Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Σύμφωνα με το γαλλικό Τύπο...«Υπέροχος κερατάς» ο Ολάντ για τη στάση του στο θέμα της Συρίας


Τα γαλλικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο πρόεδρος εγκλωβίστηκε, μετά την αμερικανική υποχώρηση...«Παγιδευμένο» τον ανεβάζουν, «υπέροχο κερατά» τον ανεβάζουν... Με αφορμή τη στάση του στο θέμα της Συρίας και την απλόχερη στήριξη που προσέφερε στις ΗΠΑ, ο Φρανσουά Ολάντ «στοχοποιείται» από το γαλλικό Τύπο, ο οποίος τον επικρίνει για τη «σπουδή» που επέδειξε να σταθεί στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου.

"Όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται παγιδευμένος σε μία δίνη ανεξέλεγκτων γεγονότων" γράφει ο Πιερ Ρουσλέν στην εφημερίδα Le Figaro.


Για το συντάκτη του κύριου άρθρου της εφημερίδας, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους "είναι παγιδευμένος στο εσωτερικό μέτωπο και απομονωμένος στο εξωτερικό".

Μετά την «αποσκίρτηση» των Βρετανών και την υποχώρηση των ΗΠΑ, ο Φιλίπ Βοκάν της εφημερίδας Le Republicain Lorrain εκτιμά με πικρία ότι ο Φρανσουά Ολάντ παίζει πλέον το ρόλο του "υπέροχου κερατά".

Σύμφωνα με τον Φρανσουά Σερζάν της Liberation, "ο Ολάντ πασχίζει να δικαιολογήσει τον πόλεμο".

Και αν "ο πρόεδρος, στο μοναρχικό σύνταγμα της 5ης Δημοκρατίας, διαθέτει την απόλυτη εξουσία για να κάνει πόλεμο, μπορεί σήμερα να είναι ο μοναδικός αρχηγός κράτους που θα κάνει χρήση της στρατιωτικής ισχύος χωρίς την έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας, χωρίς ούτε μία ομιλία;", διερωτάται.

"Η παγίδα έκλεισε για τους δυτικούς ηγέτες, που έσπευσαν να ανακοινώσουν τη βούλησή τους να τιμωρήσουν τη Δαμασκό, που κατηγορείται για τη χρήση θανατηφόρων αερίων" γράφει ο Ντομινίν Κινιό της εφημερίδας La Croix.

Ο Πατρίκ Απέλ-Μίλερ θέτει το ερώτημα: "Η κήρυξη του πολέμου ή της ειρήνης θα μπορούσε να είναι το αποκλειστικό προνόμιο ενός και μοναδικού ανθρώπου στον 21ο αιώνα;", χαρακτηρίζοντας παράλληλα αβάσιμη την επιμονή του Φρανσουά Ολάντ να αποφασίσει, αψηφώντας την τεράστια πλειοψηφία των Γάλλων και να παρακάμψει την έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας".

Στην οικονομική εφημερίδα Les Echos, η Σεσίλ Κοντιρέ θεωρεί ότι "προσπαθώντας να σώσει τα προσχήματα, η κυβέρνηση εμμένει στις φιλοδοξίες της και αρνείται να ζητήσει την ψήφο του Κοινοβουλίου, όπως έκαναν οι σύμμαχοί της".

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου