Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

DW: Οργή Μέρκελ για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί

Η γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πρόταση Ερντογάν στις επαφές που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.Για οργισμένη αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με την πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο κάνουν λόγο πληροφορίες που μεταδίδει το γερμανικό καθολικό πρακτορείο ειδήσεων (ΚΝΑ) όσο και της Deutsche Welle.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού.

Στην ίδια γραμμή αν και σε ηπιότερους τόνους κινήθηκε και η αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Σαουσάν Σεμπλί, η οποία σχεδόν ταυτόχρονα με την κυρία Μέρκελ δήλωνε για το ίδιο θέμα ότι ναι μεν το σημερινό καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο «ικανοποιεί όλους» συγχρόνως όμως διαβεβαίωνε ότι «η τελική απόφαση ανήκει στην Τουρκία».

Την αντίθεση του στην πρόθεση του τούρκου πρωθυπουργού εξέφρασε και ο τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Όζντεμιρ δηλώνοντας προς τη Deutsche Welle:

«Δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα μιας τέτοιας πρόθεσης. Η Τουρκία δεν υστερεί από τζαμιά –αντιθέτως. Πρόκειται μάλλον για μια χειρονομία ταπεινωτικού χαρακτήρα για τους χριστιανούς, για όλες τις μειονότητες της Τουρκίας. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο από τον Κεμάλ Ατατούρκ ήταν κατά την άποψη μου ένα έξυπνο και σωστό μέτρο, το οποίο θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ. Και αν είναι να ανοίξει για θρησκευτικές λειτουργίες, τότε όχι μόνο για τους μωαμεθανούς αλλά θα πρέπει και ο Πατριάρχης να έχει τη δυνατότητα να κάνει λειτουργίες».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου