Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακαλύφθηκε ο τάφος Ετρούσκου πρίγκιπα, συγγενή του 5ου βασιλιά της Ρώμης Ταρκίνιου Πρίσκου (εικόνες)

Μία συγκλονιστική ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι στην Ιταλία, οι οποίοι βρήκαν τον τάφο ενός Ετρούσκου Πρίγκιπα, ο οποίος, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία συνδέεται με στενή συγγένεια με τον θρυλικό 5ο βασιλιά της Ρώμης, Ταρκίνιο Πρίσκο που κυβέρνησε από το 616 μέχρι το 770 πΧ
Ο τάφος βρέθηκε στην Ταρκινία, μία ορεινή πόλη 50 μίλια βορειοδυτικά της Ρώμης, διάσημη για τα αρχαιολογικά ευρήματα της Ετρουσκικής εποχής.
Ο τάφος είναι ηλικίας 2,600 ετών και μαζί με τον σκελετό του πρίγκιπα βρέθηκαν προσφορές και θησαυροί που υποδηλώνουν την ευγενική καταγωγή του θανόντος.
«Είναι μια μοναδική ανακάλυψη , καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί ασύλητος ετρουσκικός τάφος ανώτερου αξιωματούχου. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει το δρόμο για την μελέτη του πολιτισμού των Ετρούσκων» δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής Αλεσάντο Μαντολέσι, του Πανεπιστημίου του Τορίνο μιλώντας στο Discovery News.
Γνωστή για την τέχνη τους , τη γεωργία , τη μεταλλουργία και το εμπόριο , ο πολιτισμός των Ετρούσκων ξεκίνησε να παρακμάζει κατά τη διάρκεια του πέμπτου αιώνα π.Χ. όταν μεγάλωσε η εξουσία των Ρωμαίων, ενώ το 300-100 π.Χ., απορροφήθηκαν και αφομοιώθηκαν ολοκληρωτικά από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία .
Με την αινιγματική , μη -ινδοευρωπαϊκή γλώσσα τους, η οποία ουσιαστικά χάθηκε γιατί δεν άφησαν καμία βιβλιογραφία να τεκμηριώσει την κοινωνία τους, οι Ετρούσκοι έχουν θεωρηθεί από καιρό ένα από τα μεγάλα αινίγματα της αρχαιότητας, ενώ τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε για τον πολιτισμό τους, προέρχονται από τους τάφους τους.
Ο τάφος του συγκεκριμένου πρίγκιπα βρέθηκε πίσω από μία τέλεια σφραγισμένη πέτρινη πλάκα και μέσα του βρίσκονταν εκτός από τον σκελετό, διάφορα αντικείμενα , όπως βάζα, δοχεία και υλικά που υποδηλώνουν μία μεγάλη ιεροτελεστία για την κηδεία ενός σημαντικού προσώπου.
Αφαιρώντας τη βαριά πέτρινη πλάκα, ο Μαντολέσι και η ομάδα του έμειναν άφωνοι: Στο μικρό θολωτό θάλαμο , ο πλήρης σκελετός ενός ατόμου βρισκόταν σε ένα πέτρινο κρεβάτι στα αριστερά. Ενα δόρυ ήταν τοποθετημένο κατά μήκος του σώματος , ενώ οι πόρπες και οι καρφίτσες αποδεικνύουν ότι το άτομο που θάφτηκε εκεί κάποτε φορούσε ένα μανδύα .
Στα πόδια του βρισκόταν μια μεγάλη χάλκινη λεκάνη και ένα πιάτο με υπολείμματα τροφών , ενώ το πέτρινο τραπέζι είχε τα αποτεφρωμένα λείψανα ενός άλλου ατόμου.
Διακοσμημένο με μια κόκκινη λωρίδα , στο πάνω τμήμα του θόλου βρισκόταν καρφωμένο ένα μικρό βάζο που θα μπορούσε να περιέχει κάποια ποσότητα αλοιφής, ενώ στο πάτωμα βρέθηκαν πολλά Ελληνικα Κορινθιακά αγγεία και πολύτιμα στολίδια.







ΠΗΓΗ iefimerida.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου