Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

WALL STREET: Ήπιες διακυμάνσεις στη σκιά των μάκρο

Dow16.797,8716,86 0,10%  



  Nasdaq4.321,1110,46 0,24%  

Η Wall Street σήμερα,
(Το τελευταίο επίπεδο κλεισίματος του Nasdaq)
Μικρές μεταβολές σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τα απογοητευτικά στοιχεία από την αγορά κατοικίας και ενώ οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό καθώς ξεκινά σήμερα η διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Μάιο με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα άνω του ενός έτους, παρατείνοντας μια περίοδο υψηλότερου πληθωρισμού που ενδέχεται να προβληματίσει τους αξιωματούχους της Fed καθώς αυτοί εξετάζουν το πότε θα αυξήσουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά το εποχικά προσαρμοσμένο 0,4% το Μάιο σε σχέση με ένα μήνα πριν, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το Φεβρουάριο του 2013 και ακολουθεί μια αύξηση της τάξης του 0,3% τον Απρίλιο και του 0,2% το Μάρτιο.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών τροφίμων και ενέργειας ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 0,3%, ήτοι με το ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2011.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal είχαν προβλέψει πληθωρισμό 0,2% τόσο για τις συνολικές, όσο και για τις δομικές τιμές το Μάιο, σε σχέση με ένα μήνα πριν.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,1% το Μάιο, που αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2012. Οι δομικές τιμές αυξήθηκαν 2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Φεβρουάριο του 2013.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 8,54 μονάδες (0,05%) και βρίσκεται στις 16.772,47 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 9,33 μονάδων (0,22%) φτάνοντας τις 4.330,44 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει οριακές μεταβολές στις 1.937,79 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 10 κινούνται με θετικό πρόσημο και 20 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η μετοχή των McDonalds καθώς διαπραγματεύεται στα 101,43 δολ. με άνοδο 0,33 δολ. ή σε ποσοστό 0,33%. Ακολουθούν η Home Depot με κέρδη 0,28% στα 79,12 δολ. και η AT & T στα 35,045 δολ. με άνοδο 0,19%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Du Pont (-0,66%), η Exxon Mobil (-0,65%) και η Walt Disney (-0,58%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται καθώς ξεκινά σήμερα η διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve με την ανακοίνωση των αποφάσεων και τη συνέντευξη Τύπου να πραγματοποιούνται αύριο. Οι αναλυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει την περαιτέρω μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί κατά 10 δισ. δολ. στα 35 δισ. δολ. τον μήνα.

Απογοητευτικά ήταν εξάλλου τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από την αγορά κατοικίας, με τις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών να υποχωρούν κατά 6,5% τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη πτώση 3,7% στις ενάρξεις.

Οι οικοδομικές άδειες – ένδειξη της μελλοντικής δραστηριότητας – σημείωσαν βουτιά 6,4% τον Μάιο, διολισθαίνοντας σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Οι επενδυτές συνεχίζουν παράλληλα να παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στο Ιράκ καθώς οι αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο γενίκευσης των συγκρούσεων με σοβαρές επιπτώσεις για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι εξετάζεται η ενίσχυση της ασφάλειας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και σε άλλες εγκαταστάσεις με την αποστολή περισσότερων στρατιωτών.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου