Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Απειλεί τρία χωριά η φωτιά στη Λιβαδειά


Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους - Δεκάδες οι εστίες μαίνονται ανεξέλεγκτα– Επί τόπου σπεύδει και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής – Σταμάτησαν τις ρίψεις τα εναέρια μέσαΕφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτα από τις 2:30 το μεσημέρι στη Λιβαδειά και έχει διασπαστεί σε πολλές μικρές εστίες.

Σύμφωνα με τη νεότερη πληροφόρηση από την Πυροσβεστική, το πιο επικίνδυνο και μεγάλο μέτωπο βρίσκεται κοντά στα χωριά Χαιρώνεια, Τσουκαλάδες και Περαχώρι.


Οι περισσότεροι κάτοικοι, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, χωρίς να έχει υπάρξει ανάλογη εντολή από την Πυροσβεστική, κυρίως λόγω των πυκνών καπνών που έχουν «πνίξει» την περιοχή, αλλά και του φόβου για το τι μέλλει γενέσθαι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, επί τόπου σπεύδει και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Βασίλης Παπαγεωργίου προκειμένου να συντονίσει το έργο της κατάσβεσης.

Κύριος στόχος αυτή τη στιγμή, είναι να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι και περιουσίες και όσο είναι δυνατόν, το πύρινο μέτωπο να μην εξαπλωθεί περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τη μάχη με τις φλόγες δίνουν πλέον μόνο οι επίγειες δυνάμεις, αφού από τη στιγμή που έπεσε το σκοτάδι σταμάτησαν οι ρίψεις των εναέριων μέσων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (21:00), επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα 75 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν με πυροσβέστες από τη Στερεά Ελλάδα αλλά και την Αττική, ενώ παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί και δυνάμεις του δήμου Λιβαδειάς που διαθέτει υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα.




Όπως αναφέρει το lamiastar.gr, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε έξι χιλιόμετρα.

Νωρίτερα, οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά στο χωριό Τσουκαλάδες, πέρασαν μέσα από τις αυλές των σπιτιών στην Χαιρώνεια και απείλησαν το Θούρειο.

Oι φλόγες αποτεφρώνουν εκτάσεις με ελαιόδεντρα και πουρνάρια, σε δύσβατο σημείο.

Πρωτόγνωρη η κατάσταση

Πάντως, σε δηλώσεις του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Ζιώγας αναφέρει πως: «Από τις 3 το μεσημέρι ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση μέσα στους καπνούς αφού η φωτιά έχει επεκταθεί σε μια έκταση πάνω από 15.000 στρέμματα» και σημειώνει «το μέτωπο που κινείται προς τη Λιβαδειά είναι πολύ μεγάλο και οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί».

Φωτογραφίες: lamiastar.gr, lamiareport.gr

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου