Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Κωνσταντίνος Λοϊζίδης: Το Eurogroup επέβαλε τη συμφωνία για πώληση παραρτημάτων

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου
Από το newsit.com.cy


-Αποκαλύπτουμε την επιστολή που κατέθεσε στη Βουλή
-Καμία τράπεζα στην Ελλάδα δεν μπορούσε να αλλάξει τους όρους εντολής
 -Τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών θα κατέρρευσαν

Απαραίτητος όρος του μνημονίου, η πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αναφέρει σε επιστολή που κατέθεσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου, Κωνσταντίνος Λοϊζίδης.


Στην επιστολή την οποία αποκαλύπτει το newsit.com.cy, ο κ. Λοϊζίδης, δίνει απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν την πώληση των υποκαταστημάτων των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών, στην Τρ. Πειραιώς και ξεκαθαρίζει ότι η συμφωνία ήταν μέρος της απόφασης του Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Στόχος τονίζεται στην επιστολή ήταν να μειωθεί σημαντικά το ενεργητικό τους, διότι το ποσοστό ως προς το ΑΕΠ, ήταν σημαντικά ψηλό. Το ίδιο και η έκθεση τους στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα στην επιστολή προς τη Βουλή, ξεκαθαρίζει ότι η συμφωνία αποτελούσε και δέσμευση της Κύπρου για να πάρει τα €10δις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Οι όροι της συμφωνίας για την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στην Τράπεζα Πειραιώς καταρτίσθηκαν βασικά από την ΕΕ και τη διαπραγμάτευση έκανε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ).
Επισημαίνει ακόμη ότι εάν δεν άλλαζε η ιδιοκτησία των τραπεζών στην Ελλάδα προτού ανοίξουν οι τράπεζες ήταν εμφανής ο κίνδυνος πρόκλησης κλυδωνισμών στην Ελληνική τραπεζική αγορά, οι κυπριακές τράπεζες θα διαλυόντουσαν από τις αποσύρσεις καταθέσεων στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τους όρους εντολής επισημαίνεται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, η τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) απηύθυνα σχετική πρόσκληση για αποδοχή ή όχι της προτεινόμενης συναλλαγής μεταξύ αυτών και το τίμημα και όχι για πλειοδοσία.

Σημειώνεται ότι η ΚΤΚ ανέφερε σε επιστολή της στη Βουλή ότι το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τριών τραπεζών, ύψους 23,9 δισ. ευρώ πωλήθηκε με αποτίμηση 16,2 δισ. ευρώ, λόγω των συσσωρευμένων προβλέψεων επί των δανείων και της εκτίμησης της Pimco για μελλοντικές ζημιές.

Οι Ελληνικές τράπεζες και φυσικά και η Τρ. Πειραιώς δεν είχαν δικαίωμα να αλλάξουν τους όρους συμφωνίας αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ.Λοιζίδης.

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου