Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

Τα εφάπαξ του δημοσίου στο «μικροσκόπιο» του ΣτΕ

Νέες προσφυγές αναμένονται να εκδικαστούν το επόμενο διάστημα μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους.

Αν γίνουν δεκτές θα έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος,

Οι πιο σημαντικές αφορούν τις περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και των Ταμείων, που δεν λαμβάνουν επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι φόβοι της κυβέρνησης αυξάνονται, από το γεγονός ότι πρόσφατα υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής»,

απόφαση-γνωμοδότηση του ΣτΕ επί Προεδρικού Διατάγματος, που μπορεί να αποτελέσει ισχυρότατο δικαστικό προηγούμενο και να σηματοδοτήσει θετική απόφαση για τις μειώσεις του εφάπαξ.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ, γνωμοδοτώντας για τον υπολογισμό του εφάπαξ στο Ταμείο Αρωγής του Λιμενικού Σώματος, απεφάνθη, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας,

ότι οι εφάπαξ παροχές οφείλουν να είναι ευθέως αναλογικές με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί από τους εργαζόμενους.

Άρα, δεν μπορεί να είναι μικρότερες από τα ποσά που αναλογούν στις εισφορές που έχουν πληρωθεί με βάση τις αποδοχές τους.

Επιπλέον, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί ότι το εφάπαξ αποτελεί προσωπική περιουσία του ασφαλισμένου,

έχει δημιουργηθεί από τις δικές του εισφορές και η όποια μείωσή του προσκρούει σε βασικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή KAI real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου