Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Νέο χαρτονόμισμα αξίας €5 ευρώ από τη Μ. Πέμπτη

Λευκωσία: Στις 2 Μαΐου 2013 κυκλοφορεί νέο χαρτονόμισμα αξίας €5 με ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, το νέο τραπεζογραμμάτιο €5 σηματοδοτεί την αρχή της κυκλοφορίας της δεύτερης σειράς τραπεζογραμματίων ευρώ, «σειρά Ευρώπη».

Οι υπόλοιπες ονομαστικές αξίες (€10, €20, €50, €100, €200 και €500) θα τεθούν σε κυκλοφορία σταδιακά και κατά αύξουσα σειρά στη διάρκεια των επόμενων ετών.


Στο νέο €5 έχουν ενσωματωθεί καινούρια και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Στο υδατογράφημα και στο ολόγραμμα εμφανίζεται μία προσωπογραφία της Ευρώπης, μίας μορφής της ελληνικής μυθολογίας από την οποία προήλθε και η ονομασία της νέας σειράς τραπεζογραμματίων.

Στην αριστερή και στη δεξιά άκρη του τραπεζογραμματίου υπάρχουν μικρές ανάγλυφες γραμμές που διευκολύνουν την αναγνώρισή του, ιδίως για άτομα με προβλήματα όρασης. Αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας θα ενσωματωθούν σε όλα τα τραπεζογραμμάτια της νέα σειράς.

Αρχικά τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς θα κυκλοφορούν παράλληλα με τα νέα τραπεζογραμμάτια, αλλά προβλέπεται ότι θα αποσυρθούν σταδιακά και τελικά θα παύσουν να αποτελούν νόμιμο χρήμα.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο διαδικτυακό τόπο www.neoprosopotoueuro.eu

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου