Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Μνημόνιο Κοινής Διαχείρισης Κρίσεων μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας - Εξέλιξη της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών

Αθήνα: Ελλάδα και Κύπρος συμφώνησαν σήμερα, όπως επιβεβαιώθηκε στην Αθήνα από τους Yπουργούς Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και Χριστόφορο Φωκαϊδη, στην υπογραφή σε σύντομο χρόνο ενός Κοινού Μνημονίου Χειρισμού Κρίσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Με αυτό το Μνημόνιο, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, η ήδη υπάρχουσα αμυντική συνεργασία εξελίσσεται «σε μία μόνιμη, σταθερή και αναβαθμισμένη συνεργασία».


Ο κ. Φωκαϊδης έσπευσε αμέσως να απευθύνει πρόσκληση στον κ. Αβραμόπουλο να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στη Λευκωσία αναμένεται να γίνει η υπογραφή αυτού του Μνημονίου.

Κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, οι δύο άνδρες απέφυγαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι είναι αυτονόητο και απολύτως φυσιολογικό να υπάρξει αυτή η συμφωνία.

«Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αν αναλογισθεί κανείς τους γνωστούς ισχυρούς και διαχρονικούς, εθνικούς δεσμούς που μας συνδέουν, στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας», είπε.

Ο Yπουργός Άμυνας της Κύπρου ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά την πρόσφατη έναρξη και της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων.

«Είναι στην τουρκική πλευρά, που εναπόκειται μέσα στο πλαίσιο του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει να αδράξει την ευκαιρία και να παρουσιαστεί με εποικοδομητικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Φωκαϊδης.

Ο κ. Αβραμόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα «συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στις προσπάθειες που καταβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση η κυπριακή κυβέρνηση», παραδέχτηκε ότι πρόκειται για «δύσκολες και πολύπλοκες συνομιλίες που ανέλαβε η κυπριακή ηγεσία να φέρει εις πέρας», και τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η λύση πρέπει, όπως προβλέπει εξάλλου και το Κοινό Ανακοινωθέν, να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Από την μεριά του, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου υπογράμμισε ότι «όσο αποφασισμένοι είμαστε να εργαστούμε για λύση, άλλο τόσο αποφασισμένοι είμαστε να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μέσα στα πλαίσια που καθορίζει το Διεθνές Δίκαιο».

Η Ελλάδα , όπως διαβεβαίωσε ο κ. Αβραμόπουλος τον ομόλογό του, υποστηρίζει πλήρως την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη. «Αυτά», είπε, «πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και αναγνωρίζονται από το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας, με εξαίρεση βέβαια την Τουρκία».

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου