Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ευρω-περιφερειακό "χτύπημα" επιδείνωσε το κλίμα στη Λ. Αθηνών

Της Έφης Γκικοπούλου 
Από το capital.gr

Οι ανησυχίες ότι η κρίση στο Νότο δεν έχει ξεπεραστεί κλόνισε τις παγκόσμιες αγορές σήμερα, αιτία των οποίων στάθηκε η συνεχιζόμενη πίεση που δέχτηκε το χρηματιστήριο της Λισσαβόνας, μια μέρα μετά το "καμπανάκι" που εξέπεμψε η πορτογαλική Espírito Santo Financial Group SA.

Για να βάλουμε σε μια τάξη: χθες η Banque Espirito Santo SA. ανακοίνωσε ότι υπήρξε μια καθυστέρηση στις πληρωμές ορισμένων βραχυπρόθεσμων τίτλων χρέους που εκδόθηκαν από την μητρική Espirito Santo International, η οποία όπως είπε επηρεάζει «μόνο μια μικρή μερίδα πελατών».
Σήμερα ήρθε  η Espírito Santo Financial Group SA και ανακοίνωσε την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομολόγων της, χωρίς να προχωρήσει ωστόσο σε περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ λίγο αργότερα οι αρχές της Πορτογαλίας αποφάσισαν την αναστολή διαπραγμάτευσης και της Banco Espirito Santo (κατέγραφε πτώση 15,12%.


Στον απόηχο των πορτογαλικών τραπεζικών τριγμών η ισπανική τράπεζα Banco Popular ανέβαλε την έκδοση ομολόγου λόγω των δυσμενών συνθηκών και της αυξημένης μεταβλητότητας στις δευτερογενείς αγορές.

Την ίδια στιγμή το Ελληνικό Δημόσιο κατέβασε στο μισό τον πήχη στη σημερινή πολυαναμενόμενη έκδοση του 3ετούς ομολόγου, καθώς από το ποσό των 3 δισ. ευρώ στο οποίο στόχευε αρχικά, περιορίστηκε στο να ζητήσει 1,5 δισ. φοβούμενο την επιδείνωση στις διεθνείς αγορές. Από το πρωί τονίστηκε, το κακό «timing» της 2ης εξόδου στις αγορές ότι θα κατέβαζε τον πήχη.

Ανεξαρτήτως των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε εδώ και κάποιες μέρες η ελληνική αγορά, η επιδείνωση στις διεθνείς αγορές δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες και τις ελληνικές μετοχές.

Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση της μεταβλητότητας που ήρθε χωρίς να έχουν αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, με τον τζίρο να αυξάνεται στις καθοδικές συνεδριάσεις και να συρρικνώνεται στις ανοδικές συνεδριάσεις.

Η αγορά και σήμερα διόρθωσε με ταχύτατους ρυθμούς, προκαλώντας σημαντικές ανησυχίες τόσο στους χρηματιστηριακούς παράγοντες όσο και στους επενδυτές. Το κύμα ρευστοποιήσεων ήταν "παρών" τόσο στις τραπεζικές όσο και στις μη τραπεζικές μετοχές.

Από τις μη τραπεζικές περισσότερο πλήγηκε η μετοχή του Τιτάνα (-4,31%), της ΜΕΤΚΑ (-4,24%), του ΕΛΛΑΚΤΩΡ ( -4,15%), του ΟΠΑΠ (-4%), των ΕΛΠΕ (-3,52%) και της ΔΕΗ (-3,17%).

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 2,05% στις 156,02 μονάδες και πλέον μετράει συσσωρευμένες απώλειες 12,26% σε πέντε συνεδριάσεις.

Η Alpha Bank περιόρισε τις αρχικές της απώλειες της (-1,94%) και έκλεισε οριακά θετικά στα 0,621 ευρώ, η ΕΤΕ υποχώρησε 3,57%, η Τρ. Πειραιώς (-2,60%) και η Eurobank (-1,41%).

Ασπίδα προστασίας στο να μην κλείσει ο Γενικός Δείκτης στα χαμηλά ημέρας (έχανε έως και -3% στις 1.137,87 μονάδες) στάθηκε η μετοχή της ΕΥΠΡΟ (+1,80%), της ΕΕΕ(+1,65%), της ΕΥΔΑΠ (+0,95%) και του ΟΛΠ (+0,81%).

Ίδια εικόνα και στην περιφέρεια με ΣΩΛΚ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΑΡΑΙΓ και ΟΛΘ να χάνουν πάνω από 3%.

Στα warrants κατεδαφίστηκε το ΕΤΕΤΠ υποχωρώντας 9,19% και ακολούθησε το ΑΛΦΑΤΠ (-5,52%) και το ΠΕΙΡΤΠ (-3,85%).

Ηπιότερος ο όγκος συμβολαίων αναλογικά με την υποκείμενη αγορά με το συμβόλαιο του δείκτη να κλείνει 0,20% υψηλότερα της υποκείμενης με 9.199 συμβόλαια ενώ στα ΣΜΕ ξεχώρισε αυτό της ΕΤΕ (6.309 συμβόλαια) κλείνοντας 0,40% υψηλότερα της μετοχής.

Το 67% του μικτού τζίρου (160,55 εκατ. ευρώ) απασχόλησαν οι τέσσερις τράπεζες και 15,49 εκατ. από αυτά αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου