Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Την Τρίτη θα ανοίξει ξανά το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου - Το ΧΑΚ ζητεί από τις εισηγμένες εταιρείες ενημέρωση για το βαθμό επηρεασμού τους

Από το  philenews

Λευκωσία: Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανακοίνωσε ότι με απόφαση του Προέδρου του Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή του ΧΑΚ, αποφασίστηκε η επέκταση της αναστολής της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και για σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013, για σκοπούς διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας της αγοράς του Χρηματιστηρίου και για προστασία των επενδυτών.



Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013 και τη Δευτέρα 1η Απριλίου 2013 δεν θα διεξαχθούν χρηματιστηριακές συναντήσεις και εκκαθάριση – χρηματικός διακανονισμός των χρηματιστηριακών συναλλαγών λόγω αντίστοιχα του Πάσχα των Καθολικών (όπου το σύστημα Target 2 δεν λειτουργεί) και της Δημόσιας Αργίας την 1η Απριλίου 2013.

Η απόφαση της Διοίκησης του ΧΑΚ λήφθηκε ενόψει:

(α) Του περί της επιβολής Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης Νόμου του 2013 και του σχετικού Διατάγματος που εκδόθηκε χθες δυνάμει των άρθρων 4 και 5, όπου στους περιορισμούς που τίθενται καλύπτονται και οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές, γεγονός που επηρεάζει την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Το Χρηματιστήριο θα αποταθεί άμεσα στην αρμόδια Επιτροπή που συστήνεται με βάση το άρθρο 9 του Νόμου αυτού, για να αιτηθεί την έγκριση για πληρωμές αναφορικά με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και την εκκαθάριση – χρηματικό διακανονισμό τους.

(β) Γι’ αποφυγή δημιουργίας οποιουδήποτε ενδεχόμενου επιπρόσθετου κινδύνου στο όλο σύστημα, και για να διασφαλιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και ειδικότερα ώστε ν’ αφεθεί επαρκής χρόνος σε μέλη του ΧΑΚ, στην Κύπρο ως επίσης και εξ΄ αποστάσεως μέλη, σε θεματοφύλακες και λοιπούς συντελεστές της αγοράς που επηρεάζονται από τις εξελίξεις, για να προβούν σε εναλλακτικές ρυθμίσεις με τραπεζικά ιδρύματα για να γίνει εφικτή η ομαλή επαναλειτουργία τους.

Σημειώνεται ότι για σκοπούς πληρέστερης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, έχει ζητηθεί η έκδοση σχετικών ανακοινώσεων από εισηγμένες εταιρείες κατόπιν αξιολόγησης της όλης κατάστασης και επιπτώσεων σ΄ αυτές λόγω των πρόσφατων αποφάσεων του Eurogroup και ευρύτερα των τρεχουσών οικονομικών εξελίξεων.



Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (XAK) ανακοίνωσε ότι μέσα στα πλαίσια παρακολούθησης των τρεχουσών εξελίξεων κι αξιολόγησης των σχετικών κινδύνων, έχει προβεί σε έκδοση εγκυκλίου προς τους εισηγμένους εκδότες, ούτως ώστε να προσδιοριστεί ο βαθμός που έχουν επηρεαστεί οι εισηγμένες εταιρείες από τις πρόσφατες εξελίξεις. Στην εγκύκλιο του που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου, το ΧΑΚ αναφέρεται στην απόφαση για εξυγίανση της Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας με απόλυτη διασφάλιση μόνο των καταθετών μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, ως επίσης και για αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου (σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών 27/3/2013 η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών) και καλεί τις εισηγμένες εταιρείες όπως μέχρι την Τρίτη 2 Απριλίου 2013 και ώρα 9.00 π.μ. αποστείλουν ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο, με την οποία να ενημερώνετε το επενδυτικό κοινό σε ποιο βαθμό έχει επηρεαστεί η εταιρεία σας (ο κύκλος εργασιών σας, τα χαρτοφυλάκια αξιών και διαθέσιμα χρηματικά σας κ.α.). Το ΧΑΚ αναφέρει ότι η ενημέρωση αυτή προς το Χρηματιστήριο και κατ’ επέκταση προς το επενδυτικό κοινό θεωρείται ως επιβεβλημένη, ώστε οι επενδυτές να είναι σε θέση να αξιολογήσουν την έκταση των επιπτώσεων που τυχόν αντιμετωπίζουν εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο, ως αποτέλεσμα των συνεπειών των πρόσφατων αυτών πολύ σοβαρών αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου