Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Επιστρέφουν ελληνικό σχολείο της Πόλης οι Τούρκοι

Επιστρέφουν ελληνικό σχολείο της Πόλης οι Τούρκοι
Μετά από 28 χρόνια ξανά σε ελληνικά χέρια
Ανοίγματα στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης κάνει εδώ και καιρό η τουρκική δημόσια διοίκηση, κατ' εντολή του Ερντογάν.
Όχι λόγω της μεγαλοσύνης της φυσικά, αλλά προκειμένου αναίμακτα να διαμορφώσει ένα καλύτερο προφίλ στην Ευρώπη και να κατευνάσει τους διεθνείς οργανισμούς που μιλούν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, το Γενικό Συμβούλιο Βακουφίων, αποφάσισε πριν δύο ημέρες να επιστρέψει το δημοτικό σχολείο Μεσαχωρίου (Ορτάκιοϊ) στους φυσικούς κατόχους του έπειτα από 28 ολόκληρα χρόνια.

Πρόκειται για ένα ελληνικό σχολείο της μειονότητας της Πόλης που παρέμενε τόσα χρόνια να ρημάζει.
Το σχολείο είχε απαλλοτριωθεί από το τουρκικό κράτος, χωρίς αποζημίωση, το 1985. Παρά τις προσπάθειες της ελληνικής μειονότητας για την επανάκτησή του, το ζήτημα παρέμενε επί μακρόν εκκρεμές.
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια το κτίριο του απαλλοτριωθέντος σχολείου χρησιμοποιήθηκε για να στεγαστούν εκεί οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας.
Η απόφαση αποτελεί μία ακόμα δικαίωση για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης που εδώ και χρόνια έβλεπαν τις τουρκικές αρχές να βάζουν λουκέτο σε οτιδήποτε θύμιζε την παρουσία τους.
Η Τουρκία κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ένα τέτοιο βήμα, που έρχεται να προστεθεί στο άνοιγμα του Ελληνικού Ορφανοτροφείου Αρρένων της Πριγκήπου ως διεθνούς πολιτιστικού κέντρου.
Ωστόσο, όπως ρητά αναφέρει και η φετινή έκθεση προόδου της Τουρκίας που υιοθέτησε πρόσφατα το Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο, η Τουρκία οφείλει να προχωρήσει σε περαιτέρω ουσιαστικές ενέργειες και συγκεκριμένα βήματα για να βρουν οριστική λύση τα χρονίζοντα προβλήματα σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας, καθώς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
 
ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου