Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Στο «κόκκινο» παραμένει η ανατολική Ουκρανία: Διστάζει να επέμβει το Κίεβο -Προελαύνουν οι φιλορώσοι

Συνεχίζονται οι ακροβασίες στην Ουκρανία με το Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές να βρίσκονται σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης στις ανατολικές επαρχίες της χώρας. Την ίδια ώρα η Μόσχα εντείνει την πίεσή της προς την ουκρανική κυβέρνηση μιλώντας ανοιχτά για νέα δημοψηφίσματα, ενώ η Δύση εξακολουθεί να παρακολουθεί αμήχανη.

Εληξε το τελεσίγραφο αλλά οι φιλορώσοι αυτονομιστές προελαύνουν
Το τελεσίγραφο που είχε δώσει η ουκρανική κυβέρνηση προς του φιλορώσους για να παραδώσουν τα όπλα και να τερματίσουν την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων έληξε στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας), ωστόσο, τίποτα από τα όσα είχε πει ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ δεν συνέβη.
Ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι η ρωσική σημαία εξακολουθούσε να κυματίζει, ένα από τα κτίρια που έχουν καταλάβει οι αυτονομιστές,ενώ μασκοφόροι συνέχιζαν να τοποθετούν σάκους άμμου ως οδοφράγματα μπροστά από το κτίριο.
Μάλιστα, ένα φορτηγό μετέφερε περισσότερα λάστιχα αυτοκινήτων για την ενίσχυση των οδοφραγμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή στο Σλαβιάνσκ και στο Καρματόρσκ οι ρωσόφωνοι που κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας αλλά και τα τοπικά Κοινοβούλια αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον θάνατο ενός αστυνομικού κι ενός ακτιβιστή και τον τραυματισμό αρκετών και από τις δύο πλευρές.
Την ίδια στιγμή , το Σλάβιανσκ, το οποίο είναι το επίκεντρο των πιο βίαιων ταραχών τις τελευταίες ημέρες παραμένει υπό τον έλεγχο των φιλορώσων, ενώ πουθενά στην πόλη δεν φαίνεται να υπάρχουν δυνάμεις πιστές στο Κίεβο.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ, στην οποία ανήκει το Σλαβιάνσκ, ο Σεργκέι Ταρούτα, ανακοίνωσε σήμερα πως «μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση με συμμετοχή στρατιωτικών μονάδων» βρίσκεται σε εξέλιξη στη ζώνη «για να αφοπλισθούν οι συμμορίτες και να απελευθερωθούν τα κτίρια που έχουν καταλάβει».
Κανένα ίχνος αυτής της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» δεν ήταν ορατό σήμερα το μεσημέρι. Το Σλαβιάνσκ ελέγχουν οι εξεγερμένοι, ενώ έχουν εξαφανισθεί, ακόμη και από τις παρυφές της πόλης, οι δυνάμεις που είναι πιστές στη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου.
Κατά μήκος των περίπου 140 χλμ. της οδού που οδηγεί από το Ντονέτσκ στο Σλαβιάνσκ, οι φιλορώσοι εξεγερμένοι έχουν υψώσει πολλά οδοφράγματα όπου ακτιβιστές, μερικές φορές οπλισμένοι, ελέγχουν περιστασιακά τα οχήματα.
Στην είσοδο του Σλαβιάνσκ, τα οδοφράγματα είναι περισσότερα. Μπροστά από την έδρα της δημοτικής διοίκησης, μια δεκαριά ένοπλοι που φορούν την ίδια στολή και έχουν πολύ επαγγελματικό ύφος, διαφέρουν στην εμφάνιση από τους ντόπιους φιλορώσους ακτιβιστές.
Στους γύρω δρόμους, περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και υπόσχονται να παραμείνουν εκεί μέχρι να διοργανωθεί ένα δημοψήφισμα για την ένωσή τους με τη Ρωσία.
«Θέλουμε ένα δημοψήφισμα, όπως αυτό που επέτρεψε στην Κριμαία να ενωθεί με τη Ρωσία. Θα προτιμούσαμε μια αυτονομία στους κόλπους της Ουκρανίας, αλλά η σημερινή κατάσταση μας ωθεί να ζητήσουμε την ένωση με τη Ρωσία», δήλωσε ο 46χρονος δάσκαλος Αλεξάντρ Πλοχότσκι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει άλλη λύση για να αντιμετωπισθεί η κρίση στην Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε τη δράση μας μέχρι να μπορέσουμε να οργανώσουμε ένα δημοψήφισμα και μέχρι το Κίεβο να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα», τόνισε.
Ενταση και στην πόλη Χορλίβκα
Εν τω μεταξύ η ένταση φαίνεται πως εξαπλώνεται, καθώς, τουλάχιστον 100 φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης Χορλίβκα στην ανατολική Ουκρανία.
Εικόνες βίντεο που μεταδόθηκαν από την ουκρανική τηλεόραση δείχνουν να δέχονται τις πρώτες βοήθειες σε ασθενοφόρο άνθρωποι που τραυματίσθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης αυτής εναντίον του κεντρικού κτιρίου της αστυνομίας στην πόλη αυτή της περιοχής του Ντονέτσκ, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκους.
Η Ρωσία πιέζει για δημοψήφισμα -Δεν είναι αρνητικό το Κίεβο
Από την πλευρά της η Μόσχα συνεχίζει να αρνείται την οποιαδήποτε εμπλοκή της στις κινήσεις ενόπλων αυτονομιστών, ωστόσο, την ίδια ώρα επιμένει ότι οι ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας πρέπει να συμμετάσχουν στην εκπόνηση του συντάγματος που πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα για τον τύπο κράτους που θα είναι η Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι η διάλυση της Ουκρανίας δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, ωστόσο, πρόσθεσε πως η Μόσχα θέλει να τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης από το Κίεβο όλοι οι πολίτες της χώρας.
Με αυτή την πρόταση, πάντως, το Κίεβο δεν δείχνει να διαφωνεί με τον πρόεδρο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ να αναφέρει ότι είναι σίγουρος ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα επιβεβαίωνε την επιθυμία της πλειοψηφίας για μια ενωμένη, ανεξάρτητη χώρα.
Η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος είναι ένα από τα αιτήματα των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, σε δηλώσεις του προς μια κοινοβουλευτική επιτροπή που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, πρόσθεσε ότι μια τέτοια ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου.

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου