Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Συντήρηση δυνάμεων στα υψηλά 2½ εβδομάδων

Της Έφης Γκικοπούλου 
Aπό το capital.gr

Ήπια συνεδρίαση η σημερινή χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, με την συναλλακτική δραστηριότητα να πέφτει κατακόρυφα σε σχέση με το μέσο όρο του τελευταίου μήνα, ενώ το κλείσιμο ήταν στο μοτίβο των τελευταίων πτωτικών συνεδριάσεων, με μάζεμα προς το τέλος.

Στα αξιόλογα της σημερινής συνεδρίασης συγκαταλέγονται τα κέρδη στον τίτλο της ΜΙΓ (ξεπέρασαν το 6%) καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και το νέο υψηλό έτους που κατέγραψε η μετοχή του ΟΠΑΠ (13,60 ευρώ), στηρίζοντας τη γενικότερη προσπάθεια της αγοράς να παραμείνει άνω των 1.300 μονάδων.


Επιπρόσθετα, η μεσαία κεφαλαιοποίηση αφυπνίστηκε, με το δείκτη FTSEM να υπεραποδίδει (+1,56%) και την Attica Bank να κλείνει +8%, τον ΦΟΥΡΛΗ (+4,22%), την ΠΛΑΘ (+3,45%), την Lamda Development (+3%), τη Frigoglass (+2,70%) και τη ΣΙΔΕΝΟΡ (+1,75%).

Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν και πάλι σε... παύση, με τις ρευστοποιήσεις στη σημερινή συνεδρίαση να επιβραδύνονται και με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με πτώση 1,06%.

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε με πτώση 2,73%, της Alpha Bank (-1,76%), της Τρ. Πειραιώς (-1,11%) ενώ η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε σε θετικό έδαφος στα 2,80 ευρώ.

Αύριο αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα από την 2η περίοδο άσκησης του warrant της Alpha Bank με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μεγαλύτερη του αναμενομένου συμμετοχή των κατόχων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr υπερκαλύφθηκε η έκδοση ομολόγου της Alpha Bank κατά 4 φορές με το κουπόνι να διαμορφώνεται στα 3,5%.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, πέραν του ΟΠΑΠ και της ΜΙΓ, σε θετικό έδαφος έκλεισε επίσης η μετοχή των ΕΛΠΕ (+4,74%), της ΙΝΛΟΤ (+2,44%), της ΕΥΔΑΠ (+1,70%), της ΒΙΟ (+1,67%) και της ΕΕΕ (+1,45%).

Αποκόμιση κερδών για τον Τιτάνα (-3,75%) και κλείσιμο στα 25,68 ευρώ και για την ΕΥΠΡΟ (-1,18%) ύστερα από 5 διαδοχικές συνεδριάσεις ανόδου.

Στα ΣΜΕ ξεκίνησε η μετακύλιση θέσεων για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με το timespread μεταξύ του κοντινού και μακρινού μήνα να διαμορφώνεται στους 3 -5 πόντους, κάνοντας πιο ακριβή την μετακύληση για τους αγοραστές του ΣΜΕ και συνεπώς ευνοώντας τους πωλητές του spread.

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη Παρασκευή, έχουμε την τριμηνιαία λήξη όλων των παραγώγων, την γνωστή ως «triple witching» και αναμένεται σχετική μεταβλητότητα όσο πλησιάζει η 20η Ιουνίου. Οι σημαντικότερες ανοιχτές θέσεις είναι αυτές στα τραπεζικά ΣΜΕ, με την Eurobank στα 70.931 συμβόλαια, την Alpha Bank στα 41.309 συμβόλαια, την ΕΤΕ στα 36.932 συμβόλαια και την Τρ. Πειραιώς στα 21.557 συμβόλαια.

Ο μικτός τζίρος της αγοράς διαμορφώθηκε στα 137 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου του Ιουνίου ενώ οι προσυμφωνημένες συναλλαγές αφορούσαν 15,37 εκατ. ευρώ με πιο σημαντική από αυτές το πακέτο για το 4,22% της ΕΣΥΜΒ που πραγματοποιήθηκε στο 1,50 ευρώ, ήτοι 64% χαμηλότερα του χτεσινού κλεισίματος της μετοχής.

Εξωγενείς πιέσεις από το νέο μέτωπο στο Ιράκ μπορεί να βρεθούν στο επίκεντρο, με την τιμή του αργού σήμερα να καταγράφει ισχυρά κέρδη, με το συμβόλαιο του αργού παράδοσης Ιουλίου να ενισχύεται κατά 1,06 δολάρια στα 105,97 δολάρια το βαρέλι.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου