Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Η DARPA θέλει να φτιάξει ένα πτυσσόμενο, αλεξίσφαιρο τοίχο που χωράει σε μία... κονσέρβα!

Η υπηρεσία Defense Advanced Research Projects Agency ή αλλιώς DARPA, έχει οραματιστεί κατά καιρούς ορισμένα περίεργα και εξωφρενικά projects, από ρομποτικούς εξωσκελετούς, εγκεφαλικά εμφυτεύματα και πυραύλους με λιωμένο μέταλλο στο εσωτερικό έως υποβρύχια που μπορούν να πετάξουν. Τώρα, οραματίζεται ένα… αδιαπέραστο τοίχο, που θα μπορεί να επεκταθεί ενώ βρίσκεται μέσα σε μία... κονσέρβα (περίπου δηλαδή).

Το project έχει την ονομασία Block Access to Deny Entry (BlockADE) και αυτό που ουσιαστικά γυρεύει η υπηρεσία DARPA, είναι για κάποιο είδος αφρού, πολυμερούς υλικού ή άλλου τύπου υλικού, που θα μπορούσε να συμπιεστεί σε μέγεθος ενός σωλήνα με διάμετρο 30 εκατοστών, μήκους περίπου δύο μέτρων. Ο σωλήνας θα πρέπει να είναι σε θέση να αντέξει βάρος περίπου 135 κιλών.Από τη DARPA θέλουν ο κάτοχος του σωλήνα –κάποιος στρατιώτης για παράδειγμα- να μπορεί να δημιουργήσει αυτό τον τοίχο ή το φράγμα αν θέλετε, χωρίς να κάνει πολλά πράγματα, παρά να πατήσει ένα κουμπί ή να τραβήξει κάποιο μοχλό ή σχοινί. Στη συνέχεια, το φράγμα θα πρέπει να είναι ικανό να συγκρατεί ή να προσφέρει σημαντική αντίσταση σε σφαίρες ή άλλα πυρομαχικά και να μπορεί να εμποδίσει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει μία επίθεση με ηλεκτρικό πριόνι για παράδειγμα.

Επιπλέον, θα πρέπει να είναι διάφανο, ώστε να μπορεί κάποιος να δει από μέσα αλλά και να μπορεί να “μαζευτεί” ξανά στο μικρότερο δυνατό μέγεθος αν χρειαστεί.Παρόμοιες ιδέες έχουμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας ή σε βιντεοπαιχνίδια –όπως η ασπίδα στο Halo 3 που βλέπετε στη φωτογραφία-ωστόσο στη DARPA πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στις μέρες μας, στη περίπτωση που είναι απαραίτητο να αποκλειστεί η πρόσβαση ανθρώπων σε μία περιοχή, για τη δημιουργία προσωρινών καταφύγιων για άτομα που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές κ.ά. Σίγουρα, η ιδέα ακούγεται καλύτερη από μία απλή σκηνή…

  The Verge / DVICE
 
ΠΗΓΗ insomnia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου