Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Κύπρος:Αναβάθμιση από Standard & Poor's και Fitch - Τι λέει ο Πρόεδρος


Νέα Υόρκη: Σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Κύπρου προχώρησαν σήμερα οι οίκοι Standard and Poor’s και Fitch, κρίνοντας θετική τη μέχρι στιγμή πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor`s ανέβασε σήμερα κατά μία βαθμίδα την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου, λόγω »καλύτερης απ` ό,τι προβλεπόταν οικονομικής και δημοσιονομικής επίδοσης».Ειδικότερα, ο οίκος ανέβασε τη μακροπρόθεσμη βαθμολογία της Κύπρου από το «Β-» στο «Β» διατηρώντας τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο «Β». Πρόκειται για την δεύτερη αναβάθμιση από τους S&P`s μετά τις 29 Νοεμβρίου του 2013.

Το κυπριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε λιγότερο απ` ότι αναμενόταν πέρσι και πιστεύουμε πως η Κύπρος πιθανώς να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους και το 2014, αναφέρει ο οίκος. Σημειώνει δε ότι τήρηση των όρων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής καταδεικνύει «μειωμένους κινδύνους για την πλήρη και έγκαιρη εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους».

Διευκρινίζει παράλληλα πως εξετάζει το ενδεχόμενο να την αυξήσει και πάλι μέσα στους επόμενους 12 μήνες εφόσον η οικονομική επίδοση του νησιού συνεχίσει να βελτιώνεται.

Σε αναβάθμιση της προοπτικής του μακροπρόθεσμου rating της Κύπρου σε ξένο συνάλλαγμα από αρνητική σε σταθερή προχώρησε σήμερα και ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Επιβεβαίωσε παράλληλα το rating χρηματοοικονομικής ευρωστίας στο «Β-».

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε επίσης το μακροπρόθεσμο rating σε εγχώριο νόμισμα στο «Β-» από «CCC».

Το μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη

Οι δύο σημερινές αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους Oίκους Αξιολόγησης Standard and Poor’s και Fitch αποτελoύν την καλύτερη επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλλει η Κυβέρνηση και η κοινωνία, ευρύτερα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς για τη χώρα μας, οικονομικής κρίσης, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε γραπτή δήλωσή του.

«Οι αναβαθμίσεις από μόνες τους δεν σηματοδοτούν και το ξεπέρασμα της κρίσης. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη τις τρεις διαδοχικές θετικές αξιολογήσεις της Τρόικα, τη σημαντική βελτίωση των επιδόσεων του δεκαετούς κυπριακού ομολόγου που από το 14,6% που ήταν τον Ιούνιο του 2012 έπεσε στο 5,6% σήμερα, καθώς και τα εγκωμιαστικά σχόλια του διεθνούς οικονομικού Τύπου, μπορούμε να πούμε ότι δημιουργείται ένα ασφαλές υπόβαθρο για τις προοπτικές που διανοίγονται για να επανέλθει η κυπριακή οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης το συντομότερο δυνατόν».

«Η σκέψη της Κυβέρνησης», αναφέρει, «είναι στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που βιώνουν την ανέχεια της οικονομικής κρίσης. Οι αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας αποτελούν το σοβαρότερο εχέγγυο για επιτυχή κατάληξη των επίπονων προσπαθειών που καταβάλλουμε για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Ο Πρόεδρος συμπληρώνει ότι «δεν είμαστε ακόμα σε θέση να πούμε ότι ξεπεράσαμε τα προβλήματα, όμως οι αναβαθμίσεις αποτελούν επιβεβαίωση του γεγονότος ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο».

Τέλος τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε με το ίδιο πείσμα και την ίδια αποφασιστικότητα για υλοποίηση του προγράμματος, για τον ανορθολογισμό της οικονομίας και τη μεταρρύθμιση του δημοσίου, έτσι ώστε να μη βρεθεί ποτέ ξανά η χώρα στα ίδια αδιέξοδα, όπως αυτά του περασμένου χρόνου».

Συνεχάρη τον κυπριακό λαό για την υπομονή και την ωριμότητα που επιδεικνύει και για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα προβλήματα.

Γερμανικό Πρακτορείο: Καλά νέα για την Κύπρο

«Καλά νέα για την Κύπρο» είναι ο τίτλος του τηλεγραφήματος από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο αναφέρεται στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τον οίκο Standard and Poor`s .

«Καλά τα νέα για το υπερχρεωμένο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, την Κύπρο: Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors ανέβασε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, η οποία στηρίζεται από διεθνείς πιστωτές», αναφέρει.

Γράφει ότι ο οίκος ανέβασε τη μακροπρόθεσμη βαθμολογία της Κύπρου από το «Β-» στο «Β» με θετικό ορίζοντα αξιολόγησης χωρίς να αποκλείει νέα αναβάθμιση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Προϋπόθεση, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι όπως η Κύπρος συνεχίσει να εκπληρώνει τις απαιτήσεις των διεθνών δανειστών της.

Αναφέρεται ακόμη στον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος αναβάθμισε την πρόβλεψή του για την Κύπρο από αρνητική σε σταθερή.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων

ΔΗΚΟ: Βήμα προς τα εμπρός οι θετικές αξιολογήσεις

Σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ αναφέρει πως οι αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας συνιστούν ένδειξη σταθεροποίησης κι αποτελούν ένα βήμα προς τα εμπρός σ` ένα μακρύ δρόμο και σ` ένα δύσκολο περιβάλλον. Παράλληλα, το ΔΗΚΟ επανέλαβε «την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΕΔΕΚ: Θετική εξέλιξη, οι προκλήσεις παραμένουν

Οι αναβαθμίσεις από τη Standards and Poor’s και τους Fitch αποτελούν θετική εξέλιξη για την Κυπριακή οικονομία, παρόλο που προήλθαν μετά από αιματηρές θυσίες του Κυπριακού λαού, σημειώνει η ΕΔΕΚ. Παράλληλα αναφέρει ότι οι προκλήσεις παραμένουν, η ανεργία και το κόστος του χρήματος βρίσκονται σε ψηλά επίπεδα, ενώ η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί δύσκολο σταυρόλεξο και πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη.

ΕΥΡΩΚΟ: Ενθαρρυντική θετική εξέλιξη

«Οι αναβαθμίσεις των Standards and Poor’s και των Fitch είναι μια ενθαρρυντική θετική εξέλιξη που βελτιώνει την εικόνα της κυπριακής οικονομίας και γεννά βάσιμες ελπίδες. Δεν εφησυχάζουμε, είμαστε αισιόδοξοι και γνωρίζουμε ότι ο δρόμος της ανάκαμψης είναι μακρύς και ανηφορικός», σημειώνει το ΕΥΡΩΚΟ. Επιπρόσθετα, επισημαίνει πως «επιβάλλεται να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι κίνδυνοι παραμένουν πολύ σοβαροί και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις απροσδόκητες καταστάσεις».

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου