Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Non-stop ανοδικά ο Γενικός Δείκτης

Της Έφης Γκικοπούλου 
Aπό το capital.gr

Συνέχισε με κέρδη η αγορά την Παρασκευή, αψηφόντας ενδεχόμενο «πολιτικό» ρίσκο, δύο εικοσιτετράωρα πριν την τελική μάχη των επαναληπτικών και των ευρωεκλογών. Η Τσεχία και η Ιρλανδία προσέρχονται στην ευρω-κάλπη σήμερα, ενώ χτες την έναρξη έκαναν η Αγγλία και η Ολλανδία. Πολλοί αναλυτές φοβούνται την άνοδο που έχουν προκαλέσει τα μέτρα της λιτότητας, ειδικότερα στις οικονομίες του νότου, και ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να ψηφίσουν ευρωσκεπτιστικά και αντιευρωπαϊκα κόμματα.


Με εξαίρεση την εβδομάδα 25/4-2/5 όπου ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε με άνοδο 1,39%, η εβδομάδα που διανύσαμε ήταν η δεύτερη θετική εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ύστερα από τα υψηλά που κατέγραψε o Γενικός Δείκτης τιμών στις 19 Μαρτίου (1.364,41μονάδες).

Ο Γενικός Δείκτης τη Δευτέρα... πάτησε τις 1.062 μονάδες (χαμηλό από την αρχή του έτους), μία μέρα πριν την εισαγωγή των νέων μετοχών της ΕΤΕ και το rebalancing στη μετοχή. Από εκεί και έπειτα, τα πράγματα εξομαλύνθηκαν, με τις τράπεζες κυρίως να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Επιπλέον η γραμμική συσχέτιση των τραπεζών στην πορεία του ΧΑ επανήλθε, με τη σταδιακή αποδέσμευσή τους από το ΤΧΣ και την αύξηση του free float τους.

Οι όποιες επιφυλάξεις, ενόψει του δεύτερου γύρου των τοπικών και των ευρωεκλογών, μπήκαν στην άκρη, και με τις προσδοκίες της αναβάθμισης της αγοράς από την Fitch, όπου αυτή την φορά εκπληρώθηκαν, η αγορά τερμάτισε τις συναλλαγές με κέρδη 7,62% στην εβδομάδα, περιορίζοντας έτσι τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας ύψους -8,68%.

Ο οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από "Β-" σε "Β" με "σταθερό" outlook, ενώ περιμένει επιπλέον ότι το ΑΕΠ φέτος θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% και 2,5% το 2015, καθώς οι συνθήκες στις αγορές έχουν βελτιωθεί σημαντικά, τόσο για τις μεγάλες επιχειρήσεις όσο και για το δημόσιο.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο μεγάλα από τα «χαμένα» κέρδη της ανέκτησε η μετοχή του Τιτάνα (+18,7%), της Τρ. Πειραιώς (+17,2%), της Μέτκα (+15,3%), της Frigoglass (+14,6%), της Γεκτέρνα (+14,6%), της ΔΕΗ (+14%), του Μυτιλιναίου (+11,7%), του ΟΛΠ (+9,3%) και της ΕΤΕ (+8%). Μόνο η μετοχή της ΕΥΠΡΟ δεν ακολούθησε το ρεύμα κλείνοντας οριακά χαμηλότερα 0,1% σε σχέση με προηγούμενη Παρασκευή.

Ο κλάδος των τραπεζών υπήρξε ο κύριος πρωταγωνιστής και ρυθμιστής με εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 10,22% ενώ απασχόλησαν πάνω από 70% τής μέσης συναλλακτικής δραστηριότηας.

Αμέτοχη στο «πάρτι» η μεσαία κεφαλαιοποίηση με κέρδη της τάξης του 2,61% σε επίπεδο εβδομάδας,  με την συναλλακτική δραστηριότητα να κυμαίνεται στα 2 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.

Στην αγορά των warrants, σημαντική ενίσχυση και στο ΕΤΕΤΠ, όπου από την Τρίτη και μετά, επιδόθηκε σε ράλι, κλείνοντας με κέρδη σχεδόν 42%!

Ο όγκος συναλλαγών στο συμβόλαιο του 25λαρη ενισχύθηκε σε σχέση με χτες, στα 11.210 συμβόλαια, με την τιμή να περνάει σε discount 0,9% στο τέλος της συνεδρίασης.

Η καθαρή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 161,93 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να απασχολούν το 70% του συνολικού τζίρου.

Υπενθυμίζεται ότι στο πέρας της επόμενης εβδομάδας, η μετοχή της ΣΩΛΚ και Frifoglass, αποχωρούν από τον δείκτη FTSE Large Cap και αντικαθιστώνται από την Eurobank και Βιοχάλκο, ενώ θα έχουμε και το rebalancing του MSCI με την διαγραφή των ΕΛΠΕ και με τυχόν άλλες αλλαγές στις σταθμίσεις των υπολοίπων που συμμετέχουν στον δείκτη.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου