Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΠΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ JITEM ΕΣΤΕΛΝΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


larhro-744x530

Τη μετακίνηση τουλάχιστον 50.000 παράνομων μεταναστών το χρόνο από μουσουλμανικές χώρες της Ασίας και της βορείου Αφρικής, από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του Έβρου και των νησιών του Αιγαίου, φέρεται να διευκόλυνε η περιβόητη τουρκική μυστική υπηρεσία πληροφοριών JITEM. Τα παραπάνω αναφέρει αποκαλυπτικό δημοσίευμα του τουρκικού εβδομαδιαίου περιοδικού Aksyon, (τεύχος Νο 1000, στις 3-9 Φεβρουαρίου 2014), το οποίο αναπαρήγαγε  το epikaira.gr, επιβεβαιώνοντας παλαιότερες πληροφορίες για την συμμετοχή της τουρκικής υπηρεσίας στην μεταφορά παράνομων μεταναστών από τη γειτονική χώρα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 μέχρι και το 2002.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία αποτελούσε ανέκαθεν όργανο-φόβητρο του τουρκικού παρακράτους, καθώς είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για αμέτρητα περιστατικά απάνθρωπης συμπεριφοράς των στελεχών της απέναντι στον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας, καθώς και για εκτελέσεις/δολοφονίες πολιτικών αντιφρονούντων Κούρδων ακτιβιστών από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 μέχρι και το 2004, όταν η υπηρεσία διαλύθηκε από την νέα τουρκική κυβέρνηση.
Επισήμως η ύπαρξη της υπηρεσίας έγινε γνωστή στα τέλη του 1996 αρχές του 1997 μετά το σκάνδαλο του Σουσουρλούκ. Η παράνομη μετακίνηση των χιλιάδων παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα γινόταν έναντι αμοιβής χιλιάδων δολαρίων, ενώ το σημείο συγκέντρωσης στις τουρκικές ακτές ήταν η πόλη του Αιδινίου. Το δε στρατηγείο των επιχειρήσεων προώθησης των μεταναστών στην Ελλάδα ήταν η Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή υπάρχουν ακόμα και σήμερα τουλάχιστον 15 αξιωματικοί της τουρκικής Ακτοφυλακής που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις προώθησης παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, ενώ τα σημεία αναχώρησης των πλοιαρίων που μεταφέρουν του μετανάστες από τις μικρασιατικές ακτές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι γνωστά και έχουν επισημανθεί πολλές φορές στο παρελθόν.
 
ΠΗΓΗ makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου