Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Αντιδράσεις στη Βρετανία για το «όχι» του Κάμερον στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Έντονες επικρίσεις δέχεται ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον για την άρνησή του να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Κατά την επίσκεψή του στην Ινδία, στις 21 Φεβρουαρίου, ο βρετανός Πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν υποστηρίζει την επιστροφή του διαμαντιού των 105 καρατίων Κοχ-ι-Νουρ και απάντησε αρνητικά, βάζοντας στο «κάδρο» και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: «Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση. Είναι το ίδιο ζήτημα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα και όλα τα παρόμοια».

«Σίγουρα δεν πιστεύω στις επιστροφές. Δεν πιστεύω πως είναι κάτι λογικό», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της επιστροφής των Γλυπτών αντιτείνουν ότι οι δύο περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικές.

Ο Έντι Ο΄Χάρα, πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BCRPM), δήλωσε στο BBC ότι το αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων είναι «πιθανώς το μοναδικό» στο είδος του, ζητώντας την «επανένωση των γλυπτών ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, τα οποία αποκτήθηκαν σε συνθήκες που στην καλύτερη περίπτωση ήταν αμφίβολες, σε μια πράξη πολιτιστικού βανδαλισμού».

Ο Ο΄Χάρα, πρώην βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, επέκρινε επίσης τον Κάμερον επειδή αποκάλεσε «Ελγίνεια» τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, όρος που πλέον δεν χρησιμοποιείται ούτε από το Βρετανικό Μουσείο.

«Είναι γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός συσχετίζει δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, όπως είναι ο Κοχ-ι-Νουρ και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, καθώς και το ότι τα αποκαλεί "Ελγίνεια" φανερώνει ότι δεν καταλαβαίνει πόσο απλοϊκή και ανεπαρκής έννοια είναι η "επιστροφή"» είπε ο Ο΄Χάρα.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε στο BBC ότι τα Μάρμαρα και το διαμάντι - το οποίο παραχωρήθηκε στη Βρετανία - είναι «πολύ διαφορετικά αντικείμενα, που έχουν αποκτηθεί με εντελώς διαφορετικούς τρόπους».

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας, είχε απαντήσει στο βρετανό Πρωθυπουργό ότι «είναι γνωστή η διαφορά προσέγγισης και αντίληψης που μας χωρίζει από το Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τίποτε άλλο εκτός από το ότι ήταν, είναι και θα είναι πάγια εθνική θέση μας ο επαναπατρισμός των Μαρμάρων και η υλική σύνδεσή τους με τον τόπο που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε ο πολιτισμός που τα δημιούργησε».
 
ΠΗΓΗ erroso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου