Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Δίκη Άκη: Τι κατέθεσε ο μάρτυρας για τις offshore

Αιχμές για «σκιές » στην έρευνα της υπόθεσης για τις «χρυσές μίζες» και τους πραγματικούς κατόχους του δικτύου των off shore εταιριών μέσω των οποίων ξεπλύθηκε, κατά η δικαιοσύνη, μαύρο χρήμα, άφησε ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Χ. Κατσιάνης, κατά τη σημερινή έβδομη συνεδρίαση του δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου δικάζεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος και 18 ακόμα πρόσωπα.

Κατά την εξέταση του μάρτυρα Ν. Μαϊτού προϊσταμένου του ΣΔΟΕ, ο οποίος ερεύνησε την υπόθεση, ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναφερόμενος εκείνη την ώρα στην εταιρία Nobilis και στα πρόσωπα που φέρονται ως ιδιοκτήτες της,  είπε απευθυνόμενος στο μάρτυρα: «Να ψάξετε να βρείτε ποιοι είναι αυτοί, γιατί αφήσατε κενά και σκιές. Ποιος είναι ο Κ. Αρβανίτης;» Μάρτυρας: «Το ψάξαμε κύριε πρόεδρε είχε πεθάνει».


Κατά την κατάθεσή του ο εν  λόγω μάρτυρας πάντως ανέφερε -σε μια αποστροφή του λόγου του- ότι για πρώτη φορά το ΣΔΟΕ δούλεψε στο δημόσιο βίο, εννοώντας προφανώς ότι η υπόθεση του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου  ήταν η πρώτη που ερευνήθηκε τόσο εξονυχιστικά

«Εκαψε τον Οικονομίδη»
Στη δίκη που είναι και σήμερα παρούσες η Βίκυ Σταμάτη και η Αρετή Τσοχατζοπούλου,  ο εν λόγω μάρτυρας,  αναφέρθηκε ακόμη στο ρόλο του Αστέριου Οικονομίδη ιδιοκτήτη της «Arcon»  η οποία είχε αναλάβει τις επισκευές ανακαίνησης στο νεοκλασικό ακίνητο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Όπως είπε ο μάρτυρας- εμπλέκοντας επί της ουσίας τον κ Οικονομίδη στην υπόθεση- κάποια στιγμή ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η Βίκυ Σταμάτη του τηλεφώνησαν και του ζήτησαν πληροφορίες γιατί αντιμετώπιζαν προβλήματα με τη θέρμανση του ακινήτου.

Ο μάρτυρας επικαλέστηκε τα όσα ο κ Οικονομίδης είχε αναφέρει, όταν κλήθηκε από το ΣΔΟΕ να δώσει εξηγήσεις, και στο σημείο αυτό η Βίκυ Σταμάτη, αντέδρασε λέγοντας προς το δικαστήριο «Εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω ούτε κατ όψη τον κ Οικονομίδη». Πάντως απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης για το αν ο κ Οικονομίδης θα μπορούσε να γνωρίζει ποιος κρύβεται πίσω από τις εταιρίες στις οποίες άνηκε το νεοκλασικό στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πριν αυτό περάσει στην κατοχή της Βίκυς Σταμάτη, εκείνος απάντησε «Ναι θα μπορούσε να γνωρίζει»

Παράλληλα ο μάρτυρας ανέφερε πως ο κ Οικονομίδης έχει εμπλοκή και στην αγοραπωλησία του ακινήτου στη Δεινοκράτους, ενώ όπως είπε, έχει κάνει επισκευαστικές εργασίες  στο ακίνητο επί της οδού Κομνά Τράκα.

«Δεν γίνεται να μη γνωρίζει ο κ Οικονομίδης τον πραγματικό δικαιούχο των ακινήτων» είπε ο κ Μαϊτός.

Πρόεδρος: «Ποιόν δηλαδή;»

Μάρτυρας: Τον κ Ζήγρα έστω. Όταν τον ρωτήσαμε ποιοι σας φέρνουν τα λεφτά για τις επισκευές αυτές, μας είπε γενικά και αόριστα ότι κάποιοι τα φέρνουν. Μας έλεγε ότι δεν γνωρίζει τον κ Τζοχατζόπουλο παρά μόνο κοινωνικά».

Ακόμα ο κ Μαϊτός άφησε να εννοηθεί στο δικαστήριο ότι δεν θεωρεί τον Ν. Ζήγρα πραγματικό ιδιοκτήτη της ΤΟΡΚΑΣΟ.

Κανένα ίχνος Σμπώκου


Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του Γ. Σμπώκου πρώην γενικού γραμματέως εξοπλισμών και στενό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο κ Μαϊτός ανέφερε ότι από την έρευνά του δεν έχει εντοπίσει πουθενά κανέναν ίχνος του συγκεκριμένου κατηγορουμένου στην εταιρία Nobilis, στην οποία άνηκε το ακίνητο επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου πριν περάσει στην κατοχή της Βίκυς Σταμάτης.

«Δεν γνωρίζω τίποτε. Υπάρχει μόνο μια έρευνα για το πόθεν- έσχες του κ Σμπώκου και από όσο ξέρω αυτή δεν έχει τελειώσει ακόμα», τόνισε ο μάρτυρας

Η Αρετή μπορούσε να αγοράσει τη Δεινοκράτους  
Σε ότι αφορά την Αρετή Τσοχατζοπούλου και το ακίνητο της Δειμοκράτους, το οποίο την εμπλέκει στην υπόθεση,  ο κ Μαϊτός τόνισε στο δικαστήριο κατόπιν ερώτησης του συνηγόρου Μιχάλη Δημητρακόπουλου, πως η κόρη του πρώην υπουργού είχε τη δυνατότητα με βάσει τα δηλωθέντα εισοδήματά της,  να αγοράσει το νεοκλασικό επί τις οδού Δεινομοκράτους στο Κολωνάκι. Ο συνήγορος υπεράσπισης της κόρης του πρώην υπουργού ρώτησε τον μάρτυρα εαν μπορεί να πιστοποιήσει ότι η αγορά του εν λόγου ακινήτου έγινε με χρήματα που προέρχονται από «μίζα» για την προμήθεια των TORN M1. «Όχι δεν το γνωρίζω. Στο πόρισμά μας πάντως δεν αμφισβητούμε ότι η Αρετή είχε τη δυνατότητα να προβεί στην αγορά του ακινήτου» είπε ο κ Μαϊτός.

Ανέβηκαν οι τόνοι για την «ομολογία» ενοχής
Στο δικαστήριο οι τόνοι πάντως ανέβηκαν όταν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής σχολιάζοντας το περιεχόμενο των ερωτήσεων του κ. Αλέξη Κούγια (συνηγόρου υπεράσπισης της Βασιλικής Σταμάτη) στον κ. Μαϊτό, «είδαν ομολογία εκ μέρους του πρώην υπουργού ότι πράγματι αυτός βρίσκεται πίσω από την εταιρεία Nobili που μεταβίβασε το κλασικό της Διονυσίου Αεροπαγείτου στη σύζυγο του Ακη Τσοχαζόπουλου. Αυτή ήταν και η μοναδική στιγμή της δίκης που παρενέβη ο Ακης Τσοχατζόπουλος για να πει ότι δεν πρόκειται για ομολογία αλλά για ερωτήσεις που έγιναν από τον κ. Κούγια με βάση το κατηγορητήριο. Αιχμηρό ήταν και το σχόλιο του κ. Κούγια ο οποίος απευθυνόμενος προς τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής τους ρώτησε που... έμαθαν ελληνικά.

Η Βίκυ «θύμα» του Ακη;

Λίγο πριν ο κ. Κούγιας είχε εμφανίσει τη σύζυγο του πρώην υπουργού ως «θύμα» του Ακη Τσοχατζόπουλου στην προσπάθειά του να μεταβιβάσει το ακίνητο της Διονυσίου Αεροπαγείτου για να γλιτώσει φόρους. Ο κ. Κούγιας προχώρησε στις συγκεκριμένες αναφορές επικαλούμενος το κατηγορητήριο που θέλει τον Ακη Τσοχατζόπουλο να βρίσκεται πίσω από την εταιρεία Nobilis. «Αν δεχτούμε το κατηγορήτηριο τότε η Βίκυ Τσοχατζοπούου είναι αθώα», είπε ο συνήγορός του.

Νωρίτερα με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας οι συνήγοροι του Άκη Τσοχατζόπουλου επανέφεραν το αίτημα κλήτευση μελών του ΚΥΣΕΑ στη δίκη και έκαναν αναφορά σε νέα στοιχεία που αφορούν πόρισμα λογιστών και τεχνικών  πραγματογνώμων το οποίο θα φέρει νέα στοιχεία στη δίκη και το οποίο επιφυλάχθηκαν  να το προσκομίσουν.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου