Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η Τουρκία κατέρριψε συριακό ελικόπτερο

Είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης - «Είχε επανειλημμένα δεχτεί προειδοποιήσεις πριν καταρριφθεί με πυραύλους από τουρκικά αεροσκάφη» είπε ο Μπουλέντ Αρίντς - Αχμέντ Νταβούτογλου: «Θα ενημερώσουμε ΝΑΤΟ και ΟΗΕ» - Δείτε ερασιτεχνικό βίντεο από τη στιγμή της κατάρριψης
Την ώρα που η διεθνής κοινότητα επιχειρεί να διευθετήσει ειρηνικά την κατάσταση στη Συρία, αποφεύγοντας να εμπλακεί στρατιωτικά, η Τουρκία όχι μόνο παραμένει με το όπλο... παρά πόδα, αλλά δεν διστάζει και να το χρησιμοποιήσει.


Έτσι, «δυναμιτίζει» εκ νέου το κλίμα, επιχειρώντας ίσως να σύρει τη διεθνή κοινότητα στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας και του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι Τούρκοι, ούτως ή άλλως, έχουν πολλάκις κάνει γνωστές τις προθέσεις τους, ξεκαθαρίζοντας ότι θα απαντούν σε οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή και θα προβαίνουν σε αντίποινα, όταν συριακά πυρά «πέφτουν» σε τουρκικό έδαφος.

Έτσι, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε σήμερα συριακό ελικόπτερο στα σύνορα των δύο χωρών, καθώς σημειώθηκε παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου, όπως δήλωσε ο Tούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπουλέντ Αρίντς.

«Ένα συριακό ελικόπτερο τύπου MI-17 έμεινε για δύο χιλιόμετρα μέσα στον τουρκικό εναέριο χώρο και είχε επανειλημμένα δεχτεί προειδοποιήσεις πριν καταρριφθεί με πυραύλους από τουρκικά αεροσκάφη», είπε ο Αρίντς μετά από μια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Προηγούμενες αναφορές σημείωναν πως το ελικόπτερο εξερράγη στον αέρα και ότι η έκρηξη ήταν ορατή από την περιοχή Χατάι Γιαλανταγί.

Δύο πιλότοι φέρεται να εκτινάχθηκαν από το αεροσκάφος πριν την έκρηξη, αλλά έχασαν τη ζωή τους από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης μετά την προσγείωση τους με ασφάλεια στο συριακό έδαφος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.


Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι έχουν ληφθεί πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, αλλά σημείωσε πως για να επιβεβαιωθεί πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες έρευνες.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του, που έκανε στο Παρίσι όπου βρίσκεται, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου, είπε πως θα ενημερώσει το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καταρρίφθηκε το συριακό ελικόπτερο.

Ο Νταβούτογλου έκανε λόγο για ενέργεια της Τουρκίας που «έγινε σε συριακό έδαφος, σε απόσταση 400 μέτρων από τα σύνορα» και τόνισε πως «η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία περίπτωση την παραβίαση των συνόρων της».


Τι αναφέρει το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων σε ανακοίνωσή του

Το Συριακό ελικόπτερο «παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο κατά 2 χιλιόμετρα» και χτυπήθηκε από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στις 14:27 για να πέσει τελικά στο συριακό έδαφος, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα με την Τουρκία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων, αναφερόμενο στην κατάρριψη συριακού ελικοπτέρου νωρίτερα σήμερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, το συριακό ελικόπτερο ρωσικής κατασκευής, τύπου Μi-17, έγινε αντιληπτό από τις τουρκικές αρχές στις 13:41, καθώς πετούσε σε απόσταση 48 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία. Αφού έγινε η σχετική προειδοποίηση προς το ελικόπτερο, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν το ελικόπτερο.

Δείτε ερασιτεχνικό βίντεο από τη στιγμή της κατάρριψης:


Νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ένα ελικόπτερο του συριακού στρατού έπεσε σήμερα κοντά στην μεθόριο με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες όσον αφορά τα αίτια της πτώσης του.

«Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο έπεσε την ώρα που έριχνε εκρηκτικά σε θέσεις στην Τζάμπαλ αλ Άκραντ, προπύργιο των ανταρτών στην επαρχία της Λαττάκειας», ανέφερε το Παρατηρητήριο σε ανακοίνωσή του.

«Ορισμένοι αντάρτες δηλώνουν ότι το κατέρριψαν, ενώ άλλοι δηλώνουν ότι επλήγη από ένα τουρκικό αεροσκάφος», προσέθετε το Παρατηρητήριο σε ανακοίνωσή του.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν διευκρίνισε παράλληλα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το ελικόπτερο έπεσε σε συριακό έδαφος και πρόσθεσε ότι ο ένας από τους δύο πιλότους του, οι οποίοι κατάφεραν να πέσουν με αλεξίπτωτο, αιχμαλωτίστηκε από τους αντάρτες, ενώ η τύχη του άλλου παραμένει άγνωστη.

Τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων επιβεβαίωσαν ότι το ελικόπτερο έπεσε στην συριακή πλευρά των συνόρων.

Συμφωνία ανταρτών-Κούρδων

Εν τω μεταξύ, οι αντάρτες του Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου υπέγραψαν έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων μια συμφωνία που ενισχύει την εκπροσώπησή τους στους κόλπους του αντιπολιτευόμενου Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, ανακοίνωσαν σήμερα και οι δύο πλευρές.

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη το Σάββατο, επιτρέπει σε έναν μεγαλύτερο αριθμό εκπροσώπων της κουρδικής μειονότητας να ενταχθεί στον κύριο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λουάι Σάφι, εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, έπειτα από σύνοδο της συριακής αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι σημαντικό επειδή θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη (ανάμεσα στις δύο πλευρές). Θέλουμε μια Συρία στην οποία η ισότητα και τα πολιτικά δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά για όλους», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος του Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου, Μπάχζαντ Ιμπραχίμ, επιβεβαίωσε την σύναψη της συμφωνίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ο αριθμός των Κούρδων εκπροσώπων που θα μετέχουν στον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου