Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Διεθνής εκστρατεία για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Διεθνής εκστρατεία για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
«Το βασικό μας επιχείρημα σε αυτή μας τη διεκδίκηση είναι ότι η ακεραιότητα του μνημείου είναι πάρα πολύ σημαντική και ότι τα γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός πολιτιστικού συνόλου». 
RETURN (the marbles), RESTORE (Parthenon), RESTART (history), με αυτό τον ιδιοφυές τίτλο η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της Unesco, η Κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αρχίζει μια νέα εκστρατεία για την μεγάλη επιστροφή των Μαρμάρων.
Σήμερα το μεσημέρι, στο Μουσείο Ακρόπολης, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανήγγειλε την έναρξη της νέας διεθνούς εκστρατείας για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η Κυρία Βαρδινογιάννη ενημέρωσε τους δημοσιογράφους σήμερα ότι η εκστρατεία έχει σκοπό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, την αποκατάσταση της ακεραιότητας του μνημείου και την επανέναρξη της ιστορίας μέσα από την επίτευξη της ενότητας των Γλυπτών.
Αυτό που τόνισε ιδιαιτέρως είναι ότι αυτή η εκστρατεία διαφέρει από τις προηγούμενες, καθώς ξεκινά από μια εντελώς καινούρια βάση, αφού πλέον υπάρχει το επιβλητικό μουσείο της Ακρόπολης, που είναι η απάντηση στις μέχρι τώρα αμφισβητήσεις.
«Το βασικό μας επιχείρημα σε αυτή μας τη διεκδίκηση είναι ότι η ακεραιότητα του μνημείου είναι πάρα πολύ σημαντική και ότι τα γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός πολιτιστικού συνόλου. Αναπόσπαστο μέρος ενός μνημείου που θεωρείται μάλιστα ως το σημαντικότερο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρου του κόσμου. Όμως η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι μόνο εθνικό αίτημα αλλά και διεθνές ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς», και συνέχισε την ομιλία της, αναφερόμενη στους βήματα της εκστρατείας.
Συγκεκριμένα, η Κυρία Βαρδινογίαννη ανέφερε ότι «κύριος στόχος της εκστρατείας είναι η ριζική αναβάθμιση του θέματος στην UNESCO» μέσα από την επίτευξη τριών βημάτων: Τη διεθνή συνάντηση «Παρθενώνας, η ακεραιότητα ενός μνημείου- συμβόλου, ο ρόλος των πολιτών, μια διεθνής εκστρατεία» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014 στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδημόνων και ακτιβιστών, όπως του προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή, του προέδρου του «Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη», Χριστόφορου Αργυρόπουλου, καθώς και των Έντι Ο' Χάρα και Ντέιβιντ Χιλ, προέδρων της Βρετανικής Επιτροπής και της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αντίστοιχα. Ένα δεύτερο βήμα αποτελεί η διενέργεια της πρώτης πανελλαδικής δημοσκόπησης σχετικά με τη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό η επιστροφή των Γλυπτών και τρίτο η κατάθεση του φακέλου με τα συμπεράσματα της συνάντησης και της δημοσκόπησης στην UNESCO.
DSC 1650
Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθησαν και μίλησαν ο Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη», κύριος Χριστόφορος Αργυρόπουλος και ο Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής.
Ο κύριος Χριστόφορος Αργυρόπουλος, παίρνοντας τον λόγο επεσήμανε: «Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η κυρία Βαρδινογιάννη και ζήτησε τη συνεργασία μας αποτελεί ένα βήμα για το ζήτημα της Επιστροφής των Μαρμάρων και προέχει ένα νέο στοιχείο : Το θέμα δεν αφορά σε μια εκδήλωση εθνικής εμμονής ή πολιτιστικού αναχρονισμού, ή γιατί αναζητάμε στο ένδοξο παρελθόν να καλύψουμε τις αδυναμίες μας. Αποτελεί ουσιαστική ανάγκη που επιβάλλει το ίδιο το μουσείο. Αναμένεται η συμπαράσταση των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης».
Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής ο οποίος σχολιάζοντας την ανάληψη της εκστρατείας για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είπε: «Χρειάζεται τόλμη για να κάνει κανείς ένα νέο ξεκίνημα. Αυτή η υπόθεση είναι 200 χρόνων. Όμως η ύπαρξη του Μουσείου είναι η αφορμή. Η Ελλάδα λιδωρήθηκε ότι δεν μπορεί να κάνει ένα μουσείο για τα Γλυπτά αλλά τελικά το έκανε. Όμως το θέμα της διεκδίκησης είναι πολυδιάστατο. Οι τρεις πιο βασικές του διαστάσεις είναι α)η ηθική: τεμαχίσανε τα αριστουργήματα και τα πήρανε, β) η μουσειακή: τα Γλυπτά δίνουν μηνύματα στον σημερινό άνθρωπο και πρέπει να είναι ενταγμένα στο δικό τους περιβάλλον, και γ) η πολιτική. Πιστεύω ότι αν οι κυβερνήσεις το θελήσουν το θέμα μπορεί να λυθεί».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρών στην συνέντευξη τύπου ήταν και ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, παρουσιάζοντας τα πρώτα στοιχεία από την πανελλαδική δημοσκόπηση, που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Ιδρύματος Μ. Βαρδινογιάννη η εταιρεία IPSOS OPINION.
Από δείγμα 1.000 συνεντεύξεων, 93% θεωρούν ως πολύ σημαντική την επανένωση των Γλυπτών (μόνο 2% έχουν αντίθετη άποψη), 14% δηλώνουν απόλυτα ενημερωμένοι για το θέμα και 38% ότι γνωρίζουν αρκετά (31% ότι έχουν απλώς ακούσει κάποια πράγματα και 13% ότι γνωρίζουν ελάχιστα), 23% ξέρουν ότι τα Γλυπτά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και 63% στην Αγγλία, 78% έχουν γνώση ότι η Μελίνα Μερκούρη είναι το πρόσωπο που έχει ταυτιστεί με το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων, ενώ 53% θεωρούν την επανένωση των Γλυπτών ως εθνικό ζήτημα και 40% ως σημαντικό.
DSC 1665
Τέλος στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθη και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Διεκδίκησης των Μαρμάρων, κύριος David Hill, o οποίος μετέφερε στους παρευρισκόμενους 2 σημαντικά μηνύματα: «Το πρώτο: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς φίλους που θα την υποστηρίξουν μέχρι να επιστρέψουν τα Μάρμαρα εκεί που ανήκουν. Εδώ στην Ελλάδα! Το δεύτερο: Μοιράζομαι την ίδια αισιοδοξία, με την Μαριάννα, και πιστεύω ότι στο τέλος της μέρας, το μεγάλο λάθος θα μετατραπεί σε σωστό. Είμαι πεπεισμένος ότι θα δούμε τη μέρα που θα επιστραφούν τα Μάρμαρα». Και απευθυνόμενος στη κυρία Βαρδινογιάννη πρόσθεσε: «Είστε η καινούρια δυνατή φωνή της Ελλάδας. Αυτό είναι που μας προσφέρετε».

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου