Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

«Δαμόκλειος σπάθη» για τη Λευκωσία η Λαϊκή

  Του Σπύρου Νικολούζου 
  από το philenews

 Λευκωσία: Με διακοπή της χρηματοδότησης της Λαϊκής Τράπεζας από τον μηχανισμό του ELA, απειλούσε η Τρόικα την Κύπρο, αν η κυβέρνηση δεν υπέγραφε το Μνημόνιο, αποκάλυψε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρίστος Πατσαλίδης, καταθέτοντας σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής που διόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για να διερευνήσει την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατσαλίδης η κατάσταση που περιήλθε η Λαϊκή Τράπεζα αποτελούσε «δαμόκλειο σπάθη» πάνω από την κεφαλή της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, καθώς η Τρόικα απειλούσε την Λευκωσία με διακοπή της ροής ρευστότητας προς την τράπεζα μέσω ELA, πράγμα που θα οδηγούσε στην άμεση κατάρρευση της Λαϊκής και στον κλονισμό ευρύτερα της οικονομίας του τόπου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Πικής, έθεσε σωρεία ερωτημάτων στον ΓΔ του Υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά τόσο την οικονομική κρίση όσο και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. Από τον κ. Πατσαλίδη ζητήθηκε να αναφέρει τι μέτρα λήφθησαν κατά την περίοδο 2008-2013 και ο πρόεδρος της Επιτροπής απευθυνόμενος προς τον Χρ.Πατσαλίδη ζήτησε να του αναφέρει για τα μέτρα που αποφασίστηκαν αλλά τελικά δεν υλοποιηθήκαν.

Ακόμα οι ερωτήσεις αφορούσαν και την πορεία και την κατάσταση της Λαϊκής Τράπεζας.

Σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι μεταξύ του 2008 και του 2010 δεν λήφθηκαν μέτρα για αντιμετώπιση της διαφαινόμενης κρίσης ούτε και μέτρα περισυλλογής των δημοσίων οικονομικών, αλλά μονό αναπτυξιακά μέτρα.

Μόνο από το 2010 και μετά άρχισαν να λαμβάνονται μέτρα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με στόχο τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που άρχισαν να διογκώνονται.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τον Φεβρουάριο του 2008 υπήρχε πλεόνασμα, ενώ τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης Χριστόφια το πλεόνασμα έφτανε το 0.9% ΑΕΠ. Από εκεί και πέρα η Κύπρος εισήλθε σε περίοδο όπου τα ελλείμματα διογκώνονταν.

Το 2009 έκλεισε με έλλειμμα 6%, το 2010 το έλλειμμα έφτασε το 5,3%, το 2011 το 6% και το 2012 το 5,2%.

«Άτεγκτη» η Τρόικα

Ο ΓΔ του Υπουργείου Οικονομικών καταθέτοντας στην Επιτροπή ανέφερε ότι η κυβέρνηση υπέβαλε επισήμως αίτημα για βοήθεια από τους Μηχανισμούς Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Ιουνίου του 2012.

Η Τρόικα ήρθε για πρώτη φορά στην Κύπρο στις 2-5 Ιουλίου. Όπως είπε ο κ. Πατσαλίδης το κλιμάκιο που ήρθε ήταν μια «άτεγκτη τεχνοκρατική ομάδα», που είχε συγκεκριμένες θέσεις και δεν δεχόταν να διαφοροποιηθούν. Από πρώτη κιόλας εβδομάδα υπολόγιζαν τις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους στα 975 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2012-15 ενώ η κυβέρνηση θεωρούσε ότι οι ανάγκες ήταν πιο λίγες. Ωστόσο, όπως είπε, η Τρόικα δεν το δεχόταν αυτό.

Στην κατάθεσή του ο ΓΔ του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι στις 27 Ιουλίου που επανήλθε στην Κύπρο η Τρόικα, το κλιμάκιο επανέλαβε το ίδιο ποσό για ανάγκες, αλλά τον Νοέμβριο του 2012 είπε ότι επιβαρύνθηκε το δημοσιονομικό περιβάλλον και τα οικονομικά διότι δεν λήφθηκαν μέτρα για αυτό οι ανάγκες ανήλθαν στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μας απειλούσαν μέσω Λαϊκής

Για τη Λαϊκή Τράπεζα είπε ότι η κυβέρνηση έμαθε για τις μεγάλες ανάγκες της τράπεζας ότι ο ELA έφτασε στα 9.5 δισ. μόλις τον Μάρτιο του 2013, καθώς δεν ήταν θέμα της κυβέρνησης αλλά ζήτημα το οποίο διαχειριζόταν η Κεντρική Τράπεζα, καθώς διαμέσου της Κεντρικής γινόταν η διαδικασία για τη χρηματοδότηση μέσω ELA.

Ανέφερε ότι η κατάσταση που περιήλθε η Λαϊκή αποτελούσε την «δαμόκλειο σπάθη» για την πολιτική ηγεσία, καθώς η Τρόικα απειλούσε την απόσυρση του ELA και κατάρρευση της τραπεζας.

Κατέθεσε μάλιστα, ότι το θέμα αποτέλεσε και αντικείμενο συζήτησης στη σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων υπό τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στις 21 Νοεμβρίου του 2012 στο Προεδρικό, ωστόσο, όπως είπε δεν επήλθε συμφωνία. Σ’ εκείνη τη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης τα θέματα της ΑΤΑ, των κερδών από το φυσικό αέριο και οι ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.

Ο κ. Πατσαλίδης αποκάλυψε ότι μετά το πέρας εκείνης της σύσκεψης, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος και έδωσε οδηγίες να μεταβεί μαζί με υπουργούς Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή και Εμπορίου, Νεοκλή Συλικιώτη στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Πέτρο Κληρίδη, για να διατυπωθεί το κείμενο που αφορούσε το φυσικό αέριο και να το συζητήσουν με την Τρόικα.

Κατέθεσε ακόμα, ότι μετά τον καταρτισμό του κειμένου, ο ίδιος μαζί με τον υπουργό Οικονομικών και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, συναντήθηκαν στις 3-4 το πρωί της 22ας Νοεμβρίου με το κλιμάκιο της Τρόικας, όπου και έγινε η πρώτη επίσημη κατ’ αρχήν συμφωνία επί του κυπριακού Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου