Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ραγδαίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα Η Τρόικα «ξήλωσε» τις διοικήσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής

Νέες ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στον κυπριακό τραπεζικό τομέα με πρωταγωνιστή την τρόικα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα και εφαρμόζοντας την απόφαση του Eurogroup, η τρόικα αποφάσισε να παύσει τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής και τους διευθύνοντες συμβούλους τους.

Χθες παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και στη συνέχεια η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται τις παραιτήσεις τους.


Σήμερα, η τρόικα με απόφασή της έπαυσε όλο το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και της Λαϊκής μαζί με τους διευθύνοντες συμβούλους τους.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού, «στην παρουσία της τρόικας, του υπουργείου Οικονομικών, του υφυπουργού παρά τω Προέδρω και του διοικητή αποφασίστηκε να ζητηθεί από τους διευθύνοντες συμβούλους και τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών να παραιτηθούν».

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Γιάννης Κυπρή, είχαν νωρίτερα συνάντηση.

Ο κ. Κυπρή, επιστρέφοντας στο γραφείο του ενημέρωσε τους συνεργάτες του ότι δεν είναι πλέον επικεφαλής της Τράπεζας. Την ίδια ώρα ο ίδιος, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι ακόμη δεν έχει λάβει επίσημη επιστολή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, για το θέμα της παραίτησής του.

Ωστόσο, επιβεβαιώνει ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τον κάλεσε το πρωί στο γραφείο του και του ζήτησε, προφορικά, να υποβάλλει την παραίτησή του. Παράλληλα, αναφέρει, ότι ενημερώθηκε και για την απόφαση απομάκρυνσης των μελών του ΔΣ της τράπεζας.

«Η αιτιολογία που μου δόθηκε», σημειώνει, «είναι πως με βάση το διάταγμα περί εξυγίανσης που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή και έπειτα από απαίτηση της τρόικας, στην Τράπεζα Κύπρου διορίστηκε διαχειριστής». Ο διαχειριστής, προσθέτει, αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση των εργασιών κατά τη μεταβατική περίοδο απορρόφησης της καλής Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου.

«Αυτές οι ώρες είναι πολύ δύσκολες για όλους. Η Τράπεζα Κύπρου ήταν και πρέπει να παραμείνει το βασικό στήριγμα της οικονομίας και της κοινωνίας μας στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση που βιώνει ο τόπος. Ελπίζω πως οι χειρισμοί που θα γίνουν στη μεταβατική αυτή περίοδο, θα σεβαστούν τους εργαζομένους, τους μετόχους και τους πελάτες της Τράπεζας Κύπρου», καταλήγει ο κ. Κυπρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαίτηση της τρόικας για την παύση της ηγεσίας της Τράπεζας Κύπρου είχε διατυπωθεί πριν από μια εβδομάδα, αλλά δεν υπήρξε συμμόρφωση.

Εξάλλου, αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας τα περιοριστικά μέτρα που επεξεργάζεται η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για τις τραπεζικές συναλλαγές, ενώ γίνονται προσπάθειες για να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά, έτσι ώστε να λειτουργήσουν, όπως είναι προγραμματισμένο, αύριο όλες οι τράπεζες.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου