Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Εισήγηση στον Άρειο Πάγο: Συνταγματικό το «χαράτσι» στα ακίνητα

Υπέρ της συνταγματικότητας του ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) το λεγόμενο «χαράτσι» που επιβλήθηκε σε ιδιοκτήτες ακινήτων και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τάχθηκε με εισήγησή του προς το Δ’ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου ο αρεοπαγίτης Γ. Σακκάς. Υποστηρίζοντας τη συνταγματικότητα της σχετικής ρύθμισης, ο κ. Σακκάς ζήτησε να αναιρεθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σύμφωνα με την οποία το «χαράτσι» στα ακίνητα είναι αντισυνταγματικό και θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.


Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου είχε προκαλέσει πρόβλημα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθώς ήταν άμεσα εκτελεστή. Το υπουργείο είχε ζητήσει, τότε, την αναστολή και την αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο. Ήδη, ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει την αναστολή της απόφασης για λόγους δημοσίου συμφέροντος (προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και του 2012) και τώρα βάση της εισήγησης που έκανε ο κ. Σακκάς η απόφαση θα πρέπει και να αναιρεθεί.

Στην εισήγησή του ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός υιοθετεί την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σύμφωνα με την οποία το τέλος ακινήτων είναι συνταγματικό, αντισυνταγματική όμως είναι η διακοπή του ρεύματος εφόσον δεν εξοφληθεί. Ακόμη, ο κ. Σακκάς  ο δέχεται όπως και το ΣτΕ, ότι αφού το «χαράτσι» επιβλήθηκε εκτάκτως για να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, «δεν μπορεί να θεωρηθεί επέμβαση στην περιουσία των φορολογουμένων δυσανάλογη σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό…».
 

Τέλος, ο αρεοπαγίτης δέχεται ότι το άρθρο 53 του Ν. 4021/2011 με το οποίο θεσπίστηκε το τέλος ακινήτων συνιστά ανεκτό περιορισμό της περιουσίας η επιβολή του δεν αντίκειται στο άρθρο 78 του Συντάγματος.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου