Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Κλίμα έντασης στο κέντρο του Καΐρου


Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος
Από το real.gr

Η κατάσταση είναι τεταμένη στο κέντρο του Καΐρου μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τη νύχτα αλλά και το προσκλητήριο των ισλαμιστών για νέες διαδηλώσεις σήμερα για να καταγγείλουν το "στρατιωτικό πραξικόπημα" κατά του Μόρσι και το "αστυνομικό κράτος" που εδραιώνεται, όπως δηλώνουν, μετά και τις συλλήψεις πολλών μελών και στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.





Τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες Παρασκευή κυρίως στην ασταθή περιοχή του Σινά, στη βορειοανατολική Αίγυπτο, αλλά και σε πολλές επαρχίες της χώρας, σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, όταν υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι συνεπλάκησαν με πολίτες κατά του ισλαμιστή πρώην προέδρου αλλά και με τις δυνάμεις της τάξης.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών Μοχάμεντ Σουλτάν δήλωσε ότι τουλάχιστον 16 μεταξύ των θυμάτων σκοτώθηκαν από πυρά στο κεφάλι και στο στήθος, γράφει η εφημερίδα al-Ahram. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 1.138.

Έντονη είναι η παρουσία των δυνάμεων καταστολής σε πολλές οδικές αρτηρίες και σε γέφυρες, με οχήματα και οπλισμένους άνδρες.

Οχήματα των δυνάμεων της τάξης στα οποία υπήρχαν φωτογραφίες του νέου ισχυρού άνδρα της χώρας, του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ήταν καλυμμένα σε ορισμένα σημεία τους με κόκκινα χαρτόνια που έγραφαν συνθήματα κατά του Μόρσι.

Στο κέντρο του Καΐρου όλα μαρτυρούν τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τη νύχτα, με στημένα οδοφράγματα σε πολλά σημεία, πεταμένες πέτρες και καμένα λάστιχα. Ίδιες εικόνες και στην Αλεξάνδρεια και στην αλ-Αρις.

Οι προσβάσεις στην πλατεία Ταχρίρ ελέγχονται από ένοπλους πολέμιους του Μόρσι οι οποίοι πραγματοποιούν έρευνες σε ιδιωτικά οχήματα και σε λεωφορεία. Ηρεμία επικρατεί ωστόσο πάνω στην πλατεία, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί.

Πλανόδιοι πωλητές προσφέρουν νερό και φαγητό σε όσους βρίσκονται στην πλατεία. Πολλοί μεταξύ αυτών πωλούν αφίσες με τον στρατηγό Σίσι να φορά τη μεγάλη στολή και φωτογραφίες του Μόρσι με το πρόσωπο σχεδόν καλυμμένο από έναν κόκκινο σταυρό.

Η ένταση παραμένει και γύρω από το πανεπιστήμιο του Καΐρου, στη δυτική όχθη του Νείλου, όπου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν στήσει οδοφράγματα και υψώνουν φωτογραφίες του Μόρσι, ενώ απέναντί τους έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις ασφαλείας.

Να επανέλθει στην εξουσία ο Μόρσι ζήτησε σε ομιλία του ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντιέ, διαμηνύοντας ότι οι ισλαμιστές θα παραμείνουν «κατά εκατομμύρια» στους δρόμους. Την ίδια ώρα, ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Αντλί Μανσούρ διέλυε την Άνω Βουλή με προεδρικό διάταγμα, ενώ ο στρατός προχώρησε σε απελευθερώσεις μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Όλα άρχισαν χθες το απόγευμα

Όλα άρχισαν χθες το απόγευμα, όταν υποστηρικτές του Μόρσι κινήθηκαν προς το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, μιας στρατιωτικής μονάδας που είναι υπεύθυνη για την προστασία της αιγυπτιακής προεδρίας και στρατοπεδεύει μέσα στο συνοικία του προεδρικού μεγάρου. Από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις του στρατού έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Ο αιγυπτιακός στρατός υποστήριξε ότι δεν άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών και ότι χρησιμοποίησε μόνο άσφαιρα και δακρυγόνα, ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες και ανταποκριτές ανέφεραν ότι τα τραύματα που έφεραν οι νεκροί προήλθαν από σκάγια καραμπίνας.

Όλα έδειχναν ότι η νύχτα δεν θα ήταν ήρεμη στο κέντρο του Καΐρου, όταν υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι κινήθηκαν συντεταγμένα προς το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, εκεί όπου κάθε βράδυ μαζεύονται διαδηλωτές – αντίπαλοι του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου. Τότε, ξέσπασαν συγκρούσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ακόμη δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 70.

Στο μεταξύ, ενώ ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι έχει συλλάβει τον ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Μοχάμεντ Μπαντίε μίλησε χθες σε συγκεντρωμένους ισλαμιστές σε προάστιο του Καΐρου. Ο Μπαντιέ ανέφερε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνεννόηση με τον στρατό, σε περίπτωση που ο Μοχάμεντ Μόρσι επανατοποθετηθεί πρόεδρος της Αιγύπτου. Επίσης, τόνισε ότι οι διαδηλώσεις είναι πιο ισχυρές από τα τανκς.

Οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους «κατά εκατομμύρια» ως την αποκατάστασή του στην εξουσία, δήλωσε ο Μπαντίε. «Θα παραμείνουμε στους δρόμους κατά εκατομμύρια έως ότου επαναφέρουμε με θρίαμβο τον εκλεγμένο πρόεδρό μας», δήλωσε ο Μπαντίε σε συγκέντρωση ισλαμιστών, σημειώνοντας ότι «το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν έχει ισχύ».

Ο μεταβατικός αρχηγός του κράτους της Αιγύπτου διέλυσε την άνω βουλή με προεδρικό διάταγμα. Μόνον η άνω βουλή, η λεγόμενη Σούρα, παρέμενε σε λειτουργία μετά την διάλυση της κάτω βουλής από το στρατό λίγο πριν ο Μόρσι εκλεγεί, πριν από ένα χρόνο. Επίσης, η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε πως ο Άντλι Μανσούρ, ο τέως επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ορκίστηκε αρχηγός του κράτους την Πέμπτη, διόρισε τον Μοχάμεντ Άχμεντ Φαρίντ επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Φαρίντ αντικαθιστά τον Μοχάμεντ Ραάφατ Σεχάτα, έναν αξιωματούχο διορισμένο από τον Μόρσι, ο οποίος αναλαμβάνει σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μανσούρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου