Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον κυκλώνα Ξάβερ που «χτυπά» τη Β. Ευρώπη(Βίντεο)

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον κυκλώνα Ξάβερ που «χτυπά» τη Β. Ευρώπη
Ένας νεκρός στη Σκωτία και ένας στην κεντρική Αγγλία- Δύο ναυτικοί αγνοούνται- Σε κατάσταση συναγερμού η Γερμανία- Άνεμοι έως και 200χλμ/ώρα.
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η βόρεια Ευρώπη με τον τυφώνα Ξαβιέρ να έχει ήδη χτυπήσει τη Σκωτία την κεντρική Αγγλία και τη Γερμανία, ενώ δεκάδες πτήσεις προς την Ολλανδία έχουν ματαιωθεί .

Άνεμοι έως 228 χιλιομέτρων «χτύπησαν» τη Σκωτία, με αποτέλεσμα ένας οδηγό φορτηγού να χάσει τη ζωή του, όταν το όχημά του ανατράπηκε κοντά στο Εδιμβούργο. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από πτώσεις δέντρων.
Περισσότερα από 80.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, σύμφωνα με την επιχείρηση ηλεκτρισμού της Σκωτίας (SSE). Πεσμένα δέντρα εμποδίζουν την κίνηση στο οδικό δίκτυο, ενώ από το πρωί της Πέμπτης έχει διακοπεί και η κίνηση στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Επιπλέον στην κεντρική Αγγλία ένας άνδρας έχασε τη ζωή του από πτώση δένδρου ενώ δύο ναυτικοί σαρώθηκαν κυριολεκτικά από το κατάστρωμα του πλοίου τους, 22 χιλιόμετρα από τις νοτιότερες ακτές της Σουηδίας.

Ενδεικτικό της έντασης των ανέμων είναι η δυσκολία που αντιμετώπισε αεροπλάνο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Νιουκάστλ.Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η καταιγίδα αναμένεται να δημιουργήσει τα μεγαλύτερα κύματα στις βορειοευρωπαϊκές θάλασσες εδώ και δεκαετίες.

Μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές γέφυρες, εκείνη η οποία συνδέει τη Σουηδία με τη Δανία, έκλεισε. Δεκάδες χιλιάδες οικίες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό μετά τα πρώτα χτυπήματα της καταιγίδας.


Σε κατάσταση συναγερμού η Γερμανία


Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές στη Γερμανία και κυρίως στο βόρειο τμήμα της, όπου από το μεσημέρι πλήττεται από τη σφοδρή κακοκαιρία.

Ήδη έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα. Σύμφωνα με τη Deutche Welle τα σχολεία στην Κάτω Σαξονία και στις παραλιακές περιοχές της Σιλεσίας Χόλστάιν έκλεισαν, τα φέρυ μποτ που εκτελούν δρομολόγια προς τα γερμανικά νησιά έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, οι σιδηρόδρομοι έχουν επιστρατεύσει επιπλέον προσωπικό ώστε να ενημερώνουν τους επιβάτες για την κατάσταση στο δίκτυο, ενώ στο Αμβούργο, το Κίελο και το Λύμπεκ τα σχολεία και οι υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές θα παραμείνουν κλειστές. Η πυροσβεστική υπηρεσία και 1400 εθελοντές στο κρατίδια της Σιλεσίας Χολστάιν βρίσκονται επί ποδός και οι πολίτες καλούνται κατά τη διάρκεια του τυφώνα να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αποφεύγουν δάση και δέντρα.


Σε επιφυλακή οι αρχές για τα χειρότερα...

Η μετεωρολογική υπηρεσία εκτιμά ότι ο τυφώνας «Ξάβερ» θα παραμείνει στο γερμανικό χώρο μέχρι αύριο Παρασκευή, με αποκορύφωμα τη νύχτα, όπου θα «τρέχει» μέχρι και με περισσότερα από 140 χιλιόμετρα την ώρα. Στα παράλια έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα για τον κίνδυνο πλημμυρών. Οι αρχές λαμβάνουν μέτρα και για το ενδεχόμενο black out από αυξομειώσεις της τάσης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης με αιολική ενέργεια.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου