Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ο οίκος Fitch επιθυμεί κατασχέσεις ακινήτων στην Ελλάδα!

Ο οίκος Fitch επιθυμεί κατασχέσεις ακινήτων στην Ελλάδα!
Επιβράδυνση του αριθμού των νέων επισφαλών στεγαστικών δανείων, διαπιστώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch στην έκθεσή του για την ελληνική στεγαστική αγορά στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 (Mortgage Market Index - Greece), αλλά σημειώνει ότι ο συνολικός αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει να αυξάνεται λόγω του μικρού αριθμού κατασχέσεων.
Στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 το επίπεδο των δανείων που δεν εξυπηρετούνται πάνω από τρεις μήνες έφθασε το 10% του τρέχοντος ύψους των ενεχύρων έναντι 8% στο αντίστοιχο διάστημα του 2012, αναφέρει ο Fitch. «Η πλειοψηφία των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους παραμένουν προστατευμένοι, αν και οι αλλαγές που επήλθαν με τον νόμο 4224/2013 όσον αφορά την απαγόρευση των κατασχέσεων μπορεί να καλύπτουν λιγότερους», αναφέρει η διευθύντρια του Fitch κ. Σάνια Πάικ.
Ο οίκος αναμένει ότι η ανάκτηση κεφαλαίων από τις τράπεζες θα μείνει στάσιμη για το 2014, ενώ η έκθεση αναφέρει ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 το συνολικό ποσό που έχει ανακτηθεί από τις τράπεζες ως ποσοστό του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (cumulative net defaults) ανήλθε στο 2,6%.
ec0a99e4180d8668a6f1b4d9d46cc31d XL
«Οι πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία ακίνητης περιουσίας (με το νόμο 4223/2013) αίρουν κάποιες αβεβαιότητες για τους πιθανούς αγοραστές και μπορεί να ενισχύσουν το κλίμα στην αγορά ακινήτων, αλλά το μακροοικονομικό υπόβαθρο εξακολουθεί να ασκεί πολύ έντονη πτωτική πίεση στις αξίες», δήλωσε αξιωματούχος του Fitch. Οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα συνέχισαν να μειώνονται, καθώς η αγορά παραμένει αδύναμη, με τη μείωση τους να φθάνει στο τρίτο τρίμηνο του 2013 το 34,3% σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδό τους, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι η τάση από τρίμηνο σε τρίμηνο δείχνει ότι οι μειώσεις των τιμών έχουν επιβραδυνθεί, καθώς αυτές υποχώρησαν μόνο 0,9% από το δεύτερο τρίμηνο. Ο οίκος αναμένει μία περαιτέρω μείωση των τιμών των κατοικιών κατά 6% το 2014.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου