Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ανεπαρκές το κείμενο, βρίθει γκρίζων ζωνών και ξεπουλά το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αντί πινακίου φακής, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει σήμερα το TheSeaNation:

Την διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, σε ποσοστό το οποίο θα υπερβαίνει το 51% και θα είναι ικανό να φτάσει ως και το 74,14%, προβλέπει η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος που συνέταξε το ΤΑΙΠΕΔ, την οποία και παρουσιάζει σήμερα κατ΄ αποκλειστικότητα το TheSeaNation.


Η σχετική Πρόσκληση Ενδιαφέροντος βρίσκεται ήδη καθοδόν για την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί, να εγκριθεί και να προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Σύμφωνα με την σχετική Πρόσκληση Ενδιαφέροντος, το ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ως σημείο εκκίνησης των προτάσεων που θα δεχθεί τα 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει ότι η σχετική διαδικασία θα εξελιχθεί σε τρείς φάσεις, στην διάρκεια των οποίων το Ταμείο θα έχει και το αποκλειστικό δικαίωμα να αλλάξει όρους της σχετικής σύμβασης διάθεσης.

Από την πρώτη ανάγνωση της σχετικής Πρόκλησης προκαλείται πλήθος ερωτηματικών σχετικά με την επάρκεια του ΤΑΙΠΕΔ να χειρισθεί ορθά και όπως θα ανέμενε κανείς το θέμα της ιδιωτικοποίησης του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδος.

Πρώτον, το ΤΑΙΠΕΔ ζητά εγγυήσεις για ένα εκατομμύριο teus απο τον κάτοχο του πλειοψηφικού πακέτου, ενώ την ίδια στιγμή ΣΕΠ και ΟΛΠ έχουν σχεδόν τρία εκατομμύρια teus που διακινούν ετησίως από το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά. Και στο σημείο αυτό οι απαιτήσεις του ΤΑΙΠΕΔ κρίνονται πολύ χαμηλές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Δεύτερον, σε κανένα σημείο της Πρόσκλησης δεν υπάρχει αναφορά σε επενδύσεις που θα πρέπει να κάνει ο τελικός αποδέκτης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών.

Στην Πρόσκληση κυριολεκτικά δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για επενδύσεις, με συνέπεια να δημιουργείται η αίσθηση πως το ΤΑΙΠΕΔ απλά ξεπουλά όσο – όσο τον ΟΛΠ, ενώ κανονικά θα έπρεπε να θεωρεί το μέλλον του λιμανιού θέμα μείζονος σημασίας.

Τρίτον, η εν λόγω Πρόσκληση προβλέπει ότι η σχετική διαδικασία θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις, ενώ προβλέπεται ακόμη και τρίτη φάση, με συνέπεια να προκαλείται πλήθος ερωτηματικών για την σκοπιμότητα αυτών των πολλαπλών φάσεων, οι οποίες συν τοις άλλοις είναι και χρονοβόρες.

Τέταρτον, η Πρόσκληση προβλέπει πως στη σχετική διαδικασία μπορούν να συμμετέχουν και επενδυτικά fund και το ερώτημα που προκαλείται αβίαστα είναι το με ποιές εγγυήσεις και ποιά εμπειρία αυτά τα fund μπορούν να διασφαλίσουν το μέλλον του λιμανιού του Πειραιά.

Πέμπτον, η Πρόσκληση προβλέπει πως η τελική συμφωνία καθώς και ότι διακανονισμοί προκύψουν μετά το πέρας της μεταξύ του κατόχου του πακέτου και της ΣΕΠ θα τεθούν υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ερώτημα που προκύπτει είναι το γιατί η Ε.Ε. πρέπει να εγκρίνει τις συμφωνίες δύο ιδιωτικών ανωνύμων εταιριών.

Η Πρόσκληση βρίθει γκρίζων ζωνών, προκαλεί πλήθος σοβαρών ερωτηματικών, δεν εξυπηρετεί το Δημόσιο Συμφέρον. Δεν διασφαλίζει το μέλλον του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, αλλά αντιθέτως τον ξεπουλά αντί πινακίου φακής και για τους παραπάνω λόγους πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.

Το ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από ανθρώπους με εμπειρία στα λιμενικά θέματα από την οποία (επιτροπή) θα προκύψει και μια Πρόσκληση αντάξια του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά.

ΠΗΓΗ makeleio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου