Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Το εξπρές του μεσονυχτίου «ζει» ακόμη στις τουρκικές φυλακές

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 
Από το onalert


Βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση υφίστανται ανήλικοι κρατούμενοι στις φυλακές Şakran, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Cumhurriyet.Η εφημερίδα επικαλείται σχετικές καταγγελίες του βουλευτή του κουρδικού κόμματος BDP, κ. Ερτουγρούλ Κιουρκτσού.
 Η σχετική καταγγελία δεν είναι η μόνη : Πέρυσι δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία από άλλη, ανεπίσημη,  έκθεση που διεξήγαγαν βουλευτές του  BDP.


Και από δεσμοφύλακες
Σύμφωνα με αυτή, τουλάχιστον 25 Κούρδοι ανήλικοι, οι οποίοι βρέθηκαν στις φυλακές ανηλίκων του Ποζαντί, στα Άδανα, κατηγορούμενοι για παραβίαση του αντιτρομοκρατικού νόμου  βιάστηκαν κατ’ εξακολούθηση και βασανίστηκαν με κάθε δυνατό τρόπο από τους φύλακες, αλλά και από Τούρκους συγκρατούμενούς τους, υπό την ανοχή και πολλές φορές την ενθάρρυνση των δεσμοφυλάκων, όπως γράφτηκε τότε.

Όλα τα παιδιά που βασανίστηκαν και βιάστηκαν βρίσκονταν στη φυλακή γιατί πέταξαν πέτρες στους Τούρκους αστυνομικούς, ή απλώς παρευρέθηκαν σε συγκεντρώσεις που οι αρχές χαρακτήρισαν ως παράνομες, όπως ανέφερε τότε ο βουλευτής του BDP κ. Ε. Κιουρτσούκ: «Οι αρχές παρέδωσαν τα παιδιά στις φυλακές ανηλίκων, χρησιμοποιώντας έναν ειδικό κώδικα επικοινωνίας με τους φύλακες. Έλεγαν, είναι συγγενής, να τον περιποιηθείτε, φράση που σήμαινε βιάστε τον», ανέφερε ο βουλευτής. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Τουρκίας, η οποία ενημέρωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Κορίτσια και γυναίκες

 Εξάλλου τα τελευταία 16 χρόνια στην Τουρκία τουλάχιστον 83 γυναίκες βιάστηκαν στη φυλακή, ενώ 366 γυναίκες έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το τουρκικό γραφείο Νομικής Βοήθειας κατά της κακοποίησης και του βιασμού, φέτος..Το μεγαλύτερο μέρος των καταγγελιών προέρχεται από γυναίκες που ζουν στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ σύμφωνα με την έκθεση, 45 από τα θύματα είναι από κορίτσια και πολύ νέες γυναίκες -μεταξύ 10 και 18 ετών.

Επίσης  159 δικαστικές υποθέσεις είναι ανοικτές μετά τις καταγγελίες από την ίδρυση του νομικού γραφείου του 1997, ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός γυναικών αρνήθηκαν οποιαδήποτε νομική διαδικασία από το φόβο. Για 28 από τις υποθέσεις αυτές αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ), ενώ άλλες 16 περιπτώσεις βρίσκονται εν αναμονή.Να σημειωθεί ότι 266 επιθέσεις αναφέρθηκαν να έχουν διαπραχθεί από υπαλλήλους της αστυνομίας, 96 από το στρατό ή τις δυνάμεις της χωροφυλακής και 17 από τις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου