Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Με τρακτέρ θα εισβάλουν στα κατεχόμενα γεωργοί


Λευκωσία: Κάλεσμα για συμμετοχή σε μεγάλη κινητοποίηση απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, στις 7 Δεκεμβρίου, στο οδόφραγμα Αστρομερίτη, όπου θα πραγματοποιηθεί η πορεία των τρακτέρ και άλλων αγροτικών μηχανημάτων "Αντίσταση και Αγώνας", με στόχο να περάσουν από το οδόφραγμα και να πάνε μέχρι τη Μόρφου, αγωνιζόμενοι για το δικαίωμα "να οργώσουμε ξανά την κατεχόμενή μας γη".

"Σας καλώ όλους, όλους τους πατριώτες, να είστε εκεί", είπε ο ΓΓ της ΕΚΑ, προσθέτοντας πως "είναι μια πρωτότυπη εκδήλωση και τη χρωστάμε σε όλους αυτούς, οι οποίοι όργωναν κάποτε την κατεχόμενή μας γη".
Μετά τη συμφωνία αφαίρεσης των ναρκών στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός, είπε ο κ. Χάμπας, σε δηλώσεις του στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία, "στη συμφωνία περιλαμβανόταν και το ότι, μετά τα 200 μέτρα από το τουρκικό φυλάκιο, τη γη θα μπορούν να καλλιεργούν οι Ελληνοκύπριοι".

"Την ευθύνη της ζώνης κατάπαυσης του πυρός", συνέχισε ο κ. Χάμπας, "την έχουν τα Ηνωμένα Έθνη, το πιο ουσιαστικό τεκμήριο είναι ότι η ιδιοκτησία στη ζώνη αυτή ανήκει στους Ελληνοκυπρίους, δυστυχώς όμως ο τουρκικός στρατός, πολύ καλά σχεδιασμένα και προγραμματισμένα, έχει παραβιάσει τη συμφωνία και έχει καλλιεργήσει τα τεμάχια αυτά σε μεγάλο βάθος και ομιλούμε για πολλές δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα από την Άχνα μέχρι την Πέτρα".

"Σημειώνουμε, επίσης", πρόσθεσε, "ότι διατρήσεις, με όλο τον εξοπλισμό, με μεγάλη απόδοση και μέχρι 50 τόνους την ώρα, τις αξιοποιούν και το δυστύχημα είναι ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού τροφοδοτεί με ρεύμα αυτές τις διατρήσεις, ρεύμα που το πληρώνει ο κυπριακός λαός, σε μιαν περίοδο μάλιστα κατά την οποία κόβεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά, ενώ ο Ελληνοκύπριος αγρότης καλείται να πληρώσει αλλιώς οδηγείται στα Δικαστήρια".

"Κάτω από αυτές τις συνθήκες", δήλωσε ο κ. Χάμπας, "εμείς αποταθήκαμε με επιστολές μας στους Υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών και Γεωργίας, υπήρξε ανταπόκριση από το Υπουργείο Εξωτερικών και μας διαβεβαίωσαν ότι θα προβούν σε όλες τις νενομισμένες διαδικασίες, ο δε Υπουργός Άμυνας παραδέχθηκε αυτές τις καταγγελίες και την έρευνα, διότι κάναμε έρευνα εμείς για αρκετές ημέρες στη νεκρή ζώνη και ελπίζω ότι, τις επόμενες ημέρες, θα αρχίσει ένας διάλογος, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, για να επανέλθει αυτή η γη στους δικαιούχους".

"Έχουμε κάνει συσκέψεις, ως πρώτο βήμα", είπε ο κ. Χάμπας, "με τα Κοινοτικά Συμβούλια Κατωκοπιάς, Πάνω Ζώδιας, Αυλώνας και Περιστερώνας και θα συνεχισθούν και με άλλες κοινότητες".

"Η ουσία", δήλωσε ο κ. Χάμπας, "είναι μία, ότι υπάρχει κατοχή, αλλά εμείς είμαστε υπόχρεοι και είναι πατριωτικό μας καθήκον να διεκδικούμε τη γη μας και να την καλλιεργούμε".

"Μέσα σε αυτό το πλαίσιο", τόνισε ο κ. Χάμπας, "η ΕΚΑ, κάνοντας πιστά το καθήκον της προς την πατρίδα, διοργανώνει μεγάλη κινητοποίηση, στις 7 Δεκεμβρίου, Σάββατο πρωί, στο οδόφραγμα Αστρομερίτη, πορεία των τρακτέρ `Αντίσταση και Αγώνας`, πορεία ειρηνική, με άροτρα, ψεκαστήρες, σβάρνες και γενικά όλα τα αγροτικά χρειώδη, σπόρους λιπάσματα, έτοιμοι για να ξανα-οργώσουμε την κατεχόμενή μας γη".

ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου