Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Σκηνικό εμφυλίου στην Ουκρανία

Σκηνικό εμφυλίου στην Ουκρανία  (pics+video)
Η ένταση επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις- Έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για την επιβολή κυρώσεων
 Δείτε LIVE από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας
Νέα επεισόδια σημειώθηκαν και πάλι το μεσημέρι της Τετάρτης στο Κίεβο, με εκατοντάδες αστυνομικούς που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και να κάνουν χρήση των κανονιών νερού σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τους διαδηλωτές.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, στη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων έχουν χάσει τη ζωή τους 26 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 16 πολίτες και 10 αστυνομικοί, ενώ στα νοσοκομεία εξακολουθούν να νοσηλεύονται 605 τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν δεχθεί πυρά από όπλα.

oukrania1
Στο μεταξύ, έχει αυξηθεί το επίπεδο αντιτρομοκρατικού συναγερμού με τη μυστική υπηρεσία της χώρας να ανακοινώνει ότι είναι σε εξέλιξη μια ειδική επιχείρηση για τον εντοπισμό οπλισμού προσθέτοντας ότι τις τελευταίες 24 ώρες κατέσχεσε 1.500 όπλα και 100.000 σφαίρες.
oukrania2
Η ένταση επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, στο Λβιβ, που αποτέλεσε την πρώτη πόλη που ακολούθησε το «παράδειγμα» του Κιέβου, διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στη δημιουργία του δικού τους κρατικού σώματος στο πρόσωπο μιας λαϊκής επιτροπής, ενώ στο Κμελνίτσκι, τρία άτομα τραυματίστηκαν και μια γυναίκα σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων.
oukrania4
Ευρωπαίοι υπουργοί μεταβαίνουν κατεπειγόντως στο Κίεβο
Στο Κίεβο θα βρίσκονται την Πέμπτη το πρωί οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά την κατάσταση.
Οι τρεις υπουργοί μεταβαίνουν εκτάκτως στο Κίεβο πριν από την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, στην οποία αναμένεται να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ουκρανίας.
«Μαζί με τους ομολόγους μου της Πολωνίας και της Γερμανίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αποφασίσαμε να πάμε στο Κίεβο αύριο το πρωί για να συγκεντρώσουμε τις τελευταίες πληροφορίες πριν από τη σύνοδο των Βρυξελλών», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι η Ουάσινγκτον συζητά με τους εταίρους της την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στο Κίεβο, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός.
«Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει την ευκαιρία να επιλέξει. Να επιλέξει αν θα προστατεύσει τον λαό που υπηρετεί και να διαλέξει είτε τον συμβιβασμό και τον διάλογο είτε τη βία και την καταστροφή», συνέχισε. «Συζητάμε για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων ή για άλλα μέτρα με τους φίλους μας στην Ευρώπη και αλλού ούτως ώστε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για έναν συμβιβασμό», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
«Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον πολιτικό διάλογο μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης στην Ουκρανία», σημείωσε ο Φαμπιούς. «Όλοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν ειρηνικά για να επαναρχίσει ο διάλογος», πρόσθεσε.
oukrania5
Γιανουκόβιτς: Δεν είναι πολύ αργά για τερματισμό της σύγκρουσης
«Aκόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης», ανέφερετο πρωί ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στις πρώτες του δηλώσεις μετά το ξέσπασμα των αιματηρών ταραχών στο Κίεβο.
Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της εξαιρετικά δραματικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα με τις συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών να συνεχίζονται στο κέντρο του Κιέβου, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς προέτρεψε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης «να αποστασιοποιηθούν από τους ακραίους ριζοσπάστες» έτσι ώστε να «μπορέσει να συνομιλήσει διαφορετικά μαζί τους».
Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε επίσης ότι η αντιπολίτευση έχει «περάσει τη διαχωριστική γραμμή», ελπίζοντας ότι θα έρθει στην εξουσία μέσα από τους δρόμους, και τόνισε οι υπαίτιοι αυτής της εξέλιξης θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
«Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν παραμελήσει την αρχή της δημοκρατίας που ορίζει ότι η εξουσία λαμβάνεται μετά τις εκλογές και όχι στο δρόμο (...) Πέρασαν αυτή τη διαχωριστική γραμμή καλώντας τους πολίτες να πάρουν τα όπλα» , είπε ο ουκρανός πρόεδρος.
«Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του νόμου και οι δράστες θα εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.
Προηγήθηκε συνάντηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τον Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας δήλωσε σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι «υποχρεώθηκε» να εγκαταλείψει τις συνομιλίες με τον κ. Γιανουκόβιτς, χωρίς να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για το πώς θα σταματήσει η φονική βία στο Κίεβο.
«Δυστυχώς, δεν έχω φέρει τίποτα καλό από τις συνομιλίες» είπε στην ιστοσελίδα Ukrainska Pravda ο εκ των επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Βιτάλι Κλίτσκο, ο Ουκρανός πρόεδρος αρνείται να σταματήσει την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου και απαιτεί να εγκαταλείψουν οι αντικαθεστωτικοί την πλατεία της Ανεξαρτησίας. «Ο πρόεδρος είπε ότι η μόνη λύση είναι να εκκενωθεί το Μαϊντάν και όλοι να πάνε στα σπίτια τους,» ανέφερε επίσης τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Hromadske.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου