώπιον ενός δεύτερου μνημονίου».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου