Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Ανατροπή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Της Εφης Γκικοπούλου 
Aπό το capital.gr

Ο αρχικός ενθουσιασμός της αγοράς περιορίστηκε λίγο πριν τις 15.00 με τους πωλητές να παίρνουν πάλι τα ηνία ενόψει αναδιαρθρώσεων σε δείκτες όπως FTSE All World και MSCI καθώς αύριο αναμένεται η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των καινούριων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Την όλη εικόνα ήρθαν να επιβαρύνουν οι εξελίξεις γύρω από τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας όπου επενδυτής ή επενδυτές βρέθηκαν να έχουν πουλήσει ανοιχτά εκατομμύρια μετοχές της Τράπεζας και κινδύνευαν αν μην μπορούν να κλείσουν την θέση τους ενόψει της αυριανής έναρξης διαπραγμάτευσης των 1,13 δισ. νέων μετοχών της Τράπεζας.
Για να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας, ξεκίνησε με ενθουσιασμό για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής όπου κατέδειξε την πιθανή διατήρηση της ήδη υπάρχουσας κατάστασης.


Η κυβέρνηση συνασπισμού έδειξε να κρατάει τα αποθέματά της, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση παρά την... καλή εμφάνιση στην περιφέρεια της Αττικής, καταφέρνει να περάσει στις 5 από τις 13 περιφέρειες.

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών και η ψηφοφορία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη Κυριακή θα προσδώσει μεταβλητότητα και αυτήν την εβδομάδα στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία ψηφίζουν την Πέμπτη 22 Μαΐου και ακολουθεί μια μέρα μετά η Ιρλανδία, με την Τσεχία, την Ιταλία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία στις 24 Μαΐου και τέλος ο μεγάλος όγκος ευρωπαϊκών χωρών  στις 25 του μήνα μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Την κύρια κατεύθυνσή της η αγορά, αναμένεται λοιπόν να την βρει μετά την προσεχή Κυριακή όπου θα έχει τελειώσει και αυτή η δοκιμαστική διαδικασία για το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Επίσης η «πληγή» της αγοράς από την προηγούμενη εβδομάδα, και ιδιαίτερα από την συνεδρίαση της Πέμπτης και της Παρασκευής, μπορεί να περιορίσει το ανοδικό ξέσπασμα, κάτι που αναμένεται καθώς η αγορά βρίσκεται σε υπερπουλημένα σημεία και η πλειονότητα των μετοχών απέχει τουλάχιστον 20-30% από τα υψηλά τους.

Ο τραπεζικός δείκτης όπου και υποαπέδωσε, -2,90% πρωτοστάτησε και πάλι στην πτώση, με την Τρ. Πειραιώς (-4,14%), την Alpha Bank (-2,91%) και την ΕΤΕ (-0,47%). Αντίθετα η μετοχή της Eurobank, διατήρησε το θετικό της πρόσημο και έκλεισε λίγο πάνω από τα 0,33 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν και μη τραπεζικά χαρτιά όπως η μετοχή της ΜΙΓ (-6,08%) και κλείσιμο κάτω από τα 0,40 ευρώ, ο Ελλάκτωρ (-4,29%), η ΜΟΗ (-4,10%), ο ΟΠΑΠ (-3,61%), η ΕΧΑΕ (-3,18%), η ΦΦΓΚΡΠ (-3,12%), η ΔΕΗ (-1,16%) και ο ΟΤΕ (-1,02%).

Σε ηπιότερες απώλειες οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, υποχωρώντας 1,69% στις 1.062,14 μονάδες, με ΧΑΚΟΡ (-5,73%), τα ΕΛΚΑ (-5,41%), τον ΦΡΛΚ (-4,81%) και ΙΝΤΚΑ (-3,47%).

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 310,16 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 21,99 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές και τις σημαντικότερες στον τίτλο της ΕΤΕ αξίας 14,67 εκατ. ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου