Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Το ΣτΕ έβαλε «ταφόπλακα» στα εργασιακά δικαιώματα

Το ΣτΕ έβαλε «ταφόπλακα» στα εργασιακά δικαιώματα
-Έκρινε ότι μια σειρά «σκληρών» μέτρων είναι συνταγματικά -Δείτε πώς θα πληγούν ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι
«Ταφόπλακα» για τα εργασιακά δικαιώματα κυρίως των ιδιωτικών υπαλλήλων αποτελεί η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία δέχτηκε ως συνταγματικά  τα μέτρα κατά των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που επιβλήθηκαν με το Μνημόνιο ΙΙ (νόμος 4046/2012).
Με καθυστέρηση 1,5 και πλέον έτους  η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε δηλαδή ότι μια σειρά «σκληρών» μέτρων είναι συνταγματικά, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι:
-η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών,
-η κατάργηση του επιδόματος γάμου,
-η κατάργηση της υπογραφής των εθνικών γενικών  συλλογικών συμβάσεων εργασίας (κατώτερες αποδοχές) μετά από διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων (ΣΕΒ-ΓΕΣΕΕ),
-η λεγόμενη «μετενέργεια» κλπ.,
Οι δικαστές απέρριψαν ως αβάσιμους για «λόγους υπέρτερου  κοινωνικού συμφέροντος» όλους τους ισχυρισμούς της Γ.Σ.Ε.Ε., της Ο.Τ.Ο.Ε.,  των άλλων Οργανώσεων, κ.λπ. που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ.
Ωστόσο η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό μόνο το σκέλος εκείνο με το οποίο καταργείται η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία (μηχανισμός επίλυσης συλλογικών διαφορών εργασίας σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων). Η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 22 παράγραφος 2 του Συντάγματος) η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (νόμοι 1876/1990 και 3899/2010)  για την επίλυση εργασιακών θεμάτων (αύξηση αποδοχών, επιδόματα, άδειες, αργίες, κ.λπ.).
Η υπόθεση είχε συζητηθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2012 με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο, εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηρακλή Τσακόπουλος και συμμετείχαν συνολικά 31 δικαστές. Εξ΄ αυτών, δύο ήταν αντιπρόεδροι (Αθανάσιος Ράντος και Δημοσθένης Πετρούλιας), τρεις ήταν πάρεδροι χωρίς δικαίωμα ψήφου και δύο σύμβουλοι Επικρατείας ήταν αναπληρωματικοί. Τον Απρίλιο του 2013 πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη των δικαστών κεκλεισμένων των θυρών. Η υπόθεση κρατήθηκε στα χέρια του εισηγητή για 19 μήνες και σήμερα δημοσιεύθηκε η επίμαχη απόφαση.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου