Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Το θέμα της Κύπρου εκτάκτως στο Eurogroup την Παρασκευή

Βρυξέλλες: Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα είναι το βασικό θέμα της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Κύπρου), στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, στην έκτακτη συνεδρίαση θα τεθούν στο τραπέζι όλες οι εναλλακτικές λύσεις για να καταστεί το κυπριακό χρέος βιώσιμο. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι στόχος όλων είναι να υπάρξει συμφωνία εντός του Μαρτίου, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό ότι θα απαιτήσει και άλλη συνάντηση του Eurogroup, η οποία μπορεί να έχει μορφή τηλεδιάσκεψης.


Το πλέον ακανθώδες ζήτημα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, είναι η συμφωνία σε ένα ποσό στήριξης το οποίο η Κύπρος θα είναι σε θέση να ξεπληρώσει. Μάλιστα, η προεργασία έχει γίνει στις συναντήσεις της τρόικας με την Κυβέρνηση στη Λευκωσία, όπου «η επίσκεψη πηγαίνει καλά και έχει σημειωθεί πρόοδος», σημείωναν οι πηγές της Ευρωζώνης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη αργά το βράδυ (22:00 τοπική ώρα), αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης.

Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόμενος σήμερα το πρωί στην εν λόγω συνάντηση, είπε ότι ο Προεδρεύων Χέρμαν Βαν Ρόμπει, έχει συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη τα θέματα της πορείας της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, καθώς και της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης. Ερωτηθείς εάν θα γίνει ειδική συζήτηση για την Κύπρο, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα της Κύπρου το χειρίζονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup, ωστόσο σημείωσε ότι ο κάθε ηγέτης θα αναφερθεί στην κατάσταση της χώρας του, και υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε να συζητηθεί η Κύπρος, όπως κάθε άλλη χώρα.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου