Κυριακή, 11 Μαΐου 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ! Τούρκος δημοσιογράφος γράφει για τον πόνο που προκάλεσε ο Καλεντερίδη στην Τουρκία

Ο Νόμος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ)
 Άρθρο του Γιλμάζ Οζντίλ στην εφημερίδα Hürriyet, 20 Απριλίου 2014

Σμύρνη


είναι μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, απόγευμα.... Στο τιμόνι είναι μια όμορφη ξανθιά γυναίκα, περί τα τριάντα, που πηγαίνει στο Τσεσμέ.Κάποια στιγμή αισθάνεται ότι το αυτοκίνητο τραβάει ελαφρά προς τα δεξιά. Σταματάει το αυτοκίνητο στα δεξιά του δρόμου και βλέπει ότι έχει λάστιχο. Ενώ σκέφτεται τι θα κάνει στην ερημιά, ένα αυτοκίνητο που πέρασε δίπλα της, σταματάει λίγο πιο μπροστά. Κάνει όπισθεν και κατεβαίνει από το αυτοκίνητο ένας νεαρός, ο οποίος ρωτάει την κοπέλα αν μπορεί να βοηθήσει.

Η γυναίκα, με τα σπαστά τουρκικά της, λέει...ότι ευχαρίστως θα δεχόταν τη βοήθειά του. Ο νεαρός βγάζει τον τροχό και τον αντικαθιστά με τον εφεδρικό. Όσο γίνεται αυτή η διαδικασία, ο νεαρός συζητά με την κοπέλα.

Η ξανθιά είναι Ελληνίδα και εργάζεται στο Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης. Ο δε νεαρός, είναι υποσμηναγός της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Όταν τελειώνει η αλλαγή του τροχού, οι δυο νέοι σφίγγουν τα χέρια, ενώ η γυναίκα δίνει στον νεαρό τον αριθμό του τηλεφώνου της. "Αν σας φέρει ο δρόμος, ελάτε να πιούμε έναν καφέ, να σας ευχαριστήσω για τη βοήθειά σας". Είναι σίγουρη ότι στο δρόμο, εντελώς συμπτωματικά... έπιασε ένα μεγάλο ψάρι.

*

Μετά από λίγες μέρες συναντήθηκαν στο Αλσαντζάκ. Πίνοντας τον καφέ τους, περνάει από δίπλα τους ένας νεαρός, λέει "ααα γειά σας", κάνοντας ότι περνούσε από εκεί και εντελώς τυχαία συνάντησε την κοπέλα και τον νεαρό.

Όμως αυτή τη φορά δεν ήταν τόσο τυχαία η σύμπτωση...

Ο Σάββας Καλεντερίδης παρουσιάστηκε ως Εμπορικός Ακόλουθος του Ελληνικού Προξενείου, μιλώντας τουρκικά σαν μητρική του γλώσσα. Όμως, το εμπόριο και τα τοιαύτα ήταν παραμύθι, αυτός ήταν ένας κατάσκοπος της Ελληνικής Μυστικής Υπηρεσίας, αξιωματικός με βαθμό αντισυνταγματάρχη.

Ο πιλότος μας, που του γυάλισε η ξανθιά, είχε τσιμπήσει το δόλωμα.

*

Άρχισε από τα χαμηλά, πήγε στα πιο σοβαρά, μέχρι που έδειξε τα χρήματα και εγκλώβισε τον πιλότο. Αν έδινε τα επίσημα έγγραφα που ήθελε ο Καλεντερίδης,θα μπορούσε να κάνει μια μεγάλη ζωή. Το δέχτηκε. Όμως, υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες. Ήταν πράγματι πιλότος; Ήταν αξιωματικός; Μήπως ήταν κάποιος Τούρκος κατάσκοπος που ήθελε να διεισδύσει στην Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών; Με τουριστικό κάλυμμα τον έβαλαν σε ένα κότερο, τον πήγαν σε ένα ελληνικό νησί που είχε αεροπορική βάση. Τον δοκίμασαν. Ναι, ήταν πιλότος, ήταν προδότης.

*

Άρχισε να εργάζεται... Ήλθε σε επαφή με τον σμηναγό, Διευθυντή του Γραφείου Πληροφοριών της Πτέρυγας Μάχης του Τσίγλι. Στη διάρκεια των συζητήσεων άρχισε ρωτάει διάφορα πράγματα τον σμηναγό, ο οποίος, ανυποψίαστος, κελαηδάει σαν αηδόνι. Δίνει τον αριθμό των αεροσκαφών, τις μετασταθμεύσεις αεροσκαφών, ακόμα και τα σχέδια επιχειρήσεων. Ο υποσμηναγός τις πληροφορίες αυτές τις μεταφέρει στον Καλεντερίδη, γεμίζοντας ταυτόχρονα την τσέπη του.

Σε κάποια φάση, ο υποσμηναγός στρατολογεί και έναν μόνιμο υπαξιωματικό του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, εξασφαλίζοντας τους κωδικούς των συχνοτήτων, που είναι ζωτικής σημασίας, τους οποίους τους πούλησε κι αυτούς.

Ο υποσμηναγός σκεφτόταν ότι έκανε μια υπέροχη κατασκοπία. Θεωρούσε ότι όλα πάνε καλά και ότι δεν τον έχει πάρει μυρουδιά κανένας. Στην πραγματικότητα, όμως, η ΜΙΤ τον παρακολουθούσε αδιόρατα.

*

Κι αυτό γιατί ο ίδιος το έπαιζε πλέι μπόι, νόμιζε ότι είναι αστέρας του κινηματογράφου, ενώ ήταν παντρεμένος. Παραμελούσε τη γυναίκα του. Άρχισε να ντύνεται με την τελευταία λέξη της μόδας. Στο σπίτι αργούσε να γυρίσει, ενώ μερικές φορές δεν ερχόταν καθόλου, λέγοντας ότι έχει υπηρεσία. Η γυναίκα του άρχισε να υποψιάζεται. Ενώ η ίδια τα έβγαζε πέρα με το ζόρι, πήρε το λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας του άντρα της και είδε ότι εκείνος ξόδευε υπέρογκα ποσά. Τον παρακολούθησε. Διαπίστωσε ότι είχε νοικιάσει σπίτι στην ερωμένη του στο Καρσίγιακα (Κορδελιό). Η απατημένη σύζυγος, αντί να κάνει φασαρία και να ζητήσει διαζύγιο, έκανε κάτι πολύ ωφέλιμο για την πατρίδα. Πήγε στο διοικητή του άντρα της και τα είπε όλα με το νι και με το σίγμα. Μάλιστα ρώτησε τον διοικητή πού βρίσκει τόσα λεφτά ο άντρας της. Τότε μπήκε στη μέση η ΜΙΤ, για να βρει απάντηση σ' αυτό το ερώτημα.

*

Και αποδείχτηκε ότι ο προδότης υποσμηναγός, ήταν σε επαφή με τον Καλεντερίδη. Η ΜΙΤ χτύπησε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Κι αυτό γιατί ο π@στης που λέγεται Σάββας Καλεντερίδης, ευτυχώς που υπάρχει εκεί πάνω ο Θεός, ήταν ένας κατάσκοπος που έκανε πολύ καλά τη δουλειά του για το δικό του κράτος, ο οποίος, όμως, ήταν άπιαστος, αφού η ΜΙΤ, που τον είχε συνεχώς υπό παρακολούθηση, μέχρι τότε δεν είχε κατορθώσει να βρει κάτι εις βάρος του και να τον στριμώξει.

*

Γνώριζε και μιλούσε τουρκικά και κουρδικά σαν τη μητρική του γλώσσα. Υπήρχαν πολλοί μύθοι γύρω από το πρόσωπό του, όμως θεωρούσαν ότι είναι παιδί οικογένειας που είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα με την Ανταλλαγή των πληθυσμών. Ο Εύξεινος Πόντος ήταν το πεδίο του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός του. Επισκεπτόταν συνεχώς την Τραπεζούντα, το Ρίζαιο, το Άρτβιν, την Κερασούντα, τη Σινώπη, παρουσίαζε τον εαυτό του ως Τούρκο με το όνομα Σαβάς Καλεντέρ και έκανε φιλίες με νεαρούς που δεν είχαν κατασταλαγμένη συνείδηση. Πήγε είκοσι νέους από την περιοχή του Πόντου στην Ελλάδα, να σπουδάσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Γνωρίζουμε ότι εξασφάλισε μηνιαία χρηματοδότηση 500 ευρώ στον καθένα.

Ακόμα και ορισμένοι από εκείνους που γράφουν σήμερα βιβλία για τον Πόντο στην Τουρκία, είναι φίλοι του, άτομα που έχουν στρατολογηθεί από τον Καλεντερίδη!

Στην περιοχή του Αιγαίου είχε πολύ μεγάλη δραστηριότητα. Το σπίρτο στις πυρκαγιές που έκαιγαν τα δάση μας, σίγουρα αυτός ήταν που φρόντιζε να ανάβει. Άλλοτε στρατολογούσε ξεναγούς, άλλοτε αρτοποιούς και άλλοτε οικοδόμους. Η ταρίφα ήταν μεταξύ 500 και 700 ευρώ. Χρησιμοποιούσε άτομα που δεν το έβαζε ο νους σου, για παρακολουθήσεις και συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών. Το 1997 τινάχτηκε στον αέρια το εργοστάσιο πυρομαχικών στο Κιλίκκαλε. Η περιοχή ήταν σαν να βομβαρδίστηκε σε πόλεμο, έχασαν τη ζωή τους τρια άτομα. Όλοι ήταν σίγουροι ότι πίσω από αυτήν την ενέργεια κρυβόταν ο Σάββας Καλεντερίδης, όμως δεν βρέθηκε κανέναν στοιχείο που να τον συνδέει με την ενέργεια αυτή, δεν πιάστηκε στα πράσα. Το είπα και πιο πριν, ήταν ένας ικανός π@στης και δεν κατορθώσαμε να τον συλλάβουμε ποτέ.

*

Όμως η υπόθεση του προδότη υποσμηναγού, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του Σάββα Καλεντερίδη, που μέχρι τώρα είχε δουλέψει χωρία να κάνει το παραμικρό λάθος...

Έγιναν βιντεοσκοπήσεις, ελήφθησαν καταθέσεις και με μιας συνελήφθησαν ο υποσμηναγός, ο σμηναγός και ο μόνιμος υπαξιωματικός (του ΠΝ).

Ο Καλεντερίδης που αντί για τέσσερα είχε μείνει επτά χρόνια στη Σμύρνη, λόγω των μεγάλων του επιτυχιών, αντιλήφθηκε την κατάσταση και κατάλαβε ότι πλέον είχε αποκαλυφθεί. Έτσι, ξαφνικά εξαφανίστηκε σαν πνεύμα και έφυγε για την Ελλάδα.

*

Πέρασαν οι μήνες και τα χρόνια... Ο Άπο που εκδιώχτηκε από τη Συρία, αφού γύρισε σε διάφορες χώρες, κατέληξε στην Ελλάδα και κρύφτηκε στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Κένυα.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Μια ομάδα από εννιά άτομα, από τους οποίους τρεις πιλότοι και ένας στρατιωτικός γιατρός, πακετάρισαν τον Άπο και τον έφεραν στην Τουρκία.

Ο διοικητής της ΜΙΤ συνεχάρη, αγκάλιασε τους άνδρες της ομάδας και τους πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ τους υποδέχτηκε στο ιστορικό του γραφείο, στο Ροζ Περίπτερο του Ατατούρκ. Τους δώρισε από ένα ρολόι, πίσω από το οποίο γράφει “TC Cumhurbaşkanı S. Demirel – 18.2.1999”. Τότε απευθυνόμενος στην ομάδα είπε: "Δεν βγάζω αναμνηστικές φωτογραφίες μαζί σας, γιατί εκτελέσατε μια άκρως απόρρητη επιχείρηση και πρέπει τα πρόσωπά σας να μείνουν στο σκοτάδι".

*

Όταν έλεγε αυτά ο Πρόεδρός μας, μια άλλη φωτογραφία έκανε το γύρο του κόσμου. Ήταν η φωτογραφία του συνταγματάρχη της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που συνόδευε τον Οτζαλάν και είχε μείνει μόνος στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι. Αυτός ήταν ο Καλεντερίδης!

*

Ήταν ο Καλεντερίδης που όσο υπηρετούσε στη Σμύρνη, πήγε αλλεπάλληλες φορές στη Συρία, συναντήθηκε με τον Άπο στην Κοιλάδα Μπεκάα, εξασφαλίζοντας την επαφή της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με το ΡΚΚ...

Ο Άπο τον εμπιστευόταν πολύ. Υπήρχε ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ τους. Γι' αυτό όταν πετούσε προς Κένυα και όσο κρυβόταν στην Ελληνική Πρεσβεία, ήταν πάντα δίπλα του ο Καλεντερίδης. Όταν ο Άπο πακεταρίστηκε, ο Καλεντερίδης έφαγε τη δεύτερη ήττα του από τη ΜΙΤ. Στη Σμύρνη τσακίστηκε, στην Κένυα έγινε μαντάρα.

*

Ο Άπο φυλακίστηκε στο Ιμραλί. Με βάση τις εκτιμήσεις της Άγκυρας, ήταν ένα κουρασμένο "υλικό". Δηλαδή ήταν σε μια κατάσταση που δεν επέτρεπε την εκμετάλλευσή του σε στρατηγικό επίπεδο. Άκουγε μόνο έναν σταθμό της TRT από το ραδιόφωνό του, ήταν αποκομμένος από τον κόσμο, προσπαθούσε να μεταφέρει ορισμένα μηνύματα μέσω των δικηγόρων του στην οργάνωση μια φορά το δίμηνο και αυτό είναι αμφίβολο αν γινόταν.

Ο Οτζαλάν είχε τελειώσει.

*

Ήλθε το ΑΚΡ, ο Άπο αναστήθηκε.

*

Αποκαλύφθηκε η αθλιότητα των συνομιλιών του Όσλο. Η ΜΙΤ, που αγωνίστηκε επί δεκαετίες εναντίον του ΡΚΚ, ΤΏΡΑ κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το ΡΚΚ. Αποκαλύφθηκαν τα πρακτικά του Ιμραλί.

Ο Άπο, που αν έβλεπε παλιά τα στελέχη του ΡΚΚ πνιγόταν σε ένα κουτάλι νερό, τώρα υπερασπιζόταν και ανέβαζε στα ουράνια τον διοικητή της Χακάν Φιντάν. Ο ίδιος ο Άπο έλεγε ότι αυτός απέτρεψε την σύλληψη του Φιντάν από τον εισαγγελέα (λόγω της συμμετοχής του στις συνομιλίες του Όσλο, σ.τ.μ.). Διατεινόταν ότι η οργάνωση του Γκιουλέν έβαλε στο στόχαστρο τη ΜΙΤ και ότι ο ίδιος την υπερασπίστηκε.

Μέχρι που ήλθαν στην επιφάνεια οι ομιλίες του Άπο, ο οποίος λέει ότι αν δεν γίνει σχετική νομοθετική ρύθμιση, όσοι συμμετέχουν στις συνομιλίες για την επίλυση του Κουρδικού, είναι δυνατόν να κατηγορηθούν για προδοσία κατά της πατρίδος.

Τελικά, η ρύθμιση ήλθε και ο ΜΙΤ είναι πλέον εξασφαλισμένη.

*

Τώρα εγώ σκέφτομαι...

Ο Καλεντερίδης τώρα βλέπει αυτά που γίνονται και πικρογελώντας θα λέει "εμείς τόσο προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τον Άπο και το Κουρδικό, ενώ ήταν τόσο εύκολο"!------------------------------------------------------------------------------

Σημείωση
Στις 13:00 θα είμαστε στην Έκθεση Βιβλίου της Σμύρνης και θα υπογράφουμε το βιβλίο μας "Μαζί βαδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια" (Beraber Yürüdük Biz Bu Yıllarda). Όσοι φέρνουν "έγγραφα" από το Ελληνικό Προξενείο, θα τους παίρνουμε κατά προτεραιότητα.

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=26259068&yazarid=249
Σημείωση e-Amyna: Άρθρο του Yılmaz Özdil στην εφημερίδα Hürriyet στις 20 Απριλίου 2014 με αφορμή τροπολογία στο νομοσχέδιο της ισλαμικής κυβέρνησης για τις υπερεξουσίες της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MİT που παρέχει δικαστική ασυλία στα στελέχη που συμμετείχαν στις μυστικές συνομιλίες με το ΡΚΚ στο Όσλο. Οι μυστικές συνομιλίες διέρρευσαν το 2011 από ηχητικό ντοκουμέντο στο διαδίκτυο, το οποίο εμφάνιζε το διοικητή της ΜΙΤ Hakan Fidan και την επιχειρησιακή διευθύντρια Afet Güneş να διεξάγουν διαπραγματεύσεις με τρία στελέχη του PKK (Mustafa Karasu, Sabit Ok και Zübeyr Aydar). Οι συνομιλίες της ηγεσίας της MİT με τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΡΚΚ διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας μεταξύ Απριλίου και Μαίου 2010 και αφορούσαν τη διακοπή των “τρομοκρατικών” χτυπημάτων και προσπάθειες επίλυσης του Κουρδικού με τη διαμεσολάβηση προσώπου από τρίτη χώρα. Από το ηχητικό ντοκουμέντο προέκυψε ότι είχαν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν άλλοι τέσσερις γύροι συνομιλιών με την κουρδική οργάνωση επί διοικήσεως Emre Taner.

Στις 3 Ιουλίου 1997 σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη στο εργοστάσιο πυρομαχικών της τουρκικής εταιρίας ΜΚΕ στο Kirrikale με αποτέλεσμα το θάνατο τριών και το τραυματισμό δεκάδων. Αν και η έκρηξη καταχωρήθηκε αργότερα ως ατύχημα, τουρκικά δημοσιεύματα κατευθυνόμενα από τη ΜΙΤ ανέφεραν ότι ο Σ.Κ. “βρισκόταν πίσω από την έκρηξη στο εργοστάσιο πυρομαχικών”.

Στις 29 Ιουνίου 1998 έγινε γνωστή η σύλληψη επισμηναγού της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος υπηρετούσε στην Αεροπορική Βάση Çiğli της Σμύρνης και φέρεται να παρέδιδε σε ελληνικά χέρια απόρρητες πληροφορίες, μεταξύ των οποίων επιχειρησιακά σχέδια και κλείδες κρυπτογράφησης των τουρκικών επικοινωνιών. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν άλλοι 5 στρατιωτικοί (δύο εκ των οποίων καταδικάστηκαν), με τη τουρκική πλευρά να κατηγορεί τον Σ.Κ.. Η Άγκυρα προσπάθησε ανεπιτυχώς να στήσει προβοκάτσια στις αρχές Αυγούστου του 1998, εμπλέκοντας το στρατιωτικό ακόλουθο Σ.Β. της Ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.


O συνταγματάρχης ε.α. Mustafa Levent Göktaş,O συνταγματάρχης ε.α. Levent Göktaş ήταν ένας από τους δύο μασκοφόρους στη γνωστή φωτογραφία με τον απαχθέντα Κούρδο ηγέτη Abdullah Öcalan μέσα στο αεροσκάφος Falcon 900.
Στις 15 Φεβρουαρίου 1999, ο καταζητούμενος Κούρδος ηγέτης Abdullah Öcalan παραδίδεται από τις ισραηλινές και κενυατικές υπηρεσίες σε τουρκικό κλιμάκιο που καταφτάνει στο Ναϊρόμπι της Κένυας με ιδιωτικό αεροσκάφος τύπου Falcon 900. Στο 9μελές πλήρωμα του αεροσκάφους βρισκόταν και ο (συνταγματάρχης ε.α. σήμερα) Levent Göktaş, αλεξιπτωτιστής ελευθέρας πτώσεως και βατραχάνθρωπος, που υπηρέτησε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην Μονάδα Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (MAK) της Διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων (ÖΚΚ/”Bordo Bereliler”) και μέχρι το 2003 συμμετείχε σε διάφορες επιχειρήσεις στο Αζερμπαϊτζάν, στη Γερμανία και στο Βέλγιο. Στις 7 Ιανουαρίου 2009 του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση (υπόθεση Ergenekon) και λίγες ημέρες αργότερα συνελήφθη και προφυλακίστηκε. Στις 5 Αυγούστου 2013 καταδικάστηκε σε 20 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση. Αφέθηκε ελεύθερος στις 10 Μαρτίου 2014 μαζί με άλλους συγκατηγορούμενούς του μετά την αλλαγή πλεύσης της ισλαμικής κυβέρνησης απέναντι στο κεμαλικό κατεστημένο.
ΠΗΓΗ dexiextrem

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου