Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Στις φλόγες ξανά η Ρόδος


Μέσα σε μισή ώρα ξέσπασαν δύο φωτιές σε κοντινή απόσταση – Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή – Υποψίες για εμπρησμό διατυπώνει μιλώντας στο protothema.gr ο δήμαρχος Ρόδου - Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχουν 5 αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και 68 πυροσβέστες - Οι δυνάμεις ενισχύονται με ακόμη 50 οπλίτες και αξιωματικούς του στρατού - Μάχη με τον χρόνο για να περιοριστεί η φωτιά πριν νυχτώσει
Σε πύρινο κλοιό, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, βρίσκεται και πάλι το νησί της Ρόδου. Από το μεσημέρι της Τετάρτης, το νησί έχει τεθεί σε συναγερμό, καθώς μέσα σε διάστημα μισής ώρας, ξέσπασαν δύο πυρκαγιές, και μάλιστα σε απόσταση κοντινή η μία με την άλλη, στις περιοχές Σάλακο και Αγία Άννα.


Τα δύο παραπάνω στοιχεία, καθώς επίσης και το γεγονός ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, που φτάνουν σε ένταση ακόμη και τα 6 μποφόρ, προκαλούν πολλά ερωτήματα και αφήνουν σαφείς υπόνοιες ότι πρόκειται για οργανωμένο έργο εμπρηστών.

Μέχρι στιγμής, τα δύο πύρινα μέτωπα δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές, ωστόσο, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν ενισχύονται διαρκώς, προκειμένου να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα, προτού πέσει το σκοτάδι και σταματήσουν να πετούν τα εναέρια μέσα.



Στη Ρόδο και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής

Επίσης, στο νησί καταφτάνει από ώρα σε ώρα ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Παπαγεωργίου, προκειμένου να συντονίσει το έργο της κατάσβεσης, καθώς έχει υπηρετήσει στο παρελθόν στη Ρόδο και γνωρίζει καλά την περιοχή.

Δήμαρχος Ρόδου: Κρίσιμη η κατάσταση

Σε δηλώσεις που έκανε στο protothema.gr, λίγα λεπτά πριν τις 19:00, ο δήμαρχος του νησιού Στάθης Κουσουρνάς, χαρακτήρισε «κρίσιμη» την κατάσταση. Θετικό στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι ο αέρας έχει εξασθενήσει εδώ και λίγη ώρα, όπως είπε, και το γεγονός ότι η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Ο δήμαρχος άφησε υπόνοιες ότι πιθανόν πρόκειται για εμπρησμό, σημειώνοντας ότι οι δύο φωτιές εκδηλώθηκαν μέσα σε μισή ώρα και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, κάτι που είναι σαφώς «περίεργο».



Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η πρώτη φωτιά ξέσπασε στις 15:25 στο Σάλακο, κοντά σε σκουπιδότοπο, και η δεύτερη στις 15:50 στην περιοχή Αγία Άννα, στην Καλαβάρδα.

Και τα δύο πύρινα μέτωποα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, έχουν εκδηλωθεί σε δύσβατο σημείο και δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές, ωστόσο, το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι.

Επί τόπου επιχειρούν συνολικά 50 πυροσβέστες με 30 οχήματα, πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο που πραγματοποιούν ρίψεις νερού από αέρος, ενώ εθελοντές και ιδιώτες συνδράμουν με όποιο μέσο μπορούν.

Στο νησί μετέβησαν με σούπερ πούμα και 18 άτομα πεζοπόρο τμήμα, από την Αθήνα.
Με εντολή ΓΕΕΘΑ, μεταβαίνουν επίσης στη Ρόδο 50 οπλίτες και αξιωματικοί του Στρατού, οι οποίοι με γεωπροωθητές και γκρέιντερ θα συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης.

Οι αρχές, στο μεταξύ, καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν να οδηγούν στην περιοχή και να απομακρυνθούν από τις εστίες της φωτιάς, τόσο για τη δική τους ασφάλεια όσο και για να διευκολύνουν το έργο των πυροσβεστών.

Στις 27 Ιουλίου, σε μεγάλη φωτιά που είχε ξεσπάσει στη Νότια Ρόδο, αποτεφρώθηκαν περισσότερα από 50.000 στρέμματα δασικής έκτασης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου