Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Δύο χρόνια σήμερα από το μαύρο πρωινό της 11ης Ιουλίου στο Μαρί Αναστασιάδης: Δημόσια απολογία εκ μέρους της πολιτείας για το Μαρί

Του Νέαρχος Κυπριανού
Από το  philenews

Λάρνακα: Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, στην οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος 13 άνδρες της Εθνικής Φρουράς και της Πυροσβεστικής. Στις 9 το πρωί τελέσθηκε στη Ναυτική Βάση τρισάγιο στη μνήμη των 13 ηρώων, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε ομιλία ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Πολιτεία ταπεινά υποκλίνεται στη μνήμη των 13 ηρώων.


«Με συντριβή», πρόσθεσε, «καταθέτει δημόσια απολογία και μεγάλη συγνώμη για όσά όφειλε εγκαίρως να πράξει και δυστυχώς παρέλειψε, ώστε να προστατεύσει τα παιδιά της».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε παράλληλα την ανέγερση μνημείου τιμής στη μνήμη των 13 ηρώων, το οποίο θα φέρει την ονομασία «Μνημείο Λογοδοσίας και Τιμής». Το μνημείο θα ανεγερθεί στο σημείο της φονικής έκρηξης στο Μαρί.

Η μάνα των διδύμων, Πόπη Χριστοφόρου, χάρισε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια εικόνα της Παναγιάς του Χάρου, που όπως ανέφερε, «έχει νικήσει όλες τις δυσκολίες της ζωής». «Εύχομαι αυτή η Παναγία, να είναι οδηγός σε εσάς, να μπορέσετε να ξεπεράσετε όλες τις δυσκολίες», συμπλήρωσε.

Συγγενείς και φίλοι των 13 θυμάτων πραγματοποίησαν χθες βραδυ εκδήλωση σε υπαίθριο αμφιθέατρο στο Μαρί και στη συνέχεια πορεύθηκαν με αναμμένες δάδες προς τη Ναυτική Βάση.

Ομάδα από τους Εθελοντές Μνήμης της 11ης Ιουλίου παρέμεινε στη Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», μέχρι τις 5:50 το πρωί, ώρα κατά την οποία σημειώθηκε η φονική έκρηξη.

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους έξι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» θα πραγματοποιηθεί στις 8 απόψε, στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου.

Το ιστορικό και η απόφαση του Δικαστηρίου

Οι τελευταίες ενέργειες, η αγωνία και η κόλαση που επικράτησε τα τελευταία λεπτά πριν από την έκρηξη αλλά και μετά, αποτυπώνονται με λεπτομέρεια στην απόφαση του Κακουργιοδικείου αναφορικά με την έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί.

Στο πλήρες κείμενο της απόφασης περιέχονται συγκλονιστικές περιγραφές για τις αγωνιώδεις προσπάθειες των αξιωματικών της ναυτικής βάσης, μερικοί από τους οποίους έπεσαν εν ώρα καθήκοντος. Περιλαμβάνονται επίσης μαρτυρίες, λεπτό προς λεπτό, για τις κινήσεις του προσωπικού, ενώ υπάρχει περιγραφή και για τη χαοτική κατάσταση που ακολούθησε την ισχυρότατη έκρηξη.

Ανήμερα της επετείου από τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το μαύρο ξημέρωμα της 11ης Ιουλίου, συγγενείς και φίλοι ενημερώνονται μέσα από την ετυμηγορία του Δικαστηρίου για τις τελευταίες ενέργειες των αγαπημένων τους προσώπων, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.

Σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου που εξέτασε την υπόθεση για την πολύνεκρη έκρηξη στο Μαρί, χρονικά η πρώτη αναφορά για έκρηξη ήταν από τον Χρύσανθο Αντωνίου, ο οποίος υπηρετούσε ως υπεύθυνος βάρδιας στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Αντωνίου, στις 03:45 της 11ης Ιουλίου άκουσε μια έκρηξη χωρίς να προσδιορίσει από πού προερχόταν. Πέντε λεπτά αργότερα άκουσε και δεύτερη έκρηξη.

Ο κελευστής Γιώργος Τρύφωνος, ο οποίος εκτελούσε χρέη αξιωματικού φυλακής σε πολεμικό πλοίο, ανέφερε στην κατάθεσή του ότι αντελήφθη ένα πορτοκαλί φως, που το περιέγραψε ως αναλαμπή, από την κατεύθυνση του Βασιλικού όπου ήταν τα εμπορευματοκιβώτια. Αμέσως μετέβη ακριβώς δίπλα από το φυλάκιο 3 (σκοπιά που δημιουργήθηκε για τη φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων) και είδε ότι από την κατεύθυνση των εμπορευματοκιβωτίων υπήρχαν δύο εστίες φωτιάς. Η πρώτη στο άνω μέρος της στοιβάδας και η δεύτερη σε χόρτα προς την κατεύθυνση του Βασιλικού. Ανέφερε επίσης ότι από πληροφόρηση που είχε από τον Κλεάνθη Κλεάνθους, «η φωτιά ήταν στο κοντέινερ που πρήστηκε την περασμένη βδομάδα».

Ο επικελευστής Δημήτρης Δούλας, ο οποίος εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας στο πολεμικό πλοίο Κερύνεια, μετέβη στη σκοπιά 3 όπου με το κινητό του κατέγραψε τη σκηνή. Σύμφωνα με τον Δούλα, επρόκειτο για εστία φωτιάς πάνω στα εμπορευματοκιβώτια η οποία «φούντωνε» κατά διαστήματα. Ενώπιον του Δικαστηρίου ως τεκμήρια κατατέθηκαν και άλλα βίντεο με διαλόγους από τη σκηνή πριν από την τραγωδία. Ο διοικητής Ναυτικού Αντρέας Ιωαννίδης και ο διοικητής της ναυτικής βάσης Λάμπρος Λάμπρου, ενημερώθηκαν για την πυρκαγιά από τον Κλεάνθους.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατούσε είναι η ενημέρωση του Κλεάνθους προς τον Ιωαννίδη: «Κύριε διοικητά, Κλεάνθους. Το λοιπόν. Πήρε φωτιά το κοντέινερ, τζιείνον που ‘ταν πρησμένο, ε καίγεται και κατά διαστήματα πρέπει να αναφλέγονται κάσιες που έσιει μέσα τζιαι βκάλει δυνατή τζιαι έντονη φωτιά, κάθεται πάλαι, κάβκει ας πούμε το ήντα που έσιει μέσα, και ξανά που την αρκήν. Αλλά τώρα εν επήραν τα άλλα. Το επικίν…, επήραν τα χόρτα γυρόν. Αλλά το επικίνδυνο είναι να μην πάρουν και άλλα που τούτα, και άλλα κοντέινερ. Ειδοποιήσαμε την Πυροσβεστική …(μικρή διακοπή)… ναι, ήδη έχουν μακριά το προσωπικό. Απλώς είμαι πάνω στην τρία τζιαι βλέπω συνέχεια την κατάσταση ήνταλως επικρατεί».

Όσο περνούσαν τα εφιαλτικά λεπτά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, προκύπτει ότι η φωτιά επεκτεινόταν και στα υπόλοιπα εμπορευματοκιβώτια. Ο Αντρέας Ιωαννίδης ενημερώθηκε γύρω στις 04:00. Από την πρώτη στιγμή έδωσε οδηγίες να τεθεί σε προτεραιότητα η ασφάλεια του προσωπικού. Στις 05:17 έφτασε στη Βάση και κατευθύνθηκε απευθείας στη σκοπιά 3. Ο Ιωαννίδης είχε ζητήσει από τον αρχηγό να στείλει δύο ελικόπτερα για να συμβάλουν στην κατάσβεση. Έδωσε σαφείς οδηγίες να μην πλησιάσουν στο χώρο της πυρκαγιάς άσχετα πρόσωπα.

Το χρονικό της φονικής έκρηξης

03:45 Ακούστηκε έκρηξη (μικρής ισχύος).
03:40 Ακολούθησε δεύτερη έκρηξη.
03:55 Μαρτυρία για πορτοκαλί καπνό από τα εμπορευματοκιβώτια.
04:00 Εκτινάσσονταν σπίθες από τη στοιβάδα.
04:00 Ενημερώθηκε ο διοικητής Ναυτικού Αντρέας Ιωαννίδης.
04:24 Τηλεφώνημα στην ΕΜΑΚ από τον Αστυνομικό Σταθμό Ζυγίου για πυρκαγιά σε εμπορευματοκιβώτιο στη Βάση.
04:42 Κατέφθασαν δύο πυροσβεστικά οχήματα στην πύλη της ΝΒΕΦ.
05:13 Τα πυροσβεστικά κατευθύνθηκαν στη σκοπιά κοντά στα εμπορευματοκιβώτια.
05:15 Έφτασε ο Ιωαννίδης και μετέβη στην υπερυψωμένη σκοπιά πάνω από τα εμπορευματοκιβώτια.
05:25 Στη σκοπιά μετέβη ο Λάμπρος Λάμπρου και ο Κυριάκος Ποχάνης. Ο Ποχάνης ενημερώθηκε από τον Ιωαννίδη, ο αρχηγός ΓΕΕΦ ζήτησε πυροσβεστικά ελικόπτερα.
05:30 Το ένα πυροσβεστικό πλησιάζει τα εμπορευματοκιβώτια.
05:35 Ο Ποχάνης ζητούσε επίμονα από το ΓΕΕΦ τα ελικόπτερα.
05:35 Πυροσβέστες φορούν εξοπλισμό για να επιχειρήσουν κατάσβεση.
05:47 Ισχυρή έκρηξη.
06:30 Έφτασε στη Βάση ο αρχηγός ΓΕΕΦ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου