Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Μπίνι Σμάγκι: Να προσφύγει η Ιταλία στο μηχανισμό

Η Ιταλία πρέπει να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης για τη διάσωση του τραπεζικού της συστήματος, υποστηρίζει ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, πρώην ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως μεταδίδει η La Repoubblica, ο κ. Μπίνι Σμάγκι δήλωσε ότι «ο μηχανισμός μετάδοσης των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν λειτουργεί» επειδή «έχει μπλοκάρει» το τραπεζικό κανάλι.

Ο κ. Μπίνι Σμάγκι υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι «τραπεζοκεντρική» και υποστήριξε ότι η πρόσφατη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ «δεν θα περάσει επειδή το τραπεζικό σύστημα δεν είναι τόσο ισχυρό όσο ήταν στο παρελθόν».

Στην Ευρώπη και στην Ιταλία «έχουμε την τάση να ξεχνάμε αυτό το στοιχείο» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Η χρηματοδότηση της οικονομίας εξαρτάται από την υγεία του τραπεζικού συστήματος και, κατά συνέπεια, οφείλουμε να λύσουμε τα προβλήματα των τραπεζών και να τις ανακεφαλαιοποιήσουμε».

Για τον κ. Μπίνι Σμάγκι, υπάρχουν δύο λύσεις: «Μέσω της χρηματοδότησης από τις αγορές – που αυτή την στιγμή είναι αδύνατο – ή με μία πολύ ισχυρή πολιτική δράση που θέλει κουράγιο». «Τέτοιου τύπου κινήσεις είναι πολύ δύσκολες ειδικότερα εάν βρισκόμαστε σε εκλογική περίοδο» συνέχισε και κατέληξε λέγοντας πως σε τέτοιες περιόδους είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί απτή λύση «επειδή οι πολιτικοί όροι κυριαρχούν στη συζήτηση. Εάν όμως, θέλουμε να βγούμε από την κρίση είναι απαραίτητο να λύσουμε τα προβλήματα των τραπεζών με έναν τρόπο πιο αποφασιστικό».

ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr  ΚΑΙ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου