Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Β. Πούτιν προς Π. Ποροσένκο: «Ξεκίνα ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για να μην χρειαστεί να προσφύγουμε στη βία»

Να δώσει ουσιαστικό νόημα στις υποσχέσεις για εκεχειρία στην Ουκρανία ζήτησε ο Ρώσος πρόεδροε Β. Πούτιν από τον Ουκρανό πρόεδρο Π. Ποροσένκο.
 
Ο Β. Πούτιν δήλωσε από τη Βιέννη όπου βρίσκεται σήμερα, ότι θα πρέπει η εκεχειρία να παραταθεί και να καταλήξει σε «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» προειδοποιώντας παράλληλα ότι παρατηρεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ελπίζει «να μην χρειαστεί να προσφύγουμε στη στρατιωτική βία» για να «προστατεύσει τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας»...
 
«Επτά ημέρες προφανώς δεν είναι αρκετές», σχολίασε ο Πούτιν αναφερόμενος στο θέμα της εκεχειρίας την οποία πρότεινε το Κίεβο.
 
Εάν μετά την εκεχειρία δεν ακολουθήσει «η έναρξη διαπραγματεύσεων», «η ελάχιστη απόπειρα να επιτευχθεί μια συμφωνία με την ανατολική Ουκρανία, τότε όλες αυτές οι προσπάθειες θα έχουν γίνει μάταια και δεν θα έχουν αποτέλεσμα», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αυστριακό ομόλογό του Χάιντς Φίσερ.
 
Λίγο πριν από την αναχώρηση του για τη Βιέννη, ο Πούτιν ζήτησε από την άνω βουλή της Ρωσίας, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, να ανακαλέσει μια απόφασή της με την οποία τον εξουσιοδοτούσε να διατάξει επέμβαση στην Ουκρανία με χρήση στρατιωτικής ισχύος.
 
«Θέλω να δημιουργήσω τις συνθήκες μιας διαδικασίας για την ειρήνη», εξήγησε.
 
Παράλληλα, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η Μόσχα «θα εξακολουθήσει να προστατεύει τους ρωσόφωνους στην Ουκρανία, καθώς και αυτούς, μεταξύ των Ουκρανών, που αισθάνονται ότι ανήκουν στον ρωσικό κόσμο με την ευρεία του έννοια».
 
«Δεν θα παρατηρούμε απλώς, θα αντιδράσουμε κιόλας», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, καταλήγοντας: «Ελπίζω να μην χρειαστεί γι' αυτό να προσφύγουμε στη στρατιωτική βία».
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου