Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Τουρκία: Οργή για τους 245 νεκρούς στο ανθρακωρυχείο(Βίντεο)

Τουρκία: Οργή για τους 245 νεκρούς στο ανθρακωρυχείο
Ερντογάν: «Αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα!» - Διαδηλώσεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη - Καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας .
Με τη φράση «αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα» χαρακτήρισε την τραγωδία ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Ο Ερντογάν επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας και ανακοίνωσε πως οι νεκροί είναι το μεσημέρι της Τετάρτης 245, ενώ τα σωστικά συνεργεία αναζητούν ακόμα αγνοούμενους.



Στην ίδια συνέντευξη ο Ερντογάν κάνοντας μια... ιστορική αναφορά, αναφέρθηκε σε δυστυχήματα που συνέβησαν σε ορυχεία το 19ο αιώνα, στην προσπάθειά του να πείσει πως η τραγωδία δεν είναι... μοναδική.

«Πήγα πίσω στην ιστορία της Βρετανίας. 204 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί μετά την κατάρρευση ορυχείου το 1838. Το 1866, 361 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους πάλι στη Βρετανία. Σε μια έκρηξη το 1894, 290 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πάλι εκεί. Πάρτε και την Αμερική με όλη της την τεχνολογία: Το 1907, 361 νεκροί ανθρακωρύχοι», συνέχισε ο Ερντογάν. «Αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα».



Σειρά είχαν η Γαλλία και η Ιαπωνία των αρχών του 20ού αιώνα, με δυστυχήματα σε ορυχεία στη Γαλλία και την Ιαπωνία . «Το 1942, 1.549 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα εξαιτίας ενός μίγματος αερίου και του άνθρακα», δήλωσε ο Ερντογάν, «Μπορείτε να το πιστέψετε»; ρώτησε τους... μάλλον άφωνους δημοσιογράφους!

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα ΜΜΕ για την κάλυψη του θέματος, αλλά δεν δίστασε να επιπλήξει δημοσιογράφο του Al-Jazeera για την ερώτηση που το έκανε σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας του ορυχείου: «Ως δημοσιογράφος πιστεύω ότι δεν παρακολουθείτε εκ του σύνεγγυς πώς τα ανθρακωρυχεία λειτουργούν σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να έχετε αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά όχι ανθρακωρυχεία στο Κατάρ», δήλωσε ο Ερντογάν πριν ξεκινήσει άλλη μια μακροσκελή απάντηση που περιέγραψε την ιστορία των ατυχημάτων στα ορυχεία στην Τουρκία, αρχής γενομένης από το 1942 , όταν η αξιωματική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ( CHP ), ήταν στην εξουσία.

Βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος είχαν καταθέσει τον Οκτώβριο του 2013 πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανθρακωρυχείο στη Σόμα.

Η πρόταση συζητήθηκε και απορρίφθηκε στην ολομέλεια της εθνοσυνέλευσης στις 29 Απριλίου 2014, δηλαδή δέκα πέντε μέρες πριν από το δυστύχημα.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση αυτή της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν είπε ότι «στόχος της αντιπολίτευσης με κείνη την πρόταση ήταν να μπλοκαριστούν οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης».




Σύμφωνα με έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης από την επαρχία όπου συνέβη το δυστύχημα, οι νεκροί υπολογίζεται πως θα φτάσουν τους 350.

Η επίσκεψη του Ερντογάν στο ορυχείο ήταν εξαιρετικά σύντομη, ενώ, κατά την αποχώρησή του, αποδοκιμάστηκε έντονα από συγκεντρωμένο πλήθος.






Την ίδια ώρα η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη ταλανίζονται από διαδηλώσεις κατά της ιδιοκτήτριας εταιρείας και της κυβέρνησης. Το πλήθος τους κατηγορεί ότι για να μειώσουν το κόστος λειτουργίας και να αυξήσουν τα κέρδη τους είχαν εκμηδενίσει τα μέτρα ασφαλείας στο ανθρακωρυχείο, ενώ υπάρχουν καταγγελίες πως μεταξύ των νεκρών είναι και ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως στο ορυχείο απασχολούνταν και ανήλικοι.



Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας είναι περικυκλωμένα από οργισμένους διαδηλωτές, τους οποίους κρατούν σε απόσταση ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. «Δολοφόνοι» έγραψαν με κόκκινο σπρέι στους τοίχους οι διαδηλωτές, που παραμένουν απέξω.




Νωρίτερα, καθιστικές διαμαρτυρίες στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, στην Άγκυρα και στο μετρό της πόλης, διοργανώθηκαν αυθόρμητα από απλούς πολίτες, που ξάπλωσαν στο έδαφος σαν νεκροί.





Στον τόπο της τραγωδίας, έχουν ήδη ξεκινήσει οι δραματικές προετοιμασίες για την ταφή των εκατοντάδων νεκρών, ενώ η διαδικασία της αναγνώρισης των νεκρών εργατών έγινε επίσης υπό δραματικές συνθήκες: Οι συγγενείς καλούνταν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους από φωτογραφίες νεκρών σε οθόνες υπολογιστή...

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου