Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Λάβρος κατά Δ. Χριστόφια, ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Λευκωσία: Τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κακοδιαχείριση στα θέματα της οικονομίας, επέρριψε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία και κατέθεσε υπό την ιδιότητα του ως πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.


Παρά το γεγονός ότι δικαιολόγησε την προηγούμενη Κυβέρνηση που δεν αντιλήφθηκε πριν από τέσσερα χρόνια – και συγκεκριμένα το 2009 -, τα προβλήματα που θα έρχονταν κυρίως λόγω της έντονης ανάπτυξης των προηγούμενων ετών και ιδιαίτερα με την ένταξη της Κύπρου στο ευρώ (δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι τίποτε δεν θα μπορούσε να μας πλήξει), ωστόσο επέρριψε την ευθύνη στον Δ. Χριστόφια για κακοδιαχείριση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής επεσήμανε ακόμη ότι, η καθυστέρηση στην καταχώρηση του προγράμματος σταθερότητας καθώς και του καταρτισμού μέτρων εξυγίανσης, επηρέασε την αξιοπιστία μας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε εκτός αγορών.

Από τη στιγμή που συνέβη αυτό, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, η Κύπρος εκ των υστέρων κρίνει πως θα έπρεπε τότε να ζητήσει βοήθεια από τον μηχανισμό. «Αντ’ αυτού επιλέξαμε να πάρουμε το ρωσικό δάνειο, όχι για να πάρουμε μέτρα ή να διαπραγματεύτούμε μνημόνιο, αλλά για να μην πάρουμε μέτρα», σημείωσε.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατηγόρησε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι με τη στάση του, «άδειασε τους τρεις υπουργούς Οικονομικών του, δείχνοντας ότι δεν υπήρχε πολιτική βούληση από μέρους του για λήψη μέτρων».

Όσον αφορά στα λάθη της προηγούμενης Κυβέρνησης, σημείωσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα της, ήταν ότι δεν ανέλαβε το πολιτικό κόστος για λήψη μέτρων.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του της 1ης Ιουλίου 2011, ότι η Κυβέρνηση εφάρμοζε μπακαλίστικη πολιτική, είπε ότι είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνη την περίοδο ψηφίσαμε 20 φορολογίες στη Βουλή και δεν είδαμε καμιά αύξηση των εσόδων. Ο λόγος ήταν επειδή οι φορολογίες χειροτέρευαν την κατάσταση και πίεζαν ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη της οικονομίας, οδηγώντας σε ύφεση και φέρνοντας αντίθετα αποτελέσματα.

Αναφορικά με ενέργειες της Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι μετά το 2010 κι αφού έγιναν αντιληπτές οι διαστάσεις των προβλέψεων της Κυβέρνησης, η Επιτροπή προχώρησε σε περικοπές δημοσίων δαπανών, οι οποίες αφορούσαν τους προϋπολογισμούς των ετών 2011, 2012 και 2013.

Μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί, «εντείναμε τις προσπάθειες για να προχωρήσουμε σε μέτρα εξυγίανσης και που στην πλειοψηφία τους υιοθετήθηκαν το Δεκέμβριο του 2012. Με δική μας πρωτοβουλία επίσης, παγοποιήθηκαν οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Προς αυτό το σκοπό προσθέσαμε ειδικά άρθρα στους προϋπολογισμούς 2012 και 2013. Επικοινωνήσαμε με βουλευτές άλλων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων για να αντιμετωπίσουμε το αρνητικό κλίμα εναντίον της Κύπρου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος.

Όσον αφορά στο πως αντιμετώπισε την απομείωση των ελληνικών ομολόγων η Επιτροπή, ο πρόεδρος της ανέφερε ότι δεν είχε γίνει αντιληπτή η πραγματική προέκταση μιας τέτοιας απόφασης.

«Αρχικά η άποψη του τότε Διοικητή και των τραπεζών ήταν ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να βρουν τα κεφάλαια από μόνες τους. Αργότερα, με το δεύτερο κούρεμα που ανήλθε στο 80% μόνο ο κ. Ορφανίδης αντιλήφθηκε τη ζημιά που θα προκαλούσε. Μας είπε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο χωρίς επιτυχία όμως», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, καταθέτοντας σχετική αλληλογραφία.

Σχετικά με το εάν προτού ψηφιστεί η κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας, υπήρξε ενημέρωση για τις υποχρεώσεις της σε ΕΛΑ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ζητήσαμε πληροφορίες κατά την εξέταση του θέματος από την Κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της ΚΤ. Δεν αναφέρθηκε τίποτα στην Επιτροπή Οικονομικών. Παρ’ όλες τις ερωτήσεις σε σχέση με τις δυνητικές υποχρεώσεις που θα είχε το κράτος σε περίπτωση χρεοκοπίας ουδέποτε μας είπαν ότι υπάρχει αυτή η υποχρέωση. Το μόνο που μας αναφέρθηκε, είπε, ήταν ότι πιθανώς να υπάρχει υποχρέωση για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι «για να φτάσουμε εδώ απέτυχε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Σίγουρα υπήρχαν λάθη των τραπεζών και ελπίζω να τα διερευνήσετε για να εντοπίσετε τυχόν ποινικές ευθύνες. Πιστεύω όμως ότι δεν ήταν αναπόφευκτη η χρεοκοπία του κράτους λόγω των ευρωπαϊκών λαθών ή των τραπεζών. Έγιναν τρομερά λάθη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά κυρίως σε εθνικό. Ευρωπαϊκό λάθος ήταν το ελληνικό κούρεμα. Εκεί είχαμε επιλογές όπως να πούμε όχι ή να πούμε ναι, παίρνοντας ανταλλάγματα. Το ΔΗΚΟ έχει ευθύνες αλλά το ΔΗΚΟ με δικές του προτάσεις και με τις αντιδράσεις του προσπαθούσε να εξωθήσει τα πράγματα προς την ορθή κατεύθυνση. Μαζί με την αντιπολίτευση περνούσε τα νομοσχέδια, διέκοπτε δαπάνες για εξοικονόμηση χρημάτων. Θεωρώ ότι έχουμε λιγότερη ευθύνη από άλλους. Η μεγαλύτερη ευθύνη βαραίνει τους ώμους του Προέδρου Χριστόφια και της κυβέρνησης του. Αντιδρούσε σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης των μέτρων».

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου