Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ολη η συνεδρίαση... η μετοχή της Eurobank

Της Έφης Γκικοπούλου 
Aπό το capital.gr

Όλη η συνεδρίαση σήμερα επικεντρώθηκε στη μετοχή της Eurobank (-19,10%) με τον τίτλο να διακινεί πάνω από 196 εκατ. τεμάχια (διακινώντας μεγάλο μέρος του free float της δεδομένου ότι από τα 5 δισ. σχεδόν μετοχές μόνο το 5% είναι free float και το υπόλοιπο για ακόμα τουλάχιστον 3 μέρες είναι στο ΤΧΣ) και  πραγματοποιώντας πάνω από το ½ του συνολικού σημερινού τζίρου.
Η πτώση της μετοχής της Eurobank οφείλεται σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους στο Τ+3 που ισχύει από σήμερα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ενημερωτικού δελτίου της ΑΜΚ της Εurobank, οι μετοχές από την αύξηση της Τράπεζας θα πιστωθούν στις μερίδες των επενδυτών στις 09/05. Έτσι λοιπόν τα περισσότερα ξένα accounts (καθώς απαγορεύεται κάτι τέτοιο από ελληνικές χρηματιστηριακές) προέβησαν σε πωλήσεις μετοχών στην υποκείμενη αγορά, γνωρίζοντας ότι στο Τ+3 θα πιστωθούν οι μετοχές.

Βέβαια μένει να επικυρωθεί η έγκριση αυτή από τα ΕΧΑΕ αύριο, για να έχει επιτύχει η σημερινή στρατηγική γιατί το ρίσκο αλλαγής ημερομηνίας εισαγωγής των νέων μετοχών θα είναι μεγάλο.

Ως συνέπεια του σορταρίσματος της μετοχής, το discount στο παράγωγο έκλεισε στο -3,6% από -26,67% την προηγούμενη ημέρα, έχοντας διακινήσει 17.878 συμβόλαια.

Η μετοχή της ΕΤΕ ήρθε σε δεύτερη μοίρα, παρά την σημερινή έναρξη του βιβλίου προσφορών για την ΑΜΚ, με την μετοχή να κλείνει στα 2,81 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 1,75% και έχοντας χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα μόλις 6,82 εκατ. ευρώ και διακινώντας 2,4 εκατ. τεμάχια.

Στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η ΕΥΔΑΠ (+1,87%) ανάρρωσε από τις χτεσινές απώλειες, που εχασε και παραπάνω από τα σεντς του μερίσματος, κλείνοντας στα 9,26 ευρώ. Άνοδο κατέγραψε η μετοχή του ΟΛΠ (+1,01%), της ΜΕΤΚΑ (+0,96%), του Τιτάνα (+0,56%) και των ΕΛΠΕ (+0,56%).

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν για τις μετοχές των ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΥΠΡΟ.

Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της ΜΙΓ (-6,32%) και ακολούθησαν ενδεικτικά η ΕΧΑΕ (4,66%), η ΣΩΛΚ (3,91%), η ΜΟΗ (-3,58%), η ΜΠΕΛΑ (-3,5%) και η ΔΕΗ (-2,18%).

Απώλειες για όλο τον τραπεζικό δείκτη, που υποαπέδωσε της αγοράς, με πτώση -1,98%, που εκτός των προαναφερθεισών ΕΤΕ και Eurobank και οι λοιπές κατέγραψαν πτώση, με την Τρ. Πειραιώς να κλείνει 1,13% χαμηλότερα στα 1,75 ευρώ, την Alpha Bank (-2,13%) στα 0,69 ευρώ και την Attica Bank (-7,25%) στα 0,128 ευρώ.

Στην μεσαία κεφαλαιοποίηση δεν αξίζει να σημειωθεί τίποτα άλλο πέρα από την απαξίωση της, αφού η Eurobank μόνη της πραγματοποίησε το 99% του τζίρου, όποτε και τα πρόσημα στις λοιπές μετοχές δεν θα είχαν και κάποια σημασία.

Στην υπόλοιπη αγορά καλή ήταν η κίνηση της ΑΡΑΙΓ, η οποία διατήρησε τα κέρδη της τάξης του 1,05% και έκλεισε στα 7,70 ευρώ, ενώ υπενθυμίζεται  ότι από το πέρας των συναλλαγών στις 8 Μαΐου, η μετοχή εισέρχεται στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο μικτός τζίρος διαμορφώθηκε στα 135,51 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 17,96 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές κυρίως σε Eurobank.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου