Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ιρλανδία: Σημαντικό βήμα για την έξοδο από το Μνημόνιο

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η δεύτερη προσπάθεια επιστροφής της Ιρλανδίας στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Το βιβλίο προσφορών έκλεισε και η Ιρλανδία κατάφερε να συγκεντρώσει στην πρώτη της έκδοση 10ετούς ομολόγου από την υπαγωγή της στο μνημόνιο το 2010, ποσό μεγαλύτερο των 12 δις. ευρώ, ενώ η τιμή διαμορφώθηκε στις 240 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap.


Οι τελικές ανακοινώσεις της δημοπρασίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός της ημέρας.


Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε:

Ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από το Μνημόνιο η Ιρλανδία

στην πρώτη έκδοση δεκαετούς ομολόγου από την είσοδό της στο μνημόνιο τo 2010, προχώρησε την τετάρτη η Ιρλανδία, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο άλμα προς την πλήρη ανάκτηση της πρόσβασής της στις αγορές το 2014.

Ειδικότερα, η υπηρεσία διαχείρισης δημοσίυο χρέους της χώρας ανακοίνωσε πως προχωρά σε έκδοση ομολόγου λήξεως το 2023 με στόχο να αντλήσει ποσό από 2,5 έως και 3 δις. ευρώ. Η προτεινόμενη τιμή του 10ετούς ομολόγου τοποθετείται περί τις 250 μονάδες βάσης υψηλότερα από το mid swap που αντιστοιχεί σε επιτόκιο 4,25%, περιλαμβάνοντας premium 0,25% σε σχέση με τις τρέχουσες αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων στις αγορές.

Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία δε διαθέτει αυτή την περίοδο δεκαετές ομόλογο, οπότε η εν λόγω έκδοση θα συμπληρώσει το κενό στο χρηματοδοτικό προφίλ της χώρας.

Η βασικοί διαχειριστές της έκδοσης είναι οι Barclays, Danske Bank, Goldman Sachs, HSBC και Nomura.

Η επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές θα συνιστούσε μια σπάνια επιτυχία για την ευρωζώνη στην προσπάθεια αντιμετώπισης της δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης. Την ώρα που άλλες χώρες μάχονται με την επιδεινούμενη κρίση, η Ιρλανδία πέτυχε τον στόχο μείωσης του ελλείμματός της ενώ έθεσε σε τροχιά ανάπτυξης της οικονομίας της, επισημαίνει το DJ.

Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης το 2010 από όπου έλαβε συνολικά 67,5 δις. ευρώ για την διάσωση του τραπεζικού της συστήματος. Οι τελευταίες δόσεις του δανείου αναμένεται να δοθούν στην χώρα στο τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ η επιστροφή της στις αγορές έχει δρομολογηθεί για το 2014.

Σύμφωνα με το DJ, η επιτυχημένη πώληση των 10ετών ομολόγων θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς θα έθετε την βάση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας της Ιρλανδίας έναντι της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τις τράπεζες που διαχειρίζονται τη δημοπρασία, η ιρλανδική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πουλήσει τα ομόλογα με απόδοση 4,2% έναντι 4,25% που είχε θέσει όταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών, σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά στα οποία δανείζεται η Ιταλία και η Ισπανία.

Οι μέχρι στιγμή προσφορές, σύμφωνα με τις τράπεζες που διαχειρίζονται την πώληση, έχουν ήδη ξεπεράσει τα 12 δις. ευρώ, ενώ το επιτόκιο φέρεται να διαμορφώνεται κοντά στο 4,15%. Οι τράπεζες έχουν την ευθύνη για τη διεξαγωγής της δημοπρασίας, είθισται να αποκτούν ένα μέρος των ομολόγων για τις ίδιες ή τα χαρτοφυλάκια των πελατών τους.

«Οι επενδυτές λατρεύουν την ιστορία της Ιρλανδίας, θεωρείται ως μια ιστορία επιτυχίας μετά την διάσωσή της, μιας ανταγωνιστικής και εξαγωγικής οικονομίας», σχολίασε ο Lyn Graham-Taylor, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς κρατικών ομολόγων της Rabobank, ενώ πρόσθεσε «Οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ιρλανδία πως θα απαλλαγεί από τα προβλήματά της σύντομα».

Υπενθυμίζεται ότι η Ιρλανδία είχε πραγματοποιήσει την πρώτη απόπειρα επιστροφής της στις αγορές τον Ιανουάριο, με την έκδοση πενταετούς ομολόγου που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου