Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Του Νίκου Χειλαδάκη
 Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου

Την προσφιλή τους μέθοδο του πλιάτσικου την οποία εφάρμοσαν με άριστο τρόπο οι Τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη το 1955 και στην Κύπρο το 1974, εφαρμόζουν τώρα και στην γειτονική τους Συρία. Το τουρκικό πλιάτσικο οργιάζει σε περιοχές που ο εμφύλιος πόλεμος έχει καταστρέψει τελείως την οικονομική ζωή και έχει αφήσει αμέτρητα ερείπια σε βιομηχανικές ζώνες ενώ το παράνομο εμπόριο καυσίμων στα σύνορα των δυο χωρών με τζίρο δισεκατομμύρια δολάρια ανθεί από την τουρκική μαφία.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Taraf, από τότε που άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία η τουρκική μαφία καθώς και πολλές άλλες ομάδες Τούρκων παρακρατικών και παρανόμων ενόπλων έχουν στήσει ένα τεράστιο κύκλωμα πλιάτσικου εισβάλοντας ανεξέλικτα στα εδάφη της Συρίας και αρπάζουν ότι βρουν για να το μεταφέρουν στη συνέχεια στην Τουρκία μέχρι την Κωνσταντινούπολη, όπου πουλούν τα πάντα σε εντόπιους και ξένους ενδιαφερόμενους.
Το πιο επικερδές παράνομο εμπόριο γίνεται στα καύσιμα μεγάλες ποσότητες των οποίων με εδικά φορτηγά μεταφέρονται παράνομα στην Τουρκία κάτω από την αδιάφορη στάση του τουρκικού στρατού που παρακολουθεί χωρίς να επεμβαίνει. Πέραν όμως του παράνομου εμπορίου των καυσίμων, οι Τούρκοι έχουν επιδοθεί σε πραγματικό ξήλωμα ολόκληρων εργοστασίων που υπήρχαν στις βόρειες περιοχές της Συρίας, όπου πριν από τον εμφύλιο είχε αναπτυχτεί μια αρκετά επικερδή βιομηχανική ζώνη. Όπως ομολογεί και η ίδια η τουρκική εφημερίδα, ολόκληρα εργοστάσια κάθε είδους από παράγωγης υποδημάτων μέχρι κάθε λογής μηχανημάτων τα έχουν κυριολεκτικά ξηλώσει και τα μεταφέρουν κομμάτι κομμάτι στην Τουρκία. Παράλληλα μεγάλες ποσότητες βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταλειμμένων προϊόντων που έχουν κλαπεί από τους Τούρκους έχουν μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη για να πουληθούν σε άκρως συμφέρουσες τιμές χωρίς να υπάρχει καμία επέμβαση του επισήμου τουρκικού κράτους σε όλη αυτή την λεηλασία. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της «Ομοσπονδίας Υποδηματοποιών της Τουρκίας», İbrahim Buğur, κατήγγειλε δημόσια αυτό το παράνομο εμπόριο με κλεμμένα υποδήματα από την Συρία που έχουν κατακλύσει την τουρκική αγορά. Ο İbrahim Buğur ανέφερε ότι εξ’ αιτίας του εμφυλίου της Συρίας οτιδήποτε έχει αξία από την συριακή πλευρά γίνεται στόχος των διαφόρων συμμοριών της τουρκικής μαφίας και άλλων παρανόμων. Όλοι αυτοί εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση που υπάρχει εισβάλουν ανενόχλητοι από τα αφύλαχτα σύνορα και αρπάζουν ότι βρουν και το μεταφέρουν στη συνέχεια την Τουρκία για να το πουλήσουν. Εδικά στην περίπτωση του Χαλεπιού, όπου υπήρχαν πριν από τον εμφύλιο αξιόλογα εργοστάσια παραγωγής μηχανημάτων και άλλου είδους μηχανικού εξοπλισμού, οι Τούρκοι κυριολεκτικά τα έχουν ξηλώσει και τα κομμάτια τους τα έχουν μεταφέρει στη τουρκική συνοριακή περιοχή του Hatay και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας. Μάλιστα ο İbrahim Buğur κατηγόρησε τις τουρκικές αρχές γιατί αδιαφορούν σε όλη αυτή την λεηλασία που έχει πλήξει και τον κλάδο των Τούρκων υποδηματοποιών καθώς με τα κλεμμένα υποδήματα έχουν ρίξει τις τιμές στην τουρκική παραγωγή υποδημάτων.
Όλα αυτά αν μη τι άλλο θυμίζουν τη λεηλασία του ανθελληνικού πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης του 1955, όταν τα ελληνικά καταστήματα της Πόλης είχαν λεηλατηθεί και τα εμπορεύματα τους είχαν γίνει στόχος αρπαγής από τον τουρκικό όχλο. Τόσα χρόνια πέρασαν και όπως φαίνεται τίποτα δεν έχει αλλάξει από την τουρκική τακτική του πλιάτσικου, όπως έγινε και το 1964 στη Κύπρο όπου εκατοντάδας άγιες εικόνες μεγάλης αξίας βρέθηκαν μετά την εισβολή από Τούρκους που τις είχαν κλέψει σε δημοπρασίες έργων τέχνης σε δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Εντύπωση προκαλεί και η στάση του «Συριακού Απελευθερωτικού Στρατού» των ανταρτών που κυριολεκτικά κάνει τα στραβά μάτια σε όλη αυτή την λεηλασία, ενώ η ισλαμική Al Nusra, που ελέγχετε από τον τουρκικό στρατό και ενισχύεται οικονομικά από τον ίδιο τον Ερντογάν, όχι μόνο επιτρέπει τους Τούρκους να λεηλατούν την χώρα αλλά συχνά τους βοηθά φυσικά με το αζημίωτο. Έτσι συχνά παρατηρείται το φαινόμενο ολόκληρα φορτηγά από την Τουρκία να περνούν στο συριακό έδαφος σε περιοχές που ελέγχονται από τους ακραίους ισλαμιστές της Al Nusra και ανενόχλητα να φορτώνουν ότι βρουν και στη συνέχεια να το μεταφέρουν στην Τουρκία για να κάνουν «χρυσές δουλειές». Και μετά ο Ερντογάν μας κηρύττει πως ενδιαφέρεται για… την δημοκρατία στην Συρίας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

ΠΗΓΗ olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου