Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Πώς και γιατί αναδιπλώθηκαν οι καθηγητές Εκαναν πίσω οι καθηγητές, κανονικά αύριο οι Πανελλαδικές

Αναστολή της απεργίας αποφάσισαν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ  στη Γενική Συνέλευση που ξεκίνησε χθες Τετάρτη στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα. Οι καθηγητές αναμένεται να προγραμματίσουν συλλαλητήριο την Παρασκευή το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας και παράλληλα μελετούν κι άλλες κινητοποιήσεις. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ μάλιστα θα ολοκληρώσει τις επαφές του με τα πολιτικά κόμματα ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να επανεκτιμήσει την κατάσταση.

Αρχικά στη Γενική Συνέλευση, η εισήγηση της ΟΛΜΕ για απεργία μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις υπερψηφίστηκε από τους προέδρους με ποσοστό 92% επί των ψήφων.

Ωστόσο η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ συνεκτιμώντας την κατάσταση έθεσε το ερώτημα «εάν σήμερα υπάρχουν οι όροι που μπορεί να υλοποιηθεί η απεργία και εάν πρέπει η Γενική Συνέλευση να προχωρήσει σε αναστολή της απεργίας».

Η πρόταση για  υλοποίηση της απόφασης  για απεργία έλαβε το 23, 6 % των ψήφων, ενώ υπέρ της αναστολής ή λευκό τάχθηκε το υπόλοιπο σώμα της Συνέλευσης.

Ετσι ανεστάλη η αρχική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των προέδρων για απεργία μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα επανέλθει με νέα πρόταση την ερχόμενη εβδομάδα , αφού πρώτα ολοκληρώσει τον κύκλο συναντήσεων με τα πολιτικά κόμματα και πραγματοποιήσει νέα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συναντηθεί σήμερα με εκπροσώπους του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ.

Έτσι λοιπόν την Παρασκευή οι Πανελλαδικές Εξετάσεις των μαθητών στα Λύκεια όλης της χώρας θα ξεκινήσουν κανονικά.

Η αποφασιστική στάση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών, η οποία ξεκίνησε από το μεσημέρι της Τετάρτης, αλλά κυρίως η ισχυρή κοινωνική πίεση που δέχθηκαν, καθώς και η πολιτική απομόνωση της ΟΛΜΕ, που δεν είχε συμμάχους στην εκβιαστική κινητοποίηση που ήθελε να ξεκινήσει, ενώ μέσω των Εξετάσεων, υποχρέωσαν τους καθηγητές σε αναδίπλωση.  

Είχε προηγηθεί, άλλωστε, το «ναυάγιο» των σχεδίων να πεισθούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν αύριο γενική απεργία για να μην ξεκινήσουν οι εξετάσεις, αλλά και η συνειδητοποίηση από τους περισσότερους συνδικαλιστές ότι δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση που να καλεί σε απειθαρχία απέναντι στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Απολογισμός της  ΔΑΚΕ για τη  χθεσινή βραδιά

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΑΚΕ Καθηγητών , εκ της οποίας προέρχεται ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ΔΑΚΕ Καθηγητών καταγγέλλει την παράταξη των Παρεμβάσεων για τον πρωτοφανή τυχοδιωκτισμό που επέδειξε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013.  Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης καταγράφηκε από πολλούς Προέδρους ΕΛΜΕ ο προβληματισμός των συναδέλφων για το εάν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση του απεργιακού προγράμματος μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Πολλοί Πρόεδροι τόνισαν ότι η εισήγηση της ΟΛΜΕ έφτασε στις τοπικές ΕΛΜΕ πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στην αντιδημοκρατική ενέργεια της επιστράτευσης του κλάδου. Επίσης, πολλοί συνάδελφοι εξέφρασαν την άποψη ότι η ΟΛΜΕ στερείται συμμαχιών στην συγκεκριμένη περίοδο, αφού ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ αποφάσισαν να μην προκηρύξουν απεργία την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013, πρώτη μέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. 

Κατόπιν τούτου η Γενική Συνέλευση των Προέδρων ζήτησε από το Δ.Σ της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε πρόταση που να απαντά στο ερώτημα εάν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε. Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ κατά πλειοψηφία έκρινε ότι δεν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση του απεργιακού προγράμματος. Στο Δ.Σ που έγινε κεκλεισμένων των θυρών η Αγγελική Φατούρου εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων συμφώνησε ότι δε μπορεί να γίνει απεργιακός αγώνας ολόκληρου του κλάδου και πρότεινε να απεργήσουν 400 συνδικαλιστές. 

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ επεσήμανε ότι απεργία δι΄ αντιπροσώπων δε νοείται. Οι υπόλοιπες παρατάξεις (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, Συνεργασία) παρέμειναν στην αρχική τους τοποθέτηση. Όταν όμως εισήλθε στο χώρο της Γενικής Συνέλευσης η εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων πρότεινε εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα, κάτι που επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, της Συνεργασίας, αλλά και από τον Πρόεδρο της.
 
Η Γενική Συνέλευση των Προέδρων επικύρωσε το απεργιακό πρόγραμμα με συντριπτική πλειοψηφία (92%) και ταυτόχρονα έκρινε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση του. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ Η ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΟΛΜΕ. 
Αμέσως μετά συνδικαλιστές που πρόσκεινται στις Παρεμβάσεις επεχείρησαν να ανατρέψουν πραξικοπηματικά την απόφαση των Προέδρων των ΕΛΜΕ, ερμηνεύοντας την αυθαίρετα και καταθέτοντας προτάσεις εξωπραγματικές(απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου και Γενική  Συνέλευση το Σάββατο 18 Μαΐου και άλλες) τις οποίες δε μπορούσαν να υπερψηφίσουν οι Πρόεδροι γιατί δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι. 

Είναι λοιπόν καταφανέστατο ότι ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΕΠΕΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ.  
Καταγγέλλουμε την απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος της ψηφοφορίας της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων από τις Παρεμβάσεις. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΟΥΝ.

    Η ΔΑΚΕ  με αίσθημα ευθύνης υποστήριξε τα συμφέροντα των συναδέλφων. Αρνήθηκε να ρίξει τους συναδέλφους βορά στο λάκκο με τα λιοντάρια. Εμείς ποτέ δε θα προτείνουμε κινήσεις που θα οδηγήσουν σε απόλυση συναδέλφων. Η ΔΑΚΕ υφίσταται για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των συναδέλφων και όχι για να συντελέσει στην εξόντωση τους. 
    Τα θολά επαναστατικά οράματα των ψευτοεπαναστατών των Παρεμβάσεων μας αφήνουν αδιάφορους. Συνεχίζουμε τον αγώνα. 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 
•    Άμεση άρση της επιστράτευσης των καθηγητών
•    Απόσυρση του προς υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις 
•    Έναρξη διαλόγου για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της εκπαίδευση»
Κ. Αρβανιτόπουλος: Ομαλά και στην ώρα τους οι εξετάσεις

Οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν ομαλά και στην ώρα τους, τόνισε εκ νέου την Τετάρτη ο υπουργός Παιδείας Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

«Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση προχώρησαν σε μία επιβεβλημένη απόφαση, για να διαφυλάξουν την προσπάθεια των νέων που διαγωνίζονται στην πιο δύσκολη εξέταση της ζωής τους» δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, προσθέτοντας πως «ύψιστο καθήκον όλων είναι η δημιουργία κλίματος ηρεμίας για την ολοκλήρωση της κοπιώδους προσπάθειας των παιδιών».

«Τώρα προέχει η άσκηση του καθήκοντος και η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αυτό άλλωστε επιθυμεί η ελληνική κοινωνία» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, ευχόμενος «καλή επιτυχία στους μαθητές και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς».

Το υπουργείο ανακοίνωσε ακόμη πως οι υποψήφιοι ημεδαποί ή αλλοδαποί μαθητές μπορούν απρόσκοπτα να προσέλθουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, προσκομίζοντας μόνο το Δελτίο Εξεταζομένου, που έχουν παραλάβει από τα Λύκειά τους.

Στάση εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 15.00, και συλλαλητήριο στις 12.30 στην πλατεία Κλαθμώνος θα πραγματοποιήσουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο μέτρο της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.

Στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας με στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 16.00. Για το λόγο αυτό θα υπάρξουν ματαιώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων.
 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου