Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα(Βίντεο)

Ρεπορτάζ: Τασούλη Αλεξία από το real.gr

Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργός εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν, αντιπρόεδρος κυβέρνησης, Τανερ Γιλντίζ, υπουργός ενέργειας , Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, είναι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Τουρκίας που μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, μόλις ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Κύπρο δηλαδή, έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις για κοινή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.


Οι αξιώσεις της Τουρκίας σε αυτό το θέμα δεν είναι καινούργιες. Οι απόψεις τους είχαν εκφραστεί και στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 και στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 όπου ζητούσαν οι δυο λαοί στην Κύπρο να αποφασίσουν από κοινού τι είδους μέλλον θέλουν και να ιδρύσουν μια νέα κατάσταση πραγμάτων.

Κλιμάκωση των απειλών

Παραμονή της 25ης Μαρτίου και ενώ η κυβέρνηση της Κύπρου έδινε τη διπλωματική της μάχη στις Βρυξέλλες, το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση ότι μπορεί να υπάρξει μια νέα κρίση στο νησί αν οι φυσικοί πόροι της Κύπρου χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση σε ταμείο αλληλεγγύης χωρίς να ληφθούν υπόψη τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού.

Πέντε ημέρες αργότερα ο κύριος Νταβούτογλου επανήλθε στον εκβιασμό του. Πρότεινε τρεις επιλογές:

- Η πρώτη να δημιουργηθεί ένα κράτος στο οποίο θα είναι εταίροι οι Τουρκοκύπριοι στις ενεργειακές πηγές.

- Η δεύτερη να συσταθεί μια κοινή επιτροπή και να γίνει από κοινού η εξόρυξη.

- Η τρίτη να υπάρξει διχοτόμηση.

Αυτές τις προτάσεις τις έστειλε ο κύριος Νταβούτογλου στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην Σουηδία και στην Βρετανία, χώρες οι οποίες έχουν εκφράσει φιλοτουρκικές θέσεις και στον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Απάντηση

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών απάντησε στον κ. Νταβούτογλου απορρίπτοντας επί της ουσίας τις προτάσεις. Θύμισε στην Τουρκία ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διαφυλαχθεί όπως προβλέπεται από τις Συμφωνίες του 1960 και ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης τοποθετήθηκε επίσης για τις επίμονες προκλήσεις των Τούρκων, λέγοντας ότι δεν νομιμοποιείται η Τουρκία να ενοχλείται επειδή η Κύπρος εκδίδει ομόλογα τα οποία θα έχουν σαν αντίκρισμα τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο. Εξάλλου το κατοχικό καθεστώς δεν πλήρωνε την Κύπρο που επί χρόνια λάμβανε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα από την Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης κάλεσε την Τουρκία να ηρεμήσει και να δει τα πράγματα με ψυχρή λογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου