Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Πώς τα ΟΥΚ εκκένωσαν την ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη-Σε δύσκολες συνθήκες η επιχείρηση επιβίβασης στη φρεγάτα «Σαλαμίς»

Κινηματογραφική η επιχείρηση με φουσκωτά που πάλεψαν με τεράστια κύματα, ένα ελικόπτερο και την ομάδα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών - Ερχονται Πειραιά 77 Ελληνες, 12 Κύπριοι, 78 Κινέζοι και άλλοι 19 ξένοι πολίτες. Υπό δύσκολες συνθήκες έγινε η επιβίβαση, στο λιμάνι της Τρίπολης, των Ελλήνων και ξένων πολιτών, τους οποίους έσπευσε να απομακρύνει από το πεδίο των εμφύλιων μαχών στη Λιβύη, η φρεγάτα του ΠΝ «ΣΑΛΑΜΙΣ».



Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ύστερα από πλου περίπου 27 ωρών (650 ν.μ) το ΣΑΛΑΜΙΣ κατέπλευσε στις προσβάσεις του λιμανιού της Τρίπολης χθες -Πέμπτη- το απόγευμα.

Αμέσως ομάδα των ΟΥΚ, που επέβαινε στο πλοίο, ασφάλισε κατάλληλο χώρο περιμετρικά του λιμανιού, προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί ο σταθμός επιβιβάσεως από το προσωπικό της φρεγάτας.

Η φρεγάτα παρέμενε σε ασφαλή απόσταση κοντά στο λιμάνι και η επιβίβαση των πολιτών έγινε με φουσκωτές λέμβους του λιβυκού ναυτικού.



Λόγω, όμως, του μεγάλου ύψους των κυμάτων, δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά του συνόλου των πολιτών με τις λέμβους. Έτσι η μεταφορά συνεχίστηκε με δύο λιβυκά ρυμουλκά.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια όλων των δρομολογίων από την ξηρά στη φρεγάτα, οι άνδρες των ΟΥΚ, επιβιβασμένοι σε ειδικά εξοπλισμένο πλωτό, συνόδευαν τις λέμβους και τα ρυμουλκά, ενώ το ΣΑΛΑΜΙΣ τηρούσε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ετοιμότητας και ασφαλείας για την προστασία των πολιτών και την αντιμετώπιση ενδεχόμενης απειλής. Την επιχείρηση υποστήριξε επίσης ένα ελικοπτέρο και ομάδα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).



Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Στη φρεγάτα έχουν επιβιβαστεί 186 συνολικά πολίτες εκ των οποίων 77 είναι από Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ελληνικής Πρεσβείας), 12 από Κύπρο, 78 από Κίνα, 10 από Ηνωμένο Βασίλειο, 7 από Βέλγιο, 1 από Ρωσία και 1 από Αλβανία.



Η φρεγάτα κινείται προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου αναμένεται να καταπλεύσει το πρωί του Σαββάτου 2 Αυγούστου 2014.

Σήμερα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών ότι λόγω των δυσμενών συνθηκών ασφαλείας που επικρατούν στην περιοχή, αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη της Λιβύης.




ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου