Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Η κυβέρνηση αποφασίζει για απολύσεις και «λουκέτα» στο Δημόσιο

Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία Σαμαρά - Θα ακολουθήσει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπου αναμένεται να οριστούν οι «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.Τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και τα υπό κατάθεση νομοσχέδια αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχουν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης.

Στη συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε στις 6 η ώρα, υπό την προεδρία του κ. Σαμαρά, θα συζητηθούν τα ζητήματα των απολύσεων στο Δημόσιο και των «λουκέτων» σε μικρές ΔΕΚΟ, προκειμένου να συμπληρωθεί, μέχρι το τέλος του 2014, ο αριθμός των 15.000 απολύσεων, που ζητούν οι δανειστές.

Ο πρωθυπουργός φέρεται μάλιστα να έχει ενοχληθεί από την κωλυσιεργία των υπουργών, καθώς, πριν ελαχίστων εξαιρέσεων, οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν στείλει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις λίστες της διαθεσιμότητας από τους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Σημείο-«κλειδί» για τις απολύσεις είναι η επίτευξη συμφωνίας της Αθήνας με την τρόικα για το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας.

Ανάλογα με το τι θα συμφωνηθεί, θα εξαρτηθεί ο αριθμός των εργαζομένων που θα προσμετρηθεί στη λίστα με τις 4.000 συνολικά απολύσεις, που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Όσον αφορά στους μικρούς οργανισμούς που οδηγούνται σε «λουκέτο», τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αυτά του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας και του Εθνικού Ιδρύματος Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης "Ο γέρος του Μοριά", από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ακόμη, τα ψυχιατρικά νοσοκομεία (Δαφνί, Δρομοκαΐτειο, Παιδοψυχιατρικό Πεντέλης) και η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας από το υπουργείο Υγείας, ενώ προβλέπεται και η συγχώνευση νοσοκομείων και Ταμείων και ο ΕΡΓΟΣΕ στο υπουργείο Υποδομών. Ακόμη, αναμένεται να συγχωνευθούν το Αττικό μετρό με τον οργανισμό Εγνατία της Θεσσαλονίκης.

Βασική «δεξαμενή» για τη διαθεσιμότητα θα αποτελέσει το υπουργείο Εσωτερικών. «Λουκέτο» αναμένεται να βάλουν το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Κέντρο Ερευνών και Θέματα Ισότητας και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου